Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Британски визи

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од novafeminka, 27 февруари 2013.

1. SinataRuzha

SinataRuzha Нов член

Се зачлени на:
    29 јули 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Здраво, ако може помош. Ми стаса меил дека пасошот патува назад и следам на DHL сајтот. Моментално е во Скопје,но на меил ми стаса дека ќе биде доставен на адресара која ми е внесена при апликација. На сајтот прво пишуваше дека до Штип ќе се достави,а потоа се смени и крајното е достава до Скопје. Е сега незнам дали сигурно ќе ми стаса до адресата или јас треба да одам до Скопје да го земам?

2. Dp123

Dp123 Нов член

Се зачлени на:
    10 октомври 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, планирам да аплицирам за виза за Англија и имам неколку прашања. Бидејќи сум студент и невработена во последните 3 месеца немам примања за да ги прикажам, дали е доволно само доказ дека имам пари моментално на сметка, дали е потребно можеби од родител доказ од нивна сметка, дали е неопходно да се вади документ за неосодуваност?
    Некој ако може да одговори ❤

3. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Здраво, треба да одам преку работа кадешто газдата ме вика, ќе имам гарантно писмо, букирани летови и апартман, дали треба да се докажува дека имам на мое име некретнина? И исто така колку пари е препорачливо да ставам на сметка?

Фала ви:hug:

4. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    877
    Доволно, да го издржи твоето патување. Ајде да речеме некој минимум просек од 100-130 евра на ден, на тековна сметка. Ова јас го направив кога одев, плус имав заштеда на книшка.

Сѐ што ти оди во прилог да докажеш дека имаш пари, заработуваш и живееш солидно во МК, прикажи го. Никој нема да ти идбие документи. Подобро да имаш вишок, отколку да немаш. Гарантното посмо ти е голем плус.

На bookslover и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    Летови и апартман не играат никаква улога во апликацијата, баш препорачуваат да не резервираш пред да ти е одобрена визата.
    Имотен лист ќе ти врши голема работа.
    Пари - околу 100тина фунти на ден би требало да е ок, ама рачунај дека ако само ги ставиш на сметка без доказ за потекло може да не ти ги земат предвид, затоа бараат изводи од банка од 6 месеци, да споредат приходи и расходи и да видат дека навистина располагаш со тие пари.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Немам имот на мое име затоа и прашувам. Што се распрашував по луѓе ми кажаа дека нема да ми треба имотен лист туку само потекло на пари, и секако ќе имам гарантен лист од газдата дека ќе одам и ќе се вратам и нема да останам таму. Фала ти многу за споделено инфо инаку!

7. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Јас планирав да си приложам и на штедна сметка околу 1000 евра отприлика и + нели платата по што ќе видат какви ми се примањата.

8. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    877
    Ќе заборавев и јас на тоа. Значи, многу е важно да докажеш дека ти располагаш со парите, односно математиката за приходи и расходи се поклопува. Не може ти да имаш плата 500 евра, да трошиш 700 секој месец, а да имаш 5000 евра на сметка. Сеа лупнав глупав пример, ама во принцип така е. Најубаво е да прикажеш моментална тековна состојба, моментална состојба на штедна книшка, девизи, акции, и слично, доколку имаш.

Гарантното писмо ти е секако плус, ако имаш имот, ако имаш маж/деца тоа е исто плус ајде да речеме на некој начин. Ако идеш на конференција, обука или нешто слично, имаш огромни шанси да добиеш виза. А и не е толку страшно, па не аплицираш за државјанство :D

9. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Одам за работа така што тоа ми е гаранцијата секако нели дека ќе се вратам. Инаку да нормално за парите, нема логика јас ако зимам 500 евра плата пример карикирам да ставам на сметка 2000 илјади евра, нереално е тоа.

Јас на штедна книшка секако си имам пари на страна, што се океј сума и се поклопува со примањата.

На BraBru му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    877
    Технички ништо не е 100% гаранција, само ти ги зголемува шансите за виза. Кој вели дека ти утре не можеш да останеш на црно, макар имала работа, маж и три деца.

Се разбираме, само сакав дс посочам како пример.

11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Да да така си е. Нема никаква гаранција ама зошто одам преку фирма, зборев и со колешки вика 0,03% да те одбијат

12. Lukaah3792

Lukaah3792 Нов член

Се зачлени на:
    4 септември 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Дали како студент треба да приложам имотен лист и приходи последните 3-6месеци или треба само пари на картичка дека можам да се издржувам тие неколку дена?

13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Дечки у вторникот поднесов документи и пасошот. До кога да очекувам да ми се јават за визава?

14. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Ии да се надоврзам со уште едно прашање, каде можам да го тракнувам процесот?

15. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    На порталот на ТЛС можеш да следиш до кај е, ако добро памтам и меил стигаше секој пат кога ќе се смени статусот на следен чекор.
    Околу 2-3 недели е обично од биометриски податоци до одлука, плус некој ден за да ти го вратат пасошот.

16. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Пробувам и таму ама не наоѓам, ќе се снајдам, како и да е фала ти многу.

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    15.742
    Како до британски пасош?

18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    1.196
    Земав британска виза инаку, фала ви на сите за споделеното искуство.

Како е најоптимално да се стаса од Лутон до центарот на Лондон? Сместена ќе сум на 5 мин пеш од Биг Бен.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.397
    Допаѓања:
    42.139
    Немаш многу опции, освен една. Со воз од Лутон до централен Лондон. Симну Ситимампер многу лесно ќе се снајдеш. Честитки виза, убав помин.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.397
    Допаѓања:
    42.139
    Со престој 5 години, со една година сетлстатус после тоа, со мажење за британец, со полагање англиски и историја на Британија.

На GirlLove и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.