" "министерството бара" како надлежностите да не си ги знаат. Да ги видам малите дуќани кога им ги проверуваат касите до денар, па да бараат и од нив наместо пломбите што им ги лепат експресно.
Министерството веројатно ќе бара законски измени или така нешто. Имаше на time.mk, видов денеска. @Серотин не се зафркавам. Што подалеку од таквите. Туку, ако веќе им се закачат на врат, им се закануваат, им упаѓаат дома, како што пишуваат тука, ако е дојден нож до коска, па еден мејл секој може да прати. Имаше во медиуми приказна за девојка која онака наивно земала заем, па влегла во магичен круг од камати и за некоја смешна сума може да остане без стан. Ова или го имаше во тие линкови претходно постирани или на гугл ќе го најдете. Па тоа е тотално неправедно. Има ли крај некаде на сите тие камати, извршители и други глупости во оваа сиромашна држава. Таквите профитирања на грбот на граѓанинот треба да се скратат.
Мала држава сме, веќе и чафките на дрвата знаат дека фирмиве со кеш кредити, казината, кладилниците и државните институции се ко преплет црева и извор од едни исти интереси. Турција, Албанија и други држави ги забранија ваквите бизниси, но ние ќе ги шириме, макар и сите колективно цркнеме.
СВР Штип соопшти дека е поднесена кривична пријава против П.С.(31) од Струга поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „измама“, „злоупотреба на лични податоци“ и „оштетување и неовластено навлегување во компјутерски систем“ и против А.К.(39) од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „помагање“ во врска со „измама“, „злоупотреба на лични податоци“ и „оштетување и неовластено навлегување во компјутерски систем“. - Првопријавениот, на 01 и 02 октомври 2021 година, со лажно прикажување на факти, искористил лични податоци на друго лице и во четири наврати во негово име електронски аплицирал за кредит на веб страни на четири финансиски друштва, од каде му биле одобрени средства од вкупен износ од 97.000 денари. По ова, П.С. ги употребил средствата од платежната картичка на лицето и извршил 16 успешни трансакции кон домашни и странски прави лица. Второпријавената А.К. се претставувала и потпишувала во друго име при вршењето на нарачките и приемот на производите кои потекнуваат од горенавадените кривични дела и притоа дел ги задржувала за себе, а дел ги предавала на првопријавениот, се вели во соопштението на МВР.
Да ве прашам.Во М-кеш имам кредит и моментално сум во доцнење околу 20 дена и денес ми најавија дека доколку не платам ке ме посетат дома,што би создало проблем.Е сега бидејки не сум во Македонија понудив да платам преку м-клик и ми рекоа не бидејќи дури после нова година ке им стигнело поради скратеното работно време на банките.Ги прашав дали би можел во вторник да уплатам бидејќи не сум тука на што ми одговорија да сум најдел некој што ке отиде место мене,бидејќи морало да е до крај на 2022.Сега прашањето ми е дали би можел да почекам и да платам во вторник,или до тогаш ке ми дојдат на адреса и ке ги известат моите.Ви благодарам однапред
Zdravo na site, posle dolgo vreme dojdov da se izglasam. Jas sum 20 godisno dete koe se izgubi vo negovite tinejdzerski godini i zamina po los pat. Pocna depresija, ankcioznost i naednas pocnav da iskacam so "losho drustvo''. Tuka pocnav da se kockam. Kako dete od 16 godini koga pocnav mi vikaa bliskite nemoj bolest e luge gubat familii doverba mene mi beshe smesno. Igrav po 100 200 denari kolku sto mozev. Kako sto rastev pocnav da igram pogolemi pari tuka pocnaa i zadolzuvanje megu drugarite 3000 4000 denari koi za moja vozrast bea premnogu. Pocnaa domasni problemi nervozi ednostavno se izgubiv. Se vrabotiv odkako zavrsiv sredno vlegov vo dolgovi, pa si rekov ke zemem kredit ke gi vratam. Zemav eden gi vrativ parite pa nemav za toj pa zemav drug kredit. Toj go iskockav pa zemav tret cetvrt peti i site otidoa bula. Posle odredeno vreme zemav kredit od banka za da se razduzam segde i na bankata da dolzam. Zemav se rascistviv sekade i posle mesec dena se zadolziv pak. Sve na sve se sobraa 15000 evra nesvesno. Pobarav pomos od bliski soveti. Se resiv vise ne igram vreme e da si go sredam zivotot da zastanam pak na noze. Otidov vo strasvno 6 meseci, denar ne staviv. Se vrativ razdolziv sve sto zarabotiv sega uste ostana pomal del da se razduzi i toa e toa. Nikogas nema da si oprostam ama nauciv premnogu. Ako nekoj ima problem zborete slobodno kakov i da e, ako ne mozete doma zborete so prijatel rodnina so koj bilo. Depresijata i ankcioznosta ne se zaebancija. Luge si odzimuvaat zivot samo zaradi toa sto mislat deka se sami i deka nikoj ne e pokraj niv. Lugeto pravat greski, se menjaat jas sum ziv primer. Lesno e da osudis dodeka ne osetis na svoja koza. Ako nekoj go cita ova i mu treba nekoj za da zbori neka se sovetuva so blizok ili neka mi pise zasto ne e mala rabota.
Kaži za većer prognoza inter parma 1u1 3+ i benfica 2u2 3+ dobro li e da odigram hehe se šeguvam, dobro e ako si uspeal da se izbaveš od toj porok, ednostavno e rečisi nevozmožno vo denešno vreme da ne upadneš u takvi vodi. Kladilnici na sekoj čekor lugeto deprimirani razočarani pojdeš prvo po malku pari stavas pa dobieš pa počnes na poveke pari da igraeš na krajot izgubes počnes od doma da iznasaš pa vikas da go vratam izgubenoto na krajot se izgubes i počnes da pozajmuvas i taka bez do bezkraj...
E sega vaka jas kako sama majka so dve deca ,bez nikakva pomos od soprugot i od moite,so mali decinja ednoto i e so mentalna poprecenost ,zaglaviv vo lavirint na dolgovi od brzi krediti,bidejki mi e ostavena adreata na soprugot,vcera me barale doma trojca od naplatna sluzba na mcash i vlegle vo dnevnata kaj sto se decata,moze li nekoj sovet so da pravam kako da izlezam od ovoj krug,bankite ne davaat obnovuvanje na kreditot za da gi zatvoram.
Kako smeele doma da ti vlagaat? Nesmeat bez sudski nalog da ti vlezat doma. Kazi im deka ke gi tuzis za narusuvanje na sopstveniot mir. Za naplata ima drugi pravila, tuzba,izvrsitels, a ne doma da doagjaat.
Da ne si vrabotena vo naplatna vo mcesh?? Obicno tie se sluzat so takvi metodi na zakani za da zaplasuvaat, doma ti vlegle, prikaski za mali deca.... Jas imam iskustvo i mozam da zboram na ovaa tema, najmnogu so mozat e da dojdat vraboteni vo finansiskoto drustvo i na domasna adresa da ti dostavat pliko kako opomena za zadocneto plakajne, nisto poveke od toa... A ako vidat i posle toa deka ne im uplakjas ke te dadat na izvrsitel.... Da ne ti zedoja klimata ili roletnite??
Дали може со копија од лична карта да се земе брз кредит.Пред неколку месеци во судот еден на шалтер се избута да праша нешто,и изгледа ја земал а јас на таа на шалтеро и ја бев оставила копијата од лична карта и ми вика немаш оставено.
Може, затоа што онлајн земаат брзи кредити, доволно им е на таквите да имаат барем слика од туѓа лична карта со податоци, не мора ни копија да е, затоа често слушаме за измамени луѓе...
Незнам само како може така да и дават пари,леле само таа несреќа да не ми дојде после колку време може да се разбере дека некој е пдигнал на ваше име кредит.
Zdrabo , dali moze da mi objasnite sto znaci регионален експерт за наплата ? Sto sledi dokolku si daden na ovoj ekspert ? Vi blagodaram