Бришење на мислење или тема

Дискусија во 'За форумот' започната од skorpija1992, 25 јануари 2010.

1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    173.173
    Која логика ќе има кога ќе ги читаш тие што го цитирале мислењето?
    Како сами со себе да си зборат

На Nausicaa, ocicka2014, edna_malecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.292
    Има логика и тоа, ама исто и фактот дека постовите се авторско дело на оние кои ги напишале.
    И ако некој профитира од нив, може да бара финансиска надохнада.... во одредени случаи.

На Frosin4e и edna_malecka им се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    173.173
    На форумов си само ник..как
    На пример..
    Мислењата напишани од тебе го искажуваат само твојот став и мислење..ама платформата не е твоја ниту имаш потпишано договор со нив за користење каде што е потенцирано дека ти ќе пишуваш без надоместок и дека твоите мислења подлежат на заштита на авторските права

Што значи дека ако утре некој ископира нечија репортажа од некоја тема во патувања, копира на своја одговорност
    Ти не си автор со име и презиме тука..ниту имаш заштитен псевдоним..за да можеш да тужиш некогаш

На Gosh, Need for Speed, GirlRose и 8 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.292
    Платформата не е моја, мислењата се мои.
    Не е битно дали си потпишан со име и презиме, или со псевдоним (ник).

За рестото, реков: Во одредени случаи.

Пример, ако имам забрана да пишувам, а некој сеуште се користи со моите текстови.

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sanja8

sanja8 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    63
    1) не секое мислење е цитирано - ако е тоа стандардот на кој почива логиката за небришење, дали тоа значи дека администраторите не треба да прават проблем за бришење на нецитирани мислења?
    2) ова не е ни прв, ни единствен форум на кој членувам, но е единствениот на кој авторот сам не може да ги избрише сопствените објави / мислења кога ќе му текне. И никој на другите форуми тоа не го проблематизира. Некаде на местото на цитираното мислење кое било избришано се појавува порака дека авторот мислењето објавено на тој-и-тој датум го избришал на тој-и-тој датум. И никој не мисли дека тие што му одговориле на авторот со зборуваат сами со себе.

На olly14, Gosh, Frosin4e и 3 други им се допаѓа ова.
  6. sanja8

sanja8 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    63
    А, наместо да завлегуваме во правна аргументација околу сево ова и во квази-адвокатски препирки, зошто не се понуди логично и издржано објаснување зошто членовите на форумот не може во секој момент да избришат мислење кое самите го објавиле т.е. чии автори се самите? Дали постојат примери на други популарни форуми или друштвени мрежи на интернет каде авторите не можат да ги отстранат сопствените објави?

На tinka-mace и WildMk им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    40.559
    Бидејќи секоја дискусија ќе изгуби смисла.Замисли некој на секоја страна во некоја тема дискутирал и реплицирал на сите и наеднаш неговите мислења се избришани.И после кога ќе ја читаш темата ќе нема никаква поента дебатата и слободно може да се избрише цела тема зашто нормално никој не би читал такви хаотични постови.И тогаш се губи поентата на форумот, зошто воопшто да постои форумот ако мислењата изчезнуваат и не можат да се читаат?Многу е логична неможноста за бришење, единствено што не е логично е секој да си ги брише мислењата кога сака и да настане хаос од неповрзани мислења.

На GirlRose, nextredstyle, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.292
    Ко може да трпи форумов навреди и говор на омраза, најмал проблем ќе бидат 'мислења што фалат'

На sanja8 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    40.559
    За навреди да, често ескалираат "дискусиите", ама за говор на омраза, не знам дали е баш честа работа тука.Плус, овие работи се средуваат од модератори.Не е исто со бришење на мислења по желба.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.292
    Треба да се средуваат, ама не се средуваат.

11. sanja8

sanja8 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    63
    Навистина? Ќе настане хаос и секоја дискусија ќе загуби смисла?

Како на тоа не се сетиле илјадниците други форуми на интернетов, ниту друштвените мрежи кои дозволуваат секој корисник како автор и сопственик на напишаното да избрише која било своја објава, кога сака?

На olly14 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    А кога модератор става слика во Твојата шминка преку слики или Модни комбинации или слични теми, па се развива дискусија, ова ти стои, ова не ти стои и после некое време сликата избришана, а коментарите од другите стојат, тогаш не важи правилото кога е модератор во прашање а? :)

На Misskirova, Need for Speed и sanja8 им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.771
    Допаѓања:
    40.559
    Ниту знам за што збориш, ниту ми е јасно зошто ми се обраќаш како да сум модератор и да сум си бришела свои слики? Нека ти одговорат тие што го правеле тоа, не сум им јас одговорна.

Си стојам на тоа дека нема логика секој сам да си брише, не знам зошто се трудам да објаснам кога многу е лесно да се отвори било која тема каде што има развиена дискусија и да се замисли како ќе изгледа истата ако рандом мислења наеднаш ги снема. @sanja8
    На кои форуми има такви опции?

14. sanja8

sanja8 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    63
    Прашањето е на кои нема?! Освен овој, не знам за други форуми каде авторите не можат да избришат свое мислење. Навистина, некои не дозволуваат измени, но бришење дозволуваат сите. Дури и на друштвените мрежи може да отстраните свое мислење / своја објава во секој даден момент, без оглед на тоа колку коментари биле дадени, колку „лајкови“ биле соберени, или колку пати била споделена вашата објава.

На Fallen.Angel и tinka-mace им се допаѓа ова.
  15. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    За ова со бришењето комплетно се согласувам. Треба да си имаме опција и да биде оставено на наша совест дали ќе избришеме или не. И што има врска ако некој си го избрише мислењето. Што ако стане хаотична темата? Ако на некој што чита му е несфатливо ќе си се зачлени и ќе си праша, повеќе членови ќе има на тој начин. Еве јас форумот го читам од 2011 а дури 2014 год се зачленив. Бидејќи никаде немаше такво нешто за кое барав совет. А и голем дел од луѓето сто пати исти теми отвараат, дупли теми еден куп, никој ама баш никој не седи да чита цели теми со 20-30-50 или дури 100 страници, најлесно е да праша одново и веднаш да му се одговори.

На Ajronmen, Frosin4e и WildMk им се допаѓа ова.
  16. Frosin4e

Frosin4e Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    179
    Ми се избриша мислење бидејќи било само со емотикони.
    Стварно беше пресмешно мислењето на членката и ако веќе не е дозволено само смајлина тогаш ставете повеќе опции на ми се допаѓа во кои ќе има и пресмешно :)

17. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.799
    Допаѓања:
    173.173
    Доволно е 5души во една тема да си избришат мислење и да се изгуби цел тек на муабетот кога некој друг ја чита темата.. Ќе излезе како сами со себе да си збориме
    Да не зборам дека како цитати ќе стојат понатаму во дискусијата..

Ако за тебе нема врска тоа, не знам што има..

А што е тешко правилата да се прочитаат? Таму стои дека не треба само емотикони да има..
    Да си прочитала...

На Bitter-Sweet и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Frosin4e

Frosin4e Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    179
    Ами таму стои и латиница да нема ,па има... :smirk:

19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.225
    Допаѓања:
    67.726
    Замисли во една тема на една страница да има 20 мислења во кои ќе има само смајлиња.
    Затоа и го има тоа правило, да не се постираат само постови со смајлиња. А и ова е форум, важни се мислењата со текст, не емотиконите.
    За латиницата, кога беше старата платформа имаше можност директно на форумот да се смени на кирилица, не мораше ништо да има кориснкиот на телефон за да пишува на кирилица, смао ќе кликнеше директно и ќе му се сменеше фонтот. Тогаш и бришевме мислења ако не се почитуваше правилото. Ама, со промена на форумот се изгуби таа опција, па сега за сега не сме во можност да ја понудиме истата опција и не сакаме да бришеме мислења. Укажуваме, дури и по пораи советуваме како да се инсталира кирилица, ама крајно не би банирале корисници поради тоа.

На WildMk, Dust и Frosin4e им се допаѓа ова.
  20. А зошто неможе да се смени име или да се избрише профил ако ништо друго? Неколку пати најдолу на сајтов пратив маил на 'контактирај не' , и никаков одговор.

Ако некој знае- Благодарам

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.