Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Броење калории

Дискусија во 'Диети' започната од Ariel, 22 март 2010.

1. Dd1

Dd1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    32
    AAKG, ti blagodaram.

Vo 500 grama, svezi piperki mislam deka ima 139 kalorii.
    Koga ke se izprzat celi (so zejtin od soncogled), kolku kalorii imaat?

Последна измена од модератор: 13 јули 2020
  2. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    493
    Претерано многу. Мораш да измериш зејтин колку си ставила. Лоша идеја да се пржат!

На Dd1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dd1

Dd1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    32
    Mislis kolku sum stavil. Masko sum. He he
    Losa ideja e przeno, no mnogu se slatki. He he

4. Dd1

Dd1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    32
    Si se castev krifna od hrom, so marmalad .

Otprilika kolku kalorii ima?

5. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    700калории

На Dd1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dd1

Dd1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    32
    Zdravo na site. Kolku kalorii ima tuna celi parcinja , no bez zejtinot, samo tunata?

7. Dd1

Dd1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    32
    zivi ste ? He he

8. wildone

wildone Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    81
    Јас за броење на калории ја користам апликацијата My Fitness Pal. Внесуваш свои информации, ти пресметува колку калории треба да внесуваш, зависно од тоа каква цел имаш, што сакаш да постигнеш. Апликацијата е бесплатна, исто така постои и опција да внесуваш вежби и да ти калкулира потрошени калории. Постои и опција да се поврзеш со други апликации за вежбање и да ја пратиш активноста. Инаку најдобро од се е тоа што се внесуваат ствари преку бар код скенер и преку веќе внесени продукти од други корисници, кои само ги селектирате и ја внесувате грамажата.

Прикачени фајлови:

9. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.373
    Допаѓања:
    20.959
    Ја симнав баш прееска ама, не знам ова со грамаживе. Не мерам кога јадам, како регулираш ти?

10. wildone

wildone Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    81
    Па отприлика некогаш, некогаш мерам на вагичка, зависи каде сум и каква храна е во прашање.

На Hellobeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Нема потреба да се бројат калориите. Доволно е да ја вагате храната во жива мера и да се внимава што се јади и резултатите ќе си дојдат.

12. mimi333

mimi333 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    203
    Не ти е тешко на фитнес пал? Затоа што мислам Фитнес пал си нема врска со храната ние што ја јадеме. Таа апликација може да се користи за основни видови храна како пр јајца ,ориз, некакви видови месо, овошје и зеленчук до негде. Мислам се води според ресторани и маркети што ги нема кај нас. Пример за чоколади ко милка,орео, дорина и брза храна од познативе ланци ко бургер кинг, гудис и сл тогаш може да ти биде од помош ако сакаш да имаш cheat meal затоа што е сигурно точен бројот на калории.Исто, добра е за едноставна храна пр за ручек да имам стриктно компири стек и зеленчук. А пример ете денес сум јадела полнети пиперки и од кај ќе знам колку калории сум изела? Не можеш на фитнес пал да видиш, а сигурно нема да ги мерам посебно оризот и меленото месо у секоја пиперка за да знам колку сум изела.Too much.
    Или пример мусака :D не би се потпирала премногу на апликацијава а ја имам користено и не ми вршела работа баш од оваа причина.

13. wildone

wildone Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    81
    Епа да, too much е ама не ми е тешко.Мерам све посебно, после јадењето го делам на делови или порции и точно се знае калориски внес по порција.Плус имаш опција да си направиш твои meals, со тоа ќе мериш еднаш, ќе пресметаш и после ќе си го имаш зачувано јадењето со калориската вредност.

На mimi333 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. QueenBeyonce

QueenBeyonce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    850
    Ја во последбо време ја користам апп YAZIO. Ти фава потребен дневен внес на калории, има огромен избор на јадења. Доколку нешто нема, може да го скенираш бар кодот на храната. Искрено презадоволна сум. Ви ја препорачувам .

15. moon111

moon111 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    366
    Здраво , колку калории има на пр.во една порцијаманџа ? Ќе измерам се посебно пред да ја направам , ама после тоа кога ќе биде готова од каде да знам колку калории сум внесла?

16. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    1.349
    На повеќето апликации за броење калории има опција да составиш рецепт. Внесуваш се по ред и на крај самата апликација ти мери колку калории има во целиот рецепт а колку во одреден број грама. Еден тањир манџа јас го рачунам како околу 150-200 грама, зависи колку ќе ставам. Ако сакаш ептен точно, мораш на вага да мериш, ама мисла дека нема потреба до толку да се замараш. Гледај да јадеш доста салата со манџата, пиј си вода, јади си интегрален/ржан леб со тоа и нема да имаш проблем.

На moon111 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Sekoja hrana se meri pred termicka obrabotka. Kaloriite se merat pred gotvenje i kaloriskiot indeks e ist i posle gotvenjeto. Znaci 100grama meso ako ima 80kalorii ziva mera, koga ke se prigotvi volumenski pajga na 60grama no kaloriite se isti kako pred gotvenjeto. Orizot na 100gr ziva mera ima 350kalorii a koga ke se svari tezinata e 150grama no kalotiite se isti 350. Vo edna manza ima od 150 do 250 kalorii na 100gr.

18. moon111

moon111 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    366
    Фала ви

На Arja и AAKG им се допаѓа ова.
  19. moon111

moon111 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    366
    Здраво да вр прашам колку калории има во домашни интегрални тестенини ( млеко , јајца инт. Брашно и бело брашно , односно 30 јајца , 1 литар млеко 2,5 кг инт брашно и 2,5 бело ,тоа е една доза ) и сега јас треба посебно за ситр состојки да гледам калприи да ги соберам и после да си пресметам на пр. Во 150гр. Незвотвени?

20. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Broes samo hidrati masti i protein na 100gr. Mozi da ima 200kalorii od protein ili 200 kalorii od hidrati. So hidrati ke debelees a so kalorii od protein nema da se debelees. Izvorot ti e biten a ne samite kalorii. Inace sprema ovaj sostav so go imas pisano vo 100gr ziva mera imas 300kalori odnonso 70gr hidrati i 20gr protein.