Јас така мерам за секоја намирница посебно и запишувам во тетратка, бара многу време,ама секој различно подготвува на пример полмнети пиперки, турлитава и слично. Затоа, овој начин е најдобар, но и време одзема
Искрено не знам ни зашо се замарате со калории за cheat meals кога јасно е дека сте пречекориле. Барем јас, кога више зиам нешто покалорично, или го јадам и продужувам после по старо или воопшто не го јадам. Битното е да биде умерено.
Prodolzuvam po staro. No, koga jadam pokaloricno, sledniot den se obiduvam da bidat epten malku kaloriite i prosekot da e dobar
Znam kolku ima na 100g. , no ne bea mereni. Gi kupiv spremni od ssndvicara. Golemki bea parcinjata. Valjda dvete, okollu 500 kalorii.
Колку време ви одзема ова броење на колории и дали навистина точно ги калкулирате ? Има ефект тоа што ќе ги изброите ?
Јас периодично бројам, чисто да видам на што сум. Пример 2 месеци бројам, 3 не бројам. Кога ќе осетам дека накачувам кг, се проверувам така со броење еден период. Вака не ми одзима многу време затоа што ги бројам преку "myfitnesspal", најчесто скенирам бар кодови. Горе-доле истата храна ја јадам, па намирниците ми се на дофат, само менувам грамажи. Целово броење го правам од око, што значи не е баш најпрецизно, ама мислам дека сум 90% точна во броењето. Најточно би било ако мериш апсолутно се' со вага. Е тоа би одземало време. За мене лично има ефект. Најмногу ми помага и за симнување на кг и за одржување на кг. Но паралелно гледам да јадам најквалитетно што можам, односно калориите никогаш не ми се најважни. Тие повеќе ми се за одредување на големина на оброци.
Ima efekt. Mene mi odzema, okolu 45 minuti vo denot. Na pocetokot mi trebase okolu 90 minuti. Potoa se namaluva.
Мала лажичка шеќер 5 грама ти е 20 калории Мала лажичка какао 5 калории вкупно = 25 калории Водата ти е калори фри