Јас покрај нивни дуќан не поминувам, не да земам пари, но убаво пиша ти. Тие што имале проблем, можат да кренат телефон во Министерство за финансии, да пишат мејл, да пријават во МВР, па да видам дали ќе е исто. Јас се згрозив од ова што го читав овде.
I da ne prevzemaat nisto I ministerstvo za finasii I mvr Se poveke narod gledam se zali neka I'm stoi prijava leb ne jqde .. a I pocnuvaat novinarite da ja otvaraat temata bash vcera naroden pravobranitel govorese Deka veke dvocifren broj na gragani se pozalile kaj nego Kako dolznici Sto vreganja I zakani trpat od ovie .. odgovorot bese prijavuvanje vo ministerstvo za vnatresni raboti I ministerstvo za finasii .. EPA ne e isto koga 3ca ke prijavat I koga 100 lugje ke prijavat poleka poleka klopkata I'm se odmotuva
Абе каков инкасатор ќе дојдел на врата од водовод, евн или некој трет Шала на страна ако дојди кажи му да направи полукруг и да го нема. Нема што да ти дојди постапка за присилна наплата е регулирана во закон за извршување а такво идење е лихварење и ништо повеќе веднаш штом дојде повикај полиција.
И јас тоа велам. Пријавување. Види овде што не пишува, види по други форуми, кајгана, отвори медиуми, билтени на мвр, па ќе видиш колку се професионални. Да имам власт, луѓе што дале кредит на основа на туѓи податоци би ги стрпала во затвор. Овие паталци што пишуваат тука да се јават во неколку медиуми, анонимно да пријават, ќе видам дали ќе е исто. На мој роднина му се јавиле и му рекле Трајче што живее во твоето село ни должи, сменил број, дали можеш да отидеш да го известиш за долгот. Како добиле број? Тој некој си Трајче и роднината не се виделе со години, ниту па имале разменето броеви некогаш. Под дрво и под камен бараат броеви и вртат, вознемируваат граѓани да им изигруваат курири? На што личи тоа? Да потсетам кога имав проблем во една државна институција, директ во Влада се јавив. Имам поплака за таа и таа институција и ме поврзаа во сектор, кажав што е работата.
На информации што е јавно достапна база на податоци, барале број од Трајче ама истиот им го имаат дадено или немале негов тел, и по адреса имаат прашано за бројчето што живее близу Трајче.
Е арно и рекле де. Што бара да зема кредит кој не можи да го врати? Поарно не земам и не се задолжувам уште толку со камати. Еј, уште криви луѓето ги напрај што и се заканувале. Па нивни пари се што треба да прават, песна да пеат? Не си ми јасна што очекуваш. Ај да зел некој друг кредит во нејзино име па да се буни, да пријавува,,, вака што пријавува? Дека не можи да испочитува и да ги врати парите? И јас да сум мвр истото би и го рекла.
Нема тие што да се закануваат постапката во случај на не подмирување е јасна и предвидена во законот за извршување. Тие не се уличари па да се закануваат тие се регистрирани ФД кои треба да работат во согласност со законските прописи а не со закани и навреди. Да бевме нормална држава ќе беше санкционирано и ФД и полицискиот службеник така што постапил.
Dobar den vi pisuvam od ...vo pregolemo docnenje ste od 30 dena kazetemi Ve molam koga da ocekuvame uplata zatoa sto veke e iskucano resenie za terenska naplata so sto ke bidete poseteni na domasna adresa ili adresa na firmata kade sto rabotite od strana na kolegite za terenska I prisilna naplata so sto bi se dovele vo neprijatna situacija I bi se soocile so pogolemi trosoci. Iskreno se nadevame na sorabotka, So pocit.... Ova od banka go pravat koga ke im zemes kredit a ne si vo moznost da go vratis ?? I banka dava kredit daleku pogolem od ovie pa ne se koristat vakvi metodi ako nemas da platis Kako Sto Edna banka e registrirana isto I ovie Koja prisilna naplata ke ja pravat rabotata na izvrsitelot ke ja zimaat FD u drzavava NASA I izvrsiteli stanaa a ne sme izvesteni ?
Имаа членови пишувано по форум за ова, одат на работа и многу веројатно газдата те брка зошто еднаш, два пати, три пречат на работата.... Инаку, ако е подобро од банка зошто не се земе од таму? Не знам, си ги знае секој условите и зимаш и после се праиш наудрен па ако не на вечера да те викнат да те частат и некој шопинг уз пат да ти направат
Затоа што не ги исполнува условите да земе кредит. Затоа. Затоа што банката чешла кредитна историја пред да даде кредит, а не ти дава на жими мајка па после да те брка.
Па така де, а луѓево не знаат ли кои се услови и во што влегуваат со овие брзи кредити? Тоа не ми е јасно
Porakava ne e moja od kolega e .. istive bea na rabota I deka brkaat od rabota pa I ne e bash taka Tuku od rabotodavec si dobija odgovor da ne zamaraat po Telefon I Deka na vrata use ednas moze da se pojavat samo so izvrsno resenie izdadeno od izvrsitel Deka po nieden drug osnov firmata nemoze da postapi za vrakanje na kreditot Sto Oni si go davale so licna karta a ne e zaveren ili podpisan od rabota Kontekstot na muabetot bese sosema drug a ne zimaat se pravat naudreni ili neznam sto drugo toa sekoj za sebe si znae I si odgovara Poentata bese deka na kraj nisto nemozat da dobijat bez izvrsitel dali doma dali na rabota I nacinot na koj si gi izmisluvaat metodite za naplata
ФД ги имаат истите законски права и обврски како и банката ни повеќе ни помалку, што дека ставиле некакви услови и правила кои не се законски таквите услови и правила се ништовни и од нив не произлегува никакво правно дејство. Секое кршење на законските прописи во нормална држава од вакви ФД или било кој ќе биде санкционарино само кај нас тежок е патот до правдата.
Pa toa sakam da go kazam celo vreme A ne seiri da se pukaat ne znael li so prael zimal onadel sopinzi Sekoj si znae za svojata maka I zaso go naprail toa I zasto dosol da ne bide vo moznost da plati ni navlagam ni branam nekogo Isto I na banka nikoj ne I garantira deka kolku I da ceslale neznam kakvi istorii kreditni Deka nemoze da se desi covekot da ne plaka Taka da nisto poarno I ovie ne se si gi ima vo CEntralen registrar Firma osnovale Nasata pravna sluzba koa se javija na Tel da go pobaraat covekot prvo dobija odg od pravnikot Jas ne smeam da davam nikakvi informacii go vrska so nego osven Deka postoi takov vraboten a se drugo preku izvrsitel Koga dojdoa od upravitelot istiot odg go dobija da si se vratat I da ne izmisluvaat prikazni I Deka nemoze da gi razbere vi koj kontekst se dojdeni Nareden pat so izvrsno resenie od izvrsitel dadeno ako sakaat od Plata da se odbiva I Deka ne postoi ni eden drug nacin firmata da dejstuva
Толку време постои темава и уште не сфатив со кој мозок зимате брзи кредити, и тоа сумии, и не ги враќате парите. Стварно не сте ми јасни. На лепе очи ви даваат по 50,000 некад и више, и шо очекувате? Па они од тоа живеат бе, и од каматите шо ви ги плаќаат. Вие како зимате плата секој месец?
Gospogjo od Sto ziveat Kako ziveat neznam I ne me zanima ni koj zima ni kako zima A vprocem si imaat sistem kade Sto gledaat osobata Dali e a b c kategorija I spored TOA mozat da si utvrdat kolkavi se sansite nekoj da I'm plaka Koga veke sakaat da ziveat od kamati I neznam sto jbg toa e Pravime muabet na nacinot na koj se sluzat za naplata Konkretno rabotam vo firma vo koja ako ne mi se plati fak za izvrsena usluga ja nemozam da ja platam na drug I isto zimam Plata od plakanje fakturi I koga posle 90 dena gledame Deka klientot ne ja plaka fakturata mu zvonam ednas da se Dogg ako I ponataka ne ja plaka si pustam notar so platen nalog kaj Sto go izvestuva Deka za 8 dena ako ne ja plati fakturata odlukata stanuva pravosilna Se pusta izvrsitel izvrsitelot blokira smetka na Firma ako ima pari mu gi povlekuva I mi gi dava ako e golema Suma se dogocarame na rati I TOA e toa Ne zvonam sea ke ti dojdam tamu sea ke vidis agenti magenti neznam so Kratka I jasna e celata procedura Celata poenta na muabetot e Deka bez izvrsitel kakvi ne metodi neka koristat pari nemozat da zemat TOA sakame da go kazeme celo vreme
Сами си прават проверка во МКБ и никој не ги тера да одобрат кредит за кој мислат дека клиентот не е во можност да подмири. Колку и да не подмирува постапката за наплата е предвидена во законот за извршување, а не е на некое си фирмиче да ти се заканува ќе ти дојдам дома, сто луѓе ќе знаат во секој момент каде си, ако не платиш мртов си и Др. Тие се регистрирано ФД а не уличен лихвар кој сметам дека има дури и повеќе разбирање од овие.
Kolku I da gi boli realnosta e taa Vo najmala raka ne I'm odgovara izvesitel so nego ke se dogovoeis po kolku da plakas od 2000 3000 den za niv ke ide 1000ce se drugoto e za izvrsitelot Profitabilnosta na firmata I'm pagja zatoa toj nacin Im e najbolen Ako imas 1 2ot izvrsitel ceka 20 iljadi den ke gi cekaat 3 god da gi dobijat Od celata prikazna samo izvrsitelot e vo kjar I zatoa e celava mizerija so zakanive