најдобро е да прашаш во амбасада или МНР, а на кој начин транзитираш низ Лондон остануваш таму па продолжуваш или?
Ме интересира дали ако добијам туристичка виза можам да најдам легална работа (не на црно) и потоа да дали ќе треба да се вади некој друг вид на виза како гаранција дека ми нудат работа? Сакам да одам во Лондон и да пробам да најдам работа и да останам да живеам таму.
Што и да прави и треба транзит. А со транзит логички не може да остане, така да очигледно е дека транзитира.. Освен ако не оди за САД и Канада. Порано не бараа транзит ако имаш виза за овие 2
Со туристичка виза нема да можеш да работиш таму бидејки како основа ти бараат insurance number and banck account,а тоа неможеш да го извадиш со туристичка бидејки и на самата виза пишува NO WORK,and no public funds,а можеш да побабараш спонзор -работодавец кој ќе ти гарантира за работна виза ,а тоа е многу тешко таму, затоа што самата фирма треба да има sponsorship licence-која реално чини 5000 фунти-и која што ја има објавено на официјалната страна на UK and imigration ,но не значи дека нетреба да се проба.
Планирам следната година да одам на одмор само недела, две во Лондон, но не знам дали е потребна виза и за тоа, има некој запознаен? Треба виза и што како одат тие работи?
Со македонски пасош не можеш да се вработиш легално, но затоа има други опции да работиш дури си овде. Можеби во тие 6 месеци ќе успееш да најдеш особа со која би стапила во брак и на негова основа да извадиш работна виза.
нормално дека треба и таа е малку скапичка...180 еур е цела само визата а ако сакаш одмор ќе ти требаат доста документи оди низ групава ќе видиш што
@Cleonika @jasmina00 малку доцнам,но можеби ќе биде корисно за некој. Транзит и транфер преку UK, не подразбираат иста инстанца.Трансфер на аеродром од еден во друг авион не е обврзан со виза, додека транзит виза подразбира слетување, на пример во Лондон и патување преку земјата со кола, брод и сл. до следен излез/влез во рок од 24h.
Девојки дали треба да се носат слики за пасош во агенцијата во Соравија? После колку време од интервјуто таму ги даваат резултатите и како (телеф. или лично)? Фала
Ne, те сликаат таму според стандарди. Нема резултати, само на маил добиваш известување фо каде е постапката ама дали имаш добиено ќе видиш кога ќе ти го донесат пасошот на врата, јас чекав околу 3 недели од денот на интервјуто, може и повеќе или помалку зависи од гужвата.
Дали ги враќаат сите документи како извод на венчаните заверен во бугарија и македонски. дали враќаат и изводите за плата (payslip) и сликите?
Здраво на сите! Имам едно прашање, се надевам некој ќе ми одговори. Сакам да аплицирам за Family of a settled person visa, со македонски пасош сум, имам брат кој живее и работи во Англија има британски пасош. Дали некој аплицирал за оваа виза? Секое искуство и препорака се добредојдени.
Ja не знам кој документ треба за тоа пошо сеа се два, еден од казнена и друг од кривична евиденција. Исто шо не ми е јасно е она апостил печат дали треба или не, и дали со тој печат не мора да е после судски преведен документот. Anybody?
Јас дадов потврда за казнена евиденција во оригинал заедно со преводот на англиски од овластен судски преведувач со печат.