Znaci vtor pat se desava od 2 razlicni kompanii miljon evra da dolzis i ova ne smeat da go pravat...ako tuzis tuzi so tuku se javuvas kaj drugi..
Да не земавте пари од овие лихвари, досега ќе затвореа. После толку измами што сте ги читале по медиуми, како си фаќате работа со нив?
Јави се во Министерство за финансии, барај кој е одговорен за нив, пријави ги. Пиши мејл ако треба. Не губиш ништо.
ZDr drugaka ima zemeno od flex kredit vo 2021 i vo tigo okolu 30 iljadi. I gi nema vrateno dali moze da i se sluci nesto da i dojdat izvrsiteli bidejki pominale 3 godini vekje?
Дали лицето за контакт има обрска да плаќа доколку тој што земал не го плаќа ? денеска ми вртеа еден пријател беше земал па не го вратил затоа прашувам ? (немам потпишувано ништо само ми се јавија тогаш кога го зема дали го познавам и дали се согласувам да бидам лице за контакт без финансиски обрски).
Не. Не си му жирант ти. Штом ништо немаш потпишано, немај гајле, немаш обврски никакви. Само да те замараат можат, да го потсетиш пријателот да си ги подмири долговите.
Немаш обврски за плаќање, и мој совет до тебе не прифаќај да бидеш лице за контакт затоа што утре опомените ако не успеат да ги испратат до должникот (корисникот) ќе ги испраќаат тебе, и да скратам можат да ја свртат работата дека намерно или од небрежност не си му ги доставувал на пријателот твој и си им сторил ним штета, види тие ќе ги пробаат сите начини за да наплатат од некој, тоа лице за контакт не го даваат туку така, целта им е сосема друга, сега зависи и од самото финансиско друштво колку ќе се замара и впушта да наплаќа од тоа лице за контакт по основ надомест на штета (што нема врска со долгот) но тие опомените си ги тарифираат од 50 до 100 евра, испраќаат по 5-6 опомени односно онолку колку изнесува долгот, со други зборови јави им и кажи им дека не сакаш да бидеш лице за контакт и понатаму да не те вознемируваат и јавуваат итн.
Немаат ништо од мои информации освен име и презиме и број,нити имам потпишување нешто со нив нз на која основа и како би ми наплаќале мене па дури и праќале писма на мене. + тоа адресата по лична карта ни е една иста затоа што живеевме во иста куќа(на различни спратови но адресата си е таа) до пред неколку години така да нема што да праќаат на иста адреса кога е
Искрено не знам, но сигурно е дека немаат добра намера. Јас само кажувам од правен аспект што може да направат, имено, со твоја дадена согласност (телефонски) дека прифаќаш да си лице за контакт а си предложен од должникот (корисникот) по закон се смета како да си овластено лице за прием на писмена односно да си прифатил да бидеш полномошник за прием на писмена на должникот спрема доверителот/конкретното финансиско друштво, не е задолжително писмено да те овласти, доволно е што оставил твои податоци, а ти си потврдил. Затоа мој добронамерен совет јави им и кажи им дека не сакаш да бидеш лице за контакт и да те избришат од нивна евиденција, само така ќе се заштитиш. Значи не кажувам дека ќе постапат така како што пишувам но од правен аспект законски можат да ги извртат работите, во Македонија е сè возможно од правна гледна точка. Како што кажав, ти кажувам само да се заштитиш овој совет нека биде и за другите членови, ако дознаете дека сте лице за контакт, информирајте ги дека не сакате да сте лице за контакт...
Извинете ќе се вмешам, дали имаат право да се јавуваат и праќаат писма до правното лице кај што е вработено лицето кое земало брз кредит? Дали сте запознаени со тоа можеби? Инаку немаме прифатено да сме лице за контакт, ништо такво
Добро бе луѓе, ако ви вратат и ве замараат, а не сте дале никаква согласност, што ги трпите? Постои полиција, Дирекција за заштита на лични податоци, Министерство за финансии каде можете да ги пријавите. Јавете се во некој медиум, кажете колку се проблематични.