Па гледај кредит во банка имам уште две години . Главницата остана околу 12 и 300 а брзиве на 195 000 земени колкуми да чукаат камата поќе од 6500 € нема да биде а планирам дел по. Дел да враќам ако стигнат на извршител здравјњ но дотогаш нешто ке преполовам сигурно. А кредит од банка да земам је само години ке ми требаат со се осигурање нувно ваму онамѕ околу 12 000 еу толку исто и камата .... Во превод исто и полошо .инаку имам проблем на рабпта имав со се брИ околу 35 000 но сега плата ми е 25 000 ми намалија плата втора работа почнаја да зафркаваат не плаќаат и така . Живот. Планирам да тргам на страна од мает друг да плаќам па трет четврт итн ...
Порано некои банки даваа кредит за рефинансирање на брзи кредити. Сега и да даваат мислам дека нема да ти дадат со оглед на твојата висина на плата и кредитна историја. И не е решение да земеш уште еден кредит од банка ако негде би ти одобриле да претпоставиме, со таа плата само ќе се доизгориш. А да те дадат на извршител ич не е решение верувај ми. Според мене имаш 2 опции. Првата, ако имаш некој близок кој може да ти помогне. Мајка, татко, брат/сестра отворено да им кажеш во какви проблеми си и колку можат да ти помогнат да платиш барем кај некои од кредитиве. Втората опција е да појдеш директно во фд да разговараш за да се договорите за нов начин на отплата иако ова нема многу да помогне ако си многу денови/месеци во каснење, раскинуваат договор после некој период и бараат цела отплата.
Благодарам за мислење не сакам други да вовлекувам и да ми помогнале после нив ке им враќам и ко ке видиш . Сакам сам да испливам да тргам нешто на страна да плаќам еден по друг . Нив им кажав ситуација иако се дрски нон стоп звонат. Значи ако толку им се брза нека дадат на избрпител мора и јас од нешто да ѓивеам па од фирма ке пуштаат на извршител . јас март можам да плаќам април мај да превземам некој чекор дотогаш џабе. И дел по дел еден по еден сите наеднаш неможам .... Еднаш.должев ама на едно место да речеме рефинансирав и иста сума им вратив 50% од земено плус 10 000 макс за 8 месеци што каснев.
Нема за што, форум е, споделуваме мислења. Тоа не е вовлекување други. Не ти велам барај од другари, братучеди или колеги. Никој нема да даде, а и не ни треба да бараш од други, се согласувам. Ама најблиското семејство како што кажав веќе родители, брат/сестра, за тоа е семејството, да си помагате во лошо, да славите во убаво. Подобро нив да им враќаш после одколку да заглавиш на извршител. Многу си заглавен и еве кажуваш по втор пат си заглавен. Како што гледаш не функционира досегашниов начин, мора нешто да промениш што поскоро, не е зафрканција и нема такви математики тогаш ќе можам тогаш ќе не можам кога веќе имаш земено кредити и си потпишал договор.
Така е да но сакам сам .... Ке има предрасуди можеби итн. Како ке биде така јас дел по дел ке пробам ако стигне до извршител.здравје.
Да ти одговорам на прашањето директно, и да сакаш да земеш од банка кредит да ги покриеш нема да ти одобрат со оглед на тоа што претпоставувам веќе касниш на брзите, а имаш и пола плата задолженост во наредните 2 години иако уредно го плаќаш. Моментално имаш лоша кредитна историја. Брзите кредити не функционираат како банки и други нормални финансиски институции што пуштаат писмени опомени, се јавуваат неколку пати од наплата и сл. Ќе те малтретираат да платиш, ќе замараат на работа, ќе замараат сегде кај најдат бидејќи се свесни дека нема да имаат аир од тебе со оглед на задолженоста и побарувањето ќе го наплатат за милион години. Поентата е што ако не можеш да плаќаш не можат ништо да направат и на крај од денот ќе те тужат и наплатата ќе ја превземе извршител, а на работа ќе ти кратат 1/5 од платата. И многу е веројатно дека ќе имаш 5 налози на плата од 5те различни фд кај што си се задолжил што ќе треба да се извршуваат едно по едно, во меѓувреме ќе си тече интеркаларна камата, извршителски и судски трошоци итн. И кога ќе видиш од 200.000 денари ќе станат пута 10 од тоа. И ќе бидеш задолжен цел живот освен ако не ти падне на лото да ги исплатиш наеднаш сите извршители. Да се разбереме, не го сфаќај ова како совет бидејќи 200% сум против ваквите фд и луѓе што се задолжуваат без осет па после бегаат од долгот.
Како мислиш пута 10 ? По закон колку што знам прекинува да тече камата кога каматата го достигнува главнио долг . Односно ке стигне на извршител и не тече камата.
Да ве прашам во слична ситуација сум околу 200 000 земени со тие 50% нивна камата вклучена е сега зедов плата и му пуштив на 8 места по 750 денари или = вкупно 6000 денари ратите ми се до 5000 макс повеќето 2000 3000. Очекувам да звонат да прашаат зошто толку сум уплатил место целосна рата. Јас да им кажам дека толку можам и толку платив платата ми е намалена . Е сега затоа што јас им плаќам делумно ратите а не целосно ваљда е поарно него воопшто кажете ми дали некој имал слично искуство. И како би одело процедура.
Другар на тутунска банка за 15 минути пари ти легнуваат на 7 посто камата. У животот еднаш сум земал за да ги инвестирам го врстив за три месеци. Не гледам потреба да одиш брз кредит да бараш и дс те дерат лихварите освен ако не е прашање за здравјето. Мој совет трк у банка подигни оди расчисти брзиот и враќај си на банката на 200 000 околу 4000 ќе ти биде рата на пет години
Да но имам и во бснка околу 400 000 преостанато уни а не даваат мин бараат да сум во една фирма 1 год јас сум 6 месеци.
Здраво.Немам искуство со вакви кредити,но дали постои шанса да се плати туѓ ваков кредит доколку отидам во нивна филијала..
Сепак има надеж бс до 70% даваат задолженост и профаќаат дополнителни проходи медечни јас би затворил кредитна брзи за околу 350 000 од киј 70 000 кредитна да сум чист и да немам 800 месечна провизија и до 1300 почни празни и плус брзице. Ке направам на што повече 10 год рата поќе од 5000 нема да е не менвам банка ке им праќам со траен налог месечно преку банкарство уплата и ке бидам 40% задолжен за две год дури 12% кога ке падне од банка кредито во моменто не каснам нигде пред двентри години касмев 8 месеци три имав брзи но се наеднаш камати казни во кеш затворив околу 240 000. Се молам да бидне. ...... И веќе бегајте дувајте луѓе последни дабсе брзи не поарно тргајте на страна не се исплаќа кредит повеќе од 100 еу . 100 еу за секој се приуштливи. Но повеќе е луксуз и крсрење буџет скроз.