На 26.09 бевме во TLS, кај мене се уште нема ништо,а двајца што аплицира со нас во исто време веќе добиле визи/пасоши. Стварно се загрижив. Статусот е application received by dmc...
Немаш причина за грижа, едноставно подолго се чека периодов ако ти е прва апликација и тоа е тоа. Тие што веќе ги добиле, сигурно претходно имале добиено виза, па повторно аплицираат или платиле за приорити. За прво аплицирање, очекувај 6-8 недели, во некои случаи и малку подолго трае.
Dobar den. Sakav da ve prasam dali znaete dali mozam da dobijam viza za Velika Britanija ako nemam m1/m2. Jas ne sum vrabotena.
Zdravo Sakam da prasam iskustva za familijarna viza za uk. Ni rekoa deka sega tesko davat familijarna viza
Здраво, сакам да го споделам моето позитивно искуство во врска со апликација и добивање на виза за Велика Британија. Јас аплицирав за прв пат, аплицирав самостојно и ги следев инструкциите на @Rio1234 што ги има напишано погоре. Визата ја добив во многу краток период и покрај тоа што беа празници и Нова Година. Аплицирав по регуларна процедура, без гарант, чисто туристички, без никакви резервации на авио билети или хотел, на 19.12 бев во ТЛС-центарот, а пасошот го добив на 05.01. Што значи за вкупно 18 дена. И покрај тоа што ми велеа дека мораш да имаш гарант или некој кој ќе ти посредува со апликацијата, се помина супер едноставно. Само внимателно пополнете ја апликацијата, прикачете ги потребните документи (согласно @Rio1234 ) преведени на англиски, појавете се во ТЛС-центарот на договорениот термин и среќно ))
Не, кога ја пополнуваш апликацијата, треба да специфицираш за од кога ти треба и кога планираш да влезеш во државата, визата ја добиваш приближно од тој датум, но не за повеќе од 3 месеци од датумот на аплицирање. Што значи не можеш да аплицираш во Јануари за да добиеш виза која ти почнува во Мај, визата ќе ти почне максимум три месеци од денот кога си аплицирал доколку датумот ти е после тоа. Доколку датумот кога планираш да патуваш во државата е во првите три месеци од апликацијата најверојатно ќе ти почне од тогаш....
Ајде помош ако знае некој, аплицирано за виза со колега од работа. Него му пишаа дека е одбиен пред 5 дена. Мене ми немаат пишано ништо само еден емаил bare with us... И сега пишува дека понеделник ми стигаат докуме тите по дхл. Не знам дали имам добиеношто мислам дека да затоа што бродски имам влезено во Англија 10 тина пати. Некој искуство
Треба да патувам крај на септември. Треба да се пријавам крај на јуни најрано? Колку се чека за виза? Тоа што ќе бидам без пасош ми е ужас!
A dali prethodno bese vo UK? Vo prethodnite 10 godini? Jas ke podnesam kraj na juni, a znam na leto se ceka mnooogu. Problem e kaj mene sto moram da patuvam avgust i pocetok na septemvri.