Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Броење калории

Дискусија во 'Диети' започната од Ariel, 22 март 2010.

1. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    Бројам од крај на август,8 кг симнав ѕа 2 месеци и од тогаш стагнирам :( ви се случило ова? висока сум 170 тешка-варира 60-60,8 ,сакам до 55 да стигнам,ама не иде и не иде,се исто правам

2. Madalina

Madalina Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Јас почнав со броење калории пред околу две недели, така што рано е да зборувам за резултати, меѓутоа можам да кажам дека е многу корисно за да сфатиме што и колку јадеме! Одкога почнав да следам калории си купив кујнска вага за да можам да одредам точно колку јадам од јадења како ориз, тестенини, салати итн. Брзо сфатив дека всушност јадам многу поголема грамажа него што изгледа од око, на пример тешко е да се одреди колку грама ориз има во една чаша и колку калории нели... Друг плус на овој пристап е дека со правилно забележување исто ќе знаете и колку макронутриенти внесувате, како и витамини, минерали итн. Сепак, броење калории според мене треба да се користи истовремено со некаква диета доколку сакате да симнете килограми. Сега за сега диетата не ми оди посебно добро, дневниот внес ми е голем, иако не толку голем како што бепе пред да почнам да следам. Мој совет за сите заинтересирани е да се зачлените во MyFitnessPal, да си набавите кујнска вага и да бидете искрени кога ке забележувате калории,ако не сте искрени во оние денови кога знаете дека сте внеле премногу, тогаш само ќе имате нереални очекувања за резултатите и нема да ја имате целосната корист од овој метод..
    Со среќа, и пишете ако имате некакви прашања :)

На StefChef му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crazy1.C

crazy1.C Нов член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Знае некој да ми каже колку калории има една чаша јогурт 3.2 масленост со мусли оние тропикал
    и едно јапонско јаболко?

4. Divajn

Divajn Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    225

На 100 гр. јогурт со 3,2 % масленост има околу 62 калории , тропикал муслите имаат околу 478 калории, а јапонско јаболко 70 калории ( па во зависност од грамажата , пресметај :) )

5. crazy1.C

crazy1.C Нов член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Фала за одговорот :inlove:
    Денеска се прејадов
    за доручек еден сирењак го рачунам околу 360кал
    гранола 142кал
    кога се вратив од работа еден омлет со околку 300 кал
    и една банана и малце путер од кикирики ете све заедно ќе рачунам 250 кал
    значи 1052
    пфф....
    се прејавод и пак не стигнав до 1200кал
    нешто не пресметувам како што треба?
    ја ако продолжам вака ке се здебелам наместо да ослабам :D

6. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Треба да си трпелива за да видиш резултати,не можеш да очекуваш да ослабнеш 10 кг затоа што за тоа ти е потребен голем калориски дефицит.
    Нормално ако се ставиш на диета прво нешто што согорува се мускулите кој за 450 грама има 600 калории,а ако се ставиш на 500 калории дефицит и тоа е 90% масти топење тој дефицит е доволен за неделно да губиш 0.5 кг масти.
    Во споредба луѓето што се на диета губат повеќе но 50% од тоа се мускули и 50% се масти.
    Тоа не е проблем за луѓе предебели,но за луѓе што сакаат да изгледаат убаво и здраво,треба време.
    Прочитај ја статијава.
    http://muscleevo.net/how-to-lose-fat-wi ... rC3v9JDvjY

На crazy1.C му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ciganka

ciganka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    12
    кашкавалот колку калории има

8. sungod

sungod Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    40
    http://nutritiondata.self.com/

Оваа ви е најпроверена, најточна база за податоци за нутритивни вредности на храната!

9. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    360 калории на 100 грама.

10. Madalina

Madalina Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Прашање до искусни бројачи - зошто кога ќе побарам информации општо за некоја храна ми излагаат пониски калориски вредности отколку кога ќе го писам специфичниот производ? Знам дека звучи глупаво прашањево, затоа еве пример: ако побарам колку калории има во бел ориз, long-grained пишува околу 220 калории за 150 грама, додека ако побарам за истата грамажа од било кој производител (ако специфицирам) онда испаѓа скоро дупло? Истото се случува и кога пребарувам за тестенини - пониска бројка ако пишам plain cooked boiled spaghetti и на пример Grand'Italia spaghetti... не ми има логика да е до тоа кој производител го пребарувам, зашто во листата на опции има шпагети од разлилни производители со многу повисока вредност него да пишеш plain spaghetti. Значи и на nutritiondata, и на други места имам проверувано и сега стварно не знам која вредност да ја користам - разликата е скоро дупло! Ако веќе шпагетите од специфични производители се толку калорични која е поентата на тие вредности за обичен ориз или паста (демек сите овие специфични не се обични, епа кој го произведува тој „обичен“ ориз тогаш??

11. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Па нормално ако земеш сирова храна и ја споредиш со готвена ќе добиеш разлика. Житарките впиваат вода, а некогаш дури и 2 пати од својата тежина. Затоа мери ги состојките сирови за да немаш збунувачки работи :)

12. Madalina

Madalina Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Хмм тоа би имало логика, еве плус и конкретен пример на што мислам
    http://caloriecount.about.com/calories-spaghetti-i20421
    http://granditalia.com/product/6-spaghetti_1

Значи зготвените шпагети на 100 грама имаат помалку калории отколку 100 грама од незготвени шпагети (претпоставувам дека таа вредност дадена во вториот линк од производителот се однесува на незготвени). Значи твојот совет е да ги измерам колку грама се пред да ги зготвам, и да ја користам калориската вредност од вториот линк, без разлика колку ќе тежи тоа кога ќе биде зготвено (сфаќам дека ќе тежи повеќе заради водата..), така?

13. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
  14. ciganka

ciganka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    12
    а квиките??

15. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    А да прочиташ позади што пишува во хранливи вредности...

16. ciganka

ciganka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    12

da pisuvase nemase da te prasam ;)

17. The.Pink.Angel

The.Pink.Angel Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    132
  18. Sramezlivoto

Sramezlivoto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Имам апликација во телефонот ce вика MyFitnessPal и во неа си водам евиденција колку калории внесувам. Кога си го направив акаунтот внесов податоци (висина, килажа, години, активност) и со тоа ми одреди колку калории треба да внесувам дневно, во неа има над 30.000.000 податоци, дури и некои производи од наше производство, патем можеш и сам да внесуваш во базата :)

Еве го мојот план што помина :)

19. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Додај протеини.

20. Sramezlivoto

Sramezlivoto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Ги има доволно иако изгледа така, плус вечерав туна :)