Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    777
    Денес дознав дека сум бремена со близнаци, т.е многу рано е, од утре сум 5та недела. Едниот сакус одговара на 5+3, другиот на 5 и вака на ехо едното личи како 1/3 од другото, по големина.
    Ми објаснија дека тоа не мора ништо да значи, но исто ми напоменаа дека е многу рано и дека често се случува помалото да не се избори.

Јас сум пресреќна, збунета, цела во страв, поготово што денес прокрварев кафеаво, крв се гледа и во матка, во мала количина. Ме боцнаа прогестерон депо.

Исчитав 30-тина страни од темава, имам уште доста за читање, разбирам дека близначка е поризична, а јас луѓе мои имам конизација пред година и пол. Не знам колку см грло имам, на следен преглед ќе мериме. Господ нека е напомош!

На 5678m, Алек***, Miss666 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Toa e normalno, osekjas ko skokot ko grcevi nekoi slabi i ne tolku cesto. Posle 22ra nedela dvizenjata stanuvaat pocesti i pojaki.

На MAjche87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Neka ti e so lesno!
    Da porizicna e i potesko se nosat i tezat poveke i ddimeri skokaat i sve e porizicno ama so bozja pomos do kraj da si gi iznosis!
    Dobar ginikolog da vi ja izvodi bremenosta i malce poveke ispituvanja a poveke lezenje.
    Kaj bliznacinja e klucno odmaranje vo krevet.
    Merete grlo, sledete sve budno, ddimeri obavezno ke proveruvate.

So bozja volja da si gi iznosite do kraj!

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Fala ti mnogu ☘️ Ova mi e peta bremenost, do mene imam edno dete i sega sum totalno izgubena so bliznachinjava, se me strah se umisluvam, so nea bese se porazlichno..

5. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    I toa e normalno, mene prva pa bliznacinja :D pa ne znaes ni sto da ocekuvas ni sto te snaslo :D:D:D

Ke osetis golema razlika posle 18ta nedela koa ke se krenat placentite. Sve porazlicno e i podobro. Taka do 29ta nedela. Posle pak krevet poveke, ke tezat, ke klocaat ko na disko da se. Besikata sirota so sve rebra i zolcka za menuvanje ke se :D
    Ama sve e normalno i ke bide dobro. Gospod da ve cuva i vas i bebuskite i so lesno do kraj.

На MAjche87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Amin, fala ti mnogu, Gospod i Vas da ve chuva i samo ubavini da dava

На Joanna28 и MariPlanke им се допаѓа ова.
  7. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Здраво мајки, бев завчера во 14+1 на ехо, ги измерија едното 8,3цм а другото 9цм. Докторката ништо не спомна за разликата, ама јас се грижам малку дека до сега беа скоро исти цело време. Имаше ли разлика кај вашите бебиња и во која недела се јавија разликите?

8. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Normalno e da se razlikuvaat ne e nisto strasno. Kaj mene isto se razlikuvaa isto i eve seuste e taka utre sum 30ta nedela
    Ednoto bese onaa nedela 1350gr drugoto 1500gr :)
    Uzivaj opusti se i gali mese. Ke bide sve super.

Последна измена: 10 јули 2023
  9. Simona ...

Simona ... Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    34
    Zdravo !
    Vaka sega citam mnogu gi ima so bliznaci .. se spremam za invitro imam namalen amh 1.06 mi e .. pa sakam da prasam dali nekoj od ovde ima praveno invitro so namalen AMH.. i sto uspejal da ima bliznaci ..
    Premnogu sakam da ostanam bremena 3 godini se boram so neplodnost .. pa ako bi izvadile dovolno kletki bi sakala da mi pravat transver so dva embriona .. ve molam za iskustva

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.505
    Јас имав 0.4 амх и со ин витро останав бремена со близнаци од 1 ембрион кој се подели после трансфер. Исто ко тебе имав голема желба за близнаци. Но, близначката бременост носи ризици така да слушај доктори како ти препорачуваат.

На 5678m му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    777
    Вчера слушнав срценце 5+5 :inlove: меѓутоа само на едниот плод, тој поголемиот... другото малечко не се слушаше ништо, матичната без осет воопшто не навиваше за тоа помалото.... ајде вика ќе му биде покомотно на ова (демек ова малото ако не го биде).
    А јас баш си правам филмови за близначиња. Не знам димензии, ништо не ми кажа. Рече ќе почекаме да видиме.

Мајки со близначиња, дали имало слична ситуација, едното со срцева акција а другото сеуште не?

12. AleksandraMarjan

AleksandraMarjan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Da isto bea i mojte pa podocna se slusna srceva reakcija i na pomaloto ama vo pravo e dok. Sto ti kazal isto i mene mi kaza se odese do 14+1 ednojajcenii i ednoto go potegla drugoto ii nakraj i dvete spontan abortus ti imam pisano privatna poraka

daj boze kaj tebe se da e vo red i so dvete, bliznackata bremenost e golem rizik so lesno

13. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Prvo so lesno da vi e na stimulaciite i da pominete dobro.
    Vtoro daj boze da se izvadat poveke jajce kletki i da se dobijat poveke embrioni.
    I treto daj boze na prva da bide sve super.

I jas sum invitro so dva embriona i dvata se fatija samo sto kaj nas bese sve vo red a bremenost ne se postigna prirodno za zal.

14. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ne mora nisto da znaci mnogu e rano, imaj verba. No bidi i realna vo isto vreme bez razocaruvanje deka sve moze da se desi, toa ne znaci da se razocaras.
    Kaj mene bese golem rizik koa pukna hematomot vo 6ta nedela da gi povlece pa ete ostanaa dvete taka gospod sakal.

Kaj mene se napravi pregled vo 6pa vo 9ta nedela vo 6ta ne pravea dopler za srceva akcija, jas srcinja slusnav tek vo 9ta nedela.
    Makar sto koga iskrvariv posto bese nedela bev na gak oni mi rekoa dvata ploda imaat.
    Ke pocekate ke vidite.

Gospod da ve cuva i tebe i niv!

15. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Дечки незнам како се пишува 5+0 вајда, таа недела сум и по календар и на преглед. Е сега докторката рече дека гледа две. Едното е поставено напред централно, а другото ( не е 100% сигурна ) скроз позади, срцева акција нема, ми го мереше само тоа првото. Ми даде дабрастон ради што требало да е доле десно или лево поставено мене ми било централно. Кога да одам пак ? Ми рече за две недели нема шанси да изджам две недели. Аууу кој шок ми е ова после спонтан и три години обиди. Незнам дали да плачам или да се смеам.

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.505
    5+0 е премногу рано за срце. Ако ти е редовен циклусот најрано може во 6та недела да се чуе срце. Во 7ма веќе ќе е јасно на што сте, знам дека е тешко да се чека ама најдобро е да почекаш да не се ставаш во непотребна неизвесност ако отидеш порано. Со лесно нека ти е и стискам палци да биде се во ред:hug:

17. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Па не ми е баш редовен, на 31 35 дена, ама последниве два месеци на 29.. а незнам како ќе издржам ..

18. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ke stisnes zabi i ke mislis pozitivno. Toa e se sto ti treba.
    Ke bide sve super ke vidis.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Кај мене слушнаа срцева акција кај двете на 5+5. Едното беше напред на лева страна и лесно се гледаше и слушаше, другото беше скроз назад скриено и едвај се гледаше и слушаше на преглед се’ до породување. Држам среќа се’ да биде во ред (fingers) :l:

На Martka, AlchinovaR1979 и Joanna28 им се допаѓа ова.
  20. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    Здраво мешињааа :l:
    Да се приклучам на темава и јас може?:hug::hug:
    На 14ти ден бета хцг беше 280.6
    Денеска на 5+4 бев кај матичната и опп српрајззз:inlove:
    Се гледаа двете со скоро иста големина и вика мислам дека е рано за срце ама ај да провериме и вика аа јас тука слушам нешто, ај другото и таму се слуша. Ама за посигурно и поубаво да се слушне наредна недела. почнува да ме фаќа страв, возбуда, измешани емоции, преголема среќа... :l:

На 5678m, le.soleil, MinnieM и 7 други им се допаѓа ова.