Мислиш не врзани со нив џандариве и сериозно мислиш дека некој без јак грб ќе има м*да да си земи кредит на туѓа лична карта и сопствена трансакциска сметка ? Порано џепчиите ги фрлаа барем личните документи од новчаник сега со нив земаат кредити.
Отсекога и во приватно сместување кога одам во Македонија, ќе им давам пасош место лична карта. Дали со пасош може да земат брз кредит? Ова за да се заштитам. Отварајте очи кому давате лична карта. Инаку, секоја недела има некој измамен со украдени лични податоци. Треба да им се соберат сите оштетени и пред Влада. Имаме полиција, имаме ОЈО, ама никој не го штити граѓанинот? Па зошто ги плаќаме?
Можат, број на лична карта или пасош е документ врз основа на кој се склучува валиден правно обврзувачки договор.
Suma sumarum izleguva nabavi podatoci od drug podigni kredit na tugjo ime i ako ne te otkrijat arno, ako te otkrijat ke ides na sud ke kažes ke mu gi vratam koga ke imam, ili pa ke se praves budala deka nisto ne znaes deka si padnat od mars
Отвори некој сајт од овие брзи кредите, само име, презиме, матичен и телефонски број им треба. И они така лесноверно ќе пратат пари на било која сметка. Или гајле им е од кого, важно они овака или онака ќе наплатат. Ептен матна работа оваа.
Aко сакаат можат да те откријат секако. За што постои саjбер криминал? Ај закани се на некој амбасадор од лажна мејл адреса па да видиш дали нема да те најдат? Како нема да најдат кога може да се види на чија сметка легнале парите, каде, кој ги подигнал? Банките имаат видео надзор над банкомат. Можат да најдат, само зошто се селективни? Зошто во црна хроника ниту еднаш не пишаа име на конкретно ФД? Зошто нема постапка за тие вработени што во експозитура дале кредит врз основа на туѓи податоци и прекршиле закон? Зошто нивните иницијали ги нема во билтен на МВР? Значи некој некого штити тука? И не се теши дека ако стигнеш на суд ќе им речеш „кога имам ќе вратам“. Судот колку и да нема кредибилитет, не е месна заедница. Ќе те пресудат, ќе мораш да платиш, инаку течат камати, а плус како осудено лице нема да имаш привилегии во иднина. Сите кои земаат кредити со туѓи податоци се пропалици, клошари, коцкари, никој саглам тоа не го прави. Јас да најдам лична карта на улица нема да направам такво нешто на пример.
На страната на Мкеш пишува дека може и со пасош да аплицираш. Испаѓа помало зло е некој кеш да ти украде него лична карта или пасош да изгубиш.
Имаат опција и подигање кеш пари од филијала .. значи не ти поминуваат низ трансакциска тој што дошол со личната карта си се подпишал си ги земал парите и чао Али е секако злоупотреба мислам л.карта има слика го гледаш човекот дека не е он Абе имаат камери во филијали има се само нема кој да ги казни
Jas samo kažav kako na mene mi izgledaat deka se rabotite t.e deka ne funkcionira niso kako so treba ili po narodski kažano: tepanio tepan, e.... E... Gledaj da ne si go odneseš. Reči da ne mu se sluce na covek tskvo neso pa da ode po sudovi i takvi raboti. Ne smees ppverenie vo nikoj da imas deneska ni na rodi ni prijateli. A ja fala bogu do sega u mojte 26 godini ne sum podigal ni brzi ni spori ni nikakvi krediti ni na moe ni na drugo ime
Не си далеку од вистината, зависи кај каков судија ќе падни случајот не само за вакво нешто туку за било каков предмет.
Јас не сум подигнала никакви, а сум постара од тебе, и не ни планирам. Да беа сите како мене и тебе, овие кредити немаше да постојат. Инаку, најчесто ги ограбуваат пензионерите. А пензионер со пензија од 10.000 денари не може крај да врзе, не да оди по адвокати, судови, да тужи. Мислам дека тука е коренот на проблемот. Да почнат да ги тужат масовно, ќе видиш како ќе се приберат. Се случи пред мене и падна на една баба лична карта, и веднаш и кажаа да си ја земе. И кажувам да си пази, ограбуваат луѓе со брзи кредити кои ги земаат со туѓи лични карти, туѓи податоци и женава ми вели „ама како, кој дава кредит без потпис, еее мене од 12.000 денари што ќе ми земат“. Значи поим немаат дека постојат такви кредити. Народот не тужи. Мој роднина беше финансиски оштетен од друго лице, си тужеше, поминаа години, ама сега му враќа пари и си ги наплаќа преку извршител. Бегање нема ако должиш некому нешто.
U 95% kadija tuže, kadija sude u ovaa država taka da rabotata e matna, lugeto poulaveaa sekoj den od politika, na sekoj čekor kaj mene vo gradot ima samo apteki i kazina, uste u marketite i u crkvata da staat poker aparati fale