Здраво, ако може помош. Ми стаса меил дека пасошот патува назад и следам на DHL сајтот. Моментално е во Скопје,но на меил ми стаса дека ќе биде доставен на адресара која ми е внесена при апликација. На сајтот прво пишуваше дека до Штип ќе се достави,а потоа се смени и крајното е достава до Скопје. Е сега незнам дали сигурно ќе ми стаса до адресата или јас треба да одам до Скопје да го земам?
Здраво, планирам да аплицирам за виза за Англија и имам неколку прашања. Бидејќи сум студент и невработена во последните 3 месеца немам примања за да ги прикажам, дали е доволно само доказ дека имам пари моментално на сметка, дали е потребно можеби од родител доказ од нивна сметка, дали е неопходно да се вади документ за неосодуваност? Некој ако може да одговори ❤
Здраво, треба да одам преку работа кадешто газдата ме вика, ќе имам гарантно писмо, букирани летови и апартман, дали треба да се докажува дека имам на мое име некретнина? И исто така колку пари е препорачливо да ставам на сметка? Фала ви
Доволно, да го издржи твоето патување. Ајде да речеме некој минимум просек од 100-130 евра на ден, на тековна сметка. Ова јас го направив кога одев, плус имав заштеда на книшка. Сѐ што ти оди во прилог да докажеш дека имаш пари, заработуваш и живееш солидно во МК, прикажи го. Никој нема да ти идбие документи. Подобро да имаш вишок, отколку да немаш. Гарантното посмо ти е голем плус.
Летови и апартман не играат никаква улога во апликацијата, баш препорачуваат да не резервираш пред да ти е одобрена визата. Имотен лист ќе ти врши голема работа. Пари - околу 100тина фунти на ден би требало да е ок, ама рачунај дека ако само ги ставиш на сметка без доказ за потекло може да не ти ги земат предвид, затоа бараат изводи од банка од 6 месеци, да споредат приходи и расходи и да видат дека навистина располагаш со тие пари.
Немам имот на мое име затоа и прашувам. Што се распрашував по луѓе ми кажаа дека нема да ми треба имотен лист туку само потекло на пари, и секако ќе имам гарантен лист од газдата дека ќе одам и ќе се вратам и нема да останам таму. Фала ти многу за споделено инфо инаку!
Јас планирав да си приложам и на штедна сметка околу 1000 евра отприлика и + нели платата по што ќе видат какви ми се примањата.
Ќе заборавев и јас на тоа. Значи, многу е важно да докажеш дека ти располагаш со парите, односно математиката за приходи и расходи се поклопува. Не може ти да имаш плата 500 евра, да трошиш 700 секој месец, а да имаш 5000 евра на сметка. Сеа лупнав глупав пример, ама во принцип така е. Најубаво е да прикажеш моментална тековна состојба, моментална состојба на штедна книшка, девизи, акции, и слично, доколку имаш. Гарантното писмо ти е секако плус, ако имаш имот, ако имаш маж/деца тоа е исто плус ајде да речеме на некој начин. Ако идеш на конференција, обука или нешто слично, имаш огромни шанси да добиеш виза. А и не е толку страшно, па не аплицираш за државјанство
Одам за работа така што тоа ми е гаранцијата секако нели дека ќе се вратам. Инаку да нормално за парите, нема логика јас ако зимам 500 евра плата пример карикирам да ставам на сметка 2000 илјади евра, нереално е тоа. Јас на штедна книшка секако си имам пари на страна, што се океј сума и се поклопува со примањата.
Технички ништо не е 100% гаранција, само ти ги зголемува шансите за виза. Кој вели дека ти утре не можеш да останеш на црно, макар имала работа, маж и три деца. Се разбираме, само сакав дс посочам како пример.
Да да така си е. Нема никаква гаранција ама зошто одам преку фирма, зборев и со колешки вика 0,03% да те одбијат
Дали како студент треба да приложам имотен лист и приходи последните 3-6месеци или треба само пари на картичка дека можам да се издржувам тие неколку дена?
На порталот на ТЛС можеш да следиш до кај е, ако добро памтам и меил стигаше секој пат кога ќе се смени статусот на следен чекор. Околу 2-3 недели е обично од биометриски податоци до одлука, плус некој ден за да ти го вратат пасошот.
Земав британска виза инаку, фала ви на сите за споделеното искуство. Како е најоптимално да се стаса од Лутон до центарот на Лондон? Сместена ќе сум на 5 мин пеш од Биг Бен.
Немаш многу опции, освен една. Со воз од Лутон до централен Лондон. Симну Ситимампер многу лесно ќе се снајдеш. Честитки виза, убав помин.
Со престој 5 години, со една година сетлстатус после тоа, со мажење за британец, со полагање англиски и историја на Британија.