Отсекогаш сум ,,броела" калории и никогаш не ми било досадно. Како еден вид занимација, особено на час по математика Е сега, една глупа работа е што немам доверба во интернет податоците за калории, 6 различни страни, 6 различни податоци! А кухинска вага немам, ниту пак некој меџик часовник.... this life is not fair!!! Ама тоа е што е....
800 денари ти е една дигитална вага и долга инвестиција. Со тек на време ќе ти стане како добро утро и ќе можеш од око да знаеш колку грама има тоа. Се е до навика и до колку време го правиш. Се надевам дека ти помогнав и дека ќе влезеш подлабоко. Поздрав и успех.
Знае некој колку калории има во една црвена печена пиперка? За јадење имам пиперки полнети со ориз, дури и реков на мајка ми да не става сол и месо, и сега читам на интернет дека 100 грамa ориз има 360 калории Можно ли е за една пиперка да внесам 1000 калории? А лимитот ми е до 900 кцал! Катастрофа сум во ова броењето
Во тој случај ќе си измериш посебно пиперката и посебно оризот. Оризот варен има некаде на 200-250 грама тие калории. Пиперката нема некој големи калории и не би се грижел толку многу.
Никогаш не сум разбирала зашто некој откако јаде или општо калориите ги брои, не бива ќе земе дигитронот и ќе ги одземе..Ако е за слабеење фати се за вежбање, а не за броење.
Грешиш Најефикасден начин за слабеење е броењето на калории. Само што некои тоа го сметаа за напорна работа, но живееме во време каде што технологијата е на високо ниво па сега скоро секој човек има телефон со андроид систем а поретко иос. А во нивните виртуелни продавници имаш избор на милион гачети, апликации што го олеснуваат броењето на калориите. А секако што јадеш, тоа како што ти кажа дека неможе да се одземе, напротив со физичка активност тие калории се согоруваат т.е. одземаат.
Е баш и не си во право можеш да вежбаш колку сакаш но ако немаш контрола на тоа колку јадеш и колку калории внесуваш никогаш нема да можеш да ослабеш.
Можеш да трчаш и маратон ако сакаш,па пак да си дебел. Трчањето е контра продуктивно за слабеење. Се повеќе и повеќе се гледа полезното дејство на вежбањето интензивно,затоа што го забрзува метаболизмот после 36-48 часа. Поентата ми е калории внесени калории потрошени. Проста математика кој сака нека применува било каква исхрана или било каков режим тоа е тоа,нема излез од тоа
Aко сакате да ослабеете без последици по здравје јадете повеќе зеленчук и овошје,ете на пример пченката е многу здрава и има малку калории,пиперките исто .Tреба максимално да се искористи летото.
Jас еве веќе некое време си ги бројам и како навика ми стана и стварно помага дека јас слабеам во моментов и многу ми е поефективно со ова.
Веќе 15 дена сум на свој режим со броење на калории!! Дневно внесувам 1200-1300 калории!!! Имам дневно по 5 оброци!! Значи денот ми започнува со непечен бадем па за доручек мусли со млеко и 1 лажица мед, па потоа јадам овошје и некоја гранола!! Ручам без леб со супа обавезно и со многу салата. За вечера или салата или ништо или некое варено јајце!! И секоја вечер (скоро секоја) со м.м. пешачиме по 7 км. И 1 неделно си земав ден слободен и се погоди да бидеме на роденден и си јадев се што сакам се разбира умерено. До сега имам изгубено 5 кг. се чувствувам одлично имам и сила и енергија!! Имам уште многу за губење уште 25 кг. ама ќе си продолжам вака супер ми е има резултати и се додека е убаво времето барем уште 1,5 месец ќе си пешачам а после здравје Боже ќе одам на фитнес малку на справи!! И навистина сум пресреќна
Однос на сирови макарони спрема варени е 2 или 3 спрема 1 зависи колку вода им ставаш. Односот на пилешко сирово спрема готвене е губиток од 30%.
^^ Од многу работи зависи: 1. Зависи дали се интегрални тестенините или не и колкава е грамажата, сепак од чинија до чинија има разлика. 2. Зависи дали пилешкото е пржено или динствувано и секако количината. 3. Зависи дали павлаката е полномасна или со по мал процент на масти и секако количината (1,2 или колку големи лажици имаш ставено) Не е многу лесен начинот на броење калории(но затоа е најдобар). Сепак треба повеќе прецизност и внимателност. Затоа за најдобри резултати инвестирајте во електрична кујнска вага.