Треба да се крене прашина и барање добар адвокат. За ова треба и оштета да им бара човекот. Сешто има за нив овде по групата, читај како работеле. Ма да ми се јават, опппп, не чекам 2 секунди, вртам во полиција, барам адвокати. Јас нити сум земала, ниту планирам во животов кредити да земам никакви, посебно од вакви не. Нагазуваат се некои наивни луѓе, затоа така поминуваат.
Да сето тоа е во ред треба да се истражи, но според нашите законски прописи може да го дадат на присилна наплата, а оштетениот да си најди кој земал во негово име и да си бара обештетување. За жал нашите закони треба да претрпат сериозни промени за да бидат функционални.
Нема грешка. Кој им дал дозвола на хохштаплериве да работат, треба една ревизија и контрола да се види какви измами се прават. Нека си се преиспитаат малку во НБРМ за друштвата на лавчето бизнисмен и колегите. Се знае точна процедура како и на кој може да се исплатат средства за одобрен кредит. Не може податоците од личната карта да бидат различни со оние на носителот на трансакционата сметка на која се исплаќа. Можат да се прават наудрени затоа што знаат дека не ги чепкаат не дека не може да се направи нешто. Законите се јасни, но сами не се спроведуваат.
Човекот треба да плати 130.000 денари, а не зел ни денар. Како тоа сам да си докаже? Не работи во сајбер криминал. За што плаќаме даноци, за ОЈО, МВР да работат. Па дури и Дирекција за заштита на лични податоци имаме. Што направи по ова прашање? Ништо. Овие треба да јадат тужби. И не верувам дека е баш така, нек си врати, па нек си бара кој украл. Па крадецот може штрафте ќе фати преку граница. Добар адвокат само. Знам добар адвокат, а за таков сум видела дека луѓе одат од град на град, тоест и во соседен град си бараат адвокат. А пратенициве што урлаат по Собрание, гледаат каков грабеж се случува? Само во НБРМ пријавување.
Не буквално сам тука треба МВР, ОЈО и други да си ја превземат работата во свои раце, потоа оштетениот сам да си бара оштета во постапка. Тоа дека треба( ако е во можност ) да плати треба во спротивно ќе биде даден на извршител на присилна наплата, а дали ќе се обештети некогаш не се знае. @Forca твое мислење за случајов?
Значи ќе го соголат и никому ништо. Па и овие кредитно даватели злоупотребиле податоци? Кои се тие да злоупотребуваат и на основа на нечии податоци на друго лице да даваат кредит? За нив треба тужба и отштета да им се бара. Зарем не нанесуваат душевна болка со тоа што те изложуваат на стрес, и да стравуваш дека ќе ти запленат имот? Само во црни хроники сум сретнала над 30 случаи за злоупотребени податоци на ист ваков начин. Самите треба да си ги сносат последиците од своето непрофесионално работење. Ако даваат пари на црни очи нека работат со загуби, нивни проблем.
Ако се вратиме назад низ темава, сфаќам дека и адвокатите сте контрадикторни. Кога би се нашла во ситуација да ми украдат податоци, сите можни телефони ќе ги свртам, сегде ќе ги пријавам, добар адвокат и ќе ги тужам. Ако по правен пат не бива, дупки во законот сигурно има. Како што гледам тие само пензионерите ги дрпаат и полицијата дреме. За фб статуси викаат луѓе во станица, а за украдени податоци и пари ништо.
Проблемот е во правниот систем прво ќе се направи неправдата, и тек после ќе треба да се бара правдата. За жал, некој може да ги злоупотреби вашите податоци без око да му трепне, некој службеник, некој вработен во кладилница, и сегде кај што оставате лични податоци дури и за остварување на ваши права, и ако некој земе во ваше име кредит и ви стори направи неправда, за да после дојде до правдата прво треба да го открието лицето кое ви сторило штета тоа со помош на полиција па и јавен обвинител ќе треба да го пронајде заради измама и кражба, да го гони, а во меѓувреме т.е. во исто време вие ќе треба да го враќате кредитот затоа што тие финансиски друштва се јавуваат како доверители во конкретниот случај и уживаат правна заштита согласно Законот за облигациони односи како материјален закон, и Законот за нотаријат и Законот за парничната постапка како процесни закони, дури и од Законот за извршување кој е остовремено материјален и процесен закон. Значи вие ќе си го отплаќате кредитот а истовремено ќе барате одговорност од лицето што ве оштетило, не е логично знам, вон секој здрав разум е, но таков е системот едноставно нема правна сигурност, затоа најдобро е да внимавате на кој давате лично податоци по институциите и воопшто на разни физички лица или фирми.
Никаде не сме 100% заштитени. Еве помина попис. Попишувачите имале пристап до илјадници податоци на пример. По ова што го пишувате испаѓа може некоја будала да банкротира некој друг и никој да не се заангажира да го пронајде. Многу нелогичности. Реални должници пишале дека никој не ги дал на извршител иако свесно и намерно 2 години не вратиле пари, кои самите ги зајмиле. Како тие не враќаат, а овие ни криви ни должни ќе враќаат? Понекогаш се чудам зошто толку закони, судии, обвинители, сајбер криминал, полиција. Па ако вака функционира во пракса, сето тоа е вишок, и така кој што сака ќе си прави. Навистина нема логика, туку колку погласно се бунат, ќе бидат повидливи.
Da nema advokati u ovaa drzava tek togas ste naebale. Advokatite se zadna sansa na sekoj graganin na ovaa drzava
Една од главните причини зошто толку многу луѓе се иселуваат од Македонија. Во право сте али таков ни е системот.
Zdravo nekoj so iskustvo da zel kredit od banka mislam da mu imat odobreno za da mu iscistat brzi krediti koi gi docni poveke od 3 meseci ako ima takov slucaj nekoj neka pise . Fala
Ако си вработен на неопределено ако немаш извршител ,ќе ти ги рефинансира банката. Пријателка моја така направи со Уни Банка во исти ден и одобрија и затвори 3,4 кредити .Само платата ја условија кај нив да ја префрли.
Da na neopredeleno sum . spremiv sega dokumenti za vo komercijalna nekoja ponuda imalo od stopanska da se prefrlam kaj niv da mi zatvorat se no ke vidime dali ke odobrat kreditot ponedelnik ke podnesam dokumentite .. i nemam bas nadez deka ke se sredi samo zaradi ovie brzite .izvrsitel nemam i vo stopanska se redovno isplateno mi e. A prijatelkata imase docnejne na brzite?
Си ја утнал банката, уште од сега ќе ти кажам дека ќе те одбијат.КБ има друга стратегија тешко проаѓаат кај нив луѓе што каснат и се заглавени со брзи кредити.Ако не успееш во КБ одма иди во Уни Банка.Помалите банки секогаш ќе ти завршат работа пред големиве само за да те земат како клиент. Имаше доцнење ама 2 месеци мислам.
Pa nz nekoja promocija ovaa za tie na neopredeleno bidejki pogolema suma na kredit mi treba i kao bez zirant e za da me rascistat sekade . mi potpisaa dokumenti i od firma se sto baraa od bankata pa ke vidime sto ke bide ke si probam mada ne veruvam deka ke odobrat .. koj znae posledna opcija mi e ovaa ako bide ako ne zdravje nema drugo cjare
Во брзите кредити нели се потпишува договор и на него има сума со камата која треба да сс плати Како можат да крадат ако си редовен со ратите Не сум имала искуство но ме интересира да земам сакам ако земиш кредит и потпишеш договор на 10 рати и секој месец си отплаќаш без да касниш ? Може ли некој да ми кажи
Nemoze da ti zemat poveke kamata . Taa sto si e na dogovorot toa e samo vo slucaj na docnejne togas stavaat mnogu kamata .najdobri se money max spored mene najniska kamata imaat i vo slucaj da nemas da platis cela rata ti davaat opcija da prodolzis rok za nekoja suma od 600 den
Дали некој има искуство да го враќа на време кредитот без доцнење дали има некакви последици ,надвор од договорот ?