Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.994
    Допаѓања:
    33.691
    Плачам од среќа, ти се радувам како на сопствена сестра :hug:
    Со лесно да ми ти е бременоста мила моја, а јас едвај чекам да станам тетичка на 2 медењаци! :inlove:

На 5678m, Meckicja и SunnyHoney им се допаѓа ова.
  2. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ajde mila neka e so lesno i za ubavo!
    Gospod da te cuva i tebe i bebuski :inlove:

На SunnyHoney му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    :l::l:

4. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    Амин да биде се како треба за сите :inlove:

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Здраво мајки, како сте. Јас стигнав до 16 недела, и отприлика знам од првата бременост што да очекувам ама секогаш велам и ова ми е на еден начин нешто ново и прво, дека се двечки.
    Осеќам некои болки странично кај јајниците, или при некои потези како истегнувања ама пробувам да не паничам одма.
    Бев завчера на преглед и двете растат и одговараат на неделата.
    Сега едвај го чекам големиот преглед за месец дена кога детално се прави скрининг на органите. Дај Боже кај сите да биде се во ред:l:
    Има ли некоја што е приближно мојата недела или сите веќе сте во поодмината бременост?
    Се најдобро ви посакувам

На SunnyHoney му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Скоро до пола истуркано бравос :inlove:
    Кај мене имаше болки во јајници и во долен дел од стомакот до 18та недела и наеднаш магично ги снема. Кај мене не знаеа од што би било дека инвитро плус пункција имав. Почекај веке од следна недела ќе почнат плацентите да се креваат и ќе осетиш олеснување.

Исто хака дека се две забрзано расте матката може и лигаменгите да болат.
    Еве моиве бебиња се по 1500гр единечните се по 2кг веќе. Јас сум 31ва недела. Се е поразлично кај нас

На Slonce91, AlchinovaR1979 и Limeta им се допаѓа ова.
  7. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Машала, само така да продолжите.
    Имав болки и претходно и мислам дека до некаде се и нормални, не можам да очекувам и сега да биде поинаку.
    Јас во првата бременост имав многу рано брекстон хикс контракции, уште во 5ти месец осеќав стврднувања и некаде во 7ми почнав со цтг каде редовно си се бележеа контракциите.
    За среќа истуркав до 37+ и бебе се роди во безбедна недела и доволно големо. Тие контракции не ми го кратеа грлото на матката.
    Се надевам и овој пат ќе биде така.
    Од 17+0 ли се рачуна 5ти месец всушност?

На Slonce91 и MariPlanke им се допаѓа ова.
  8. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Само смирено и ќе биде добро. Ама известете си го матичниот гиниколог за секој случај. Јас имам Брекстон Хикс цервиксот е супер 3.5, ама примам и Утрогестан. Не знам ни до кога ни што како. Мислам утрогестанот за болките ми ги дадоа.

18та недела е веке 5ти месец така мене на апликација ми покажува а и матичната ми кажа така.
    Еве го прикачив моето што го имам е сеа ја покажува мојата недела :D

Ми рекоа дека од 32ра ќе почнам ЦТГ и полека ме спремаат, брисеви чуда. Да издржам што повеке супер ќе биде.

Прикачени фајлови:

• IMG_3888.jpeg
      IMG_3888.jpeg
      Големина на фајлот:
      155,3 KB
      Прегледи:
      29
    На Limeta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    777
    Вчера 6+5 слушнавме срценце и на помалиот плод, претходно на поголемиот слушнав на 5+5. Чукаат луѓе две срценца, докторот се мршти како да се изнервира дека две... коментарот му беше "не мора двете да успеат" ама така си промрморе. А јас со скратено грло конизација не знам дал да плачам ил да пеам.
    Јас сум скроз збунета, на најјако сум пуштена на форумов, читам разни искуства, собирам совети..
    Сите велат да не се чита многу, ама да не е форумов многу повеќе прашалници ќе имав. Сега следно докторот рече фактори на хемостаза и кумбусов тест (rH - сум).

На AlchinovaR1979, Martka, green.eyes и 3 други им се допаѓа ова.
  10. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    A da go smenis doktorot :D nek ne se mrsti mnogu ke si imas dve sonca :sun::sun:

Inace i jas sum RH- primav Rogham vo 28ma nedela i redovno pravam hemostaza i ddimeri bidejki so 2 e rizik za dlaboka venska tromboza sto jas ja dobiv i se bockam eve fraxiparin od 9ta nedela.

Ti posakuvam lesno nosenje, bezizmerna srekja i mnogu da ne se sekiras. Ali da si zemes vtoro pa i treto mislenje. Gurzanova e dobra za bliznaci, Dr Jasmina vo Hrom moze da kazam najdobra za vodenje bremenost so bliznacinja.
    Ali najbitno so verba vo boga do kraj da si gi iznosis :l::l:

11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Конизација правев 2-3 години пред првата бременост (едно бебе), втората беше пет години подоцна со близнаци. Одмарај повеќе, не се оптеретувај, ќе биде се’ во ред :hug: И оди кај друг доктор ако имаш можност :)

На Joanna28 и MariPlanke им се допаѓа ова.
  12. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    777
    Ти благодарам, баш охрабрувачки! Колку ти беше см, дали знаеш да споделиш? Дали имаше потреба од серклаж?

13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не знам, искрено. Не живеам во Македонија, овде не мерат. Серклаж не ми правеа, не знам дали имаше потреба.

Внимавај малку повеќе на себе, ама не биди под стрес и уплашена, уживај додека можеш. После нема да имаш време :D

14. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Meskovci zdravo na vas a i na mamickite :inlove:
    33+4 sme bebinjava mn aktivni, pred edna nedela bea 1700 i 1800gr si rastat super.
    Me zagrizuva sto maticnava moja bukvalno si ja tera laganica neam primeno nisto od inekcii za zreenje ni pa mi predlozuva. Me tera kako najnormalna bremenost a ja veke edvaj odam. Planiram da i se javam vo ponedelnik i da pobaram vonreden pregled posto imam bas ona mrdanja na bebinjava i osekjam deka stomakov mi se spusta.
    Niti sum bila na ctg nitu ona pa me sprema za nesto. Rece cervix masala vo 30ta nedela bese 3.5cm, cep ubavo formiran brisevi djam cisti so urinokultura, krvna slika super blaga anemija.
    Vie veke porodenite ako moze iskustvo da spodelite da ne sizam :D

На Limeta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Ух дефинитивно има разлика помеѓу обична и близначка бременост.:) во првата вака крај на 8ми месец не ми беше, ептен фит се осеќав и постојано нешто работев и се движев.
    Сега при подолго движење, почнува грб да ме боли, при извршување домашни активности и се што следува околу тодлер мислам на крај на денот целото тело ме боли. Морам малку да забавам, и некако повеќе да се штедам, иако ми изгледа скоро невозможно.
    Само бебките да се добро, другите пропратни болки се минливи :)

На MariPlanke му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    U shok sum iskreno, prva bremenost i odma bliznaci i ne znam kako treba da bide.
    Citam ovie kako mene so ivf inkecii za zreenje matka grlo se meri brisevi. Maticnata moja samo toa zbori super si ti odlicno sve ke bide bravos u 35ta pak brisevi :D
    Si vikam
    Zenava majtap si igra so mene a jas ko tenk se osekjam hahaha

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    a zasto se sovetuvas so maticnata a ne so ivf dr jas isto imav bremenost so ivf i maticniot gi mi sluzese samo za papirologija i za nisto drugo bremenosta mi ja sledese ivf dr i eden privaten gin od mojot grad

18. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Zatoa sto do 18ta nedela krvarev i na sekoe koga ke imav krvarenje me prakjaa ovie so mi pravea ifv na gak. I se nalutiv i veke ne pojdov. Posle 18ta nedela uzivav vo cela bremenost. Maticnata mi e odlicna iskreno, i mnogu smirena e. Na gak isto mi rekoa deka plodovite se ok, ama citam milion iskustva i malce mi se kreva kosata bidejki se plasam da ne ostanam nepokriena so nekoi lekovi.
    Ama ke i se javam vo ponedelnik ke i kazam sto osekjam i ke baram da me vidi, poise nea i veruvam odlolku na doktorive kaj so pravev ifv :)

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    jas na maticnite ic ne im veruvam zatoa si plakav se na privatno ama bas ic i do den denes e taka a na gak na gak i jas odev i isterav so edinecen plod do 38 ned i 2 dena i super pominav na gak so pregledite so skrininzite i se porodiv so carski vo mojot grad dogovoren carski rez i pak me pratija posle na gak po poragajot

20. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ve razbiram da, kaj mene e obratno. Maticnata mi e zver, e sea jas moze i preteruvam i sum nepotrebno uplasena. Ama pa zatoa utre ke ja konsultiram i ke vidime sto treba da se napravi.