Добро, ама не реков да ги исклучи скроз, знаат и во таа крајност да идат, на минимум мислев да ограничи внес, поише на протеини да е. И ако тера со јаглехидратите, нека бидат сложени јаглехидрати, не прости.
Ако има резултати барем на 10 дена еднаш да ја држам Секако и другите денови да се пазам што да јадам
@TinnaMinna од компирите имаш 400-500 калории преку сила, со јогуртот уште 500 макс.600. Инаку не е многу за диета. Туку премалку за живот. Просечна жена не може да води нормален живот на 1200 калории, а ти изгледа си и под тоа. Земи си на гугл израчунај си колкав треба да ти е калорскиот внес сосе вежбањето. Пред да речеш дека не те интересира сето ова бидејќи не треба да ти се меша во диетата, чисто да ти кажам дека со off and on неколку дена на нискокалорична диета и после тоа враќање на стандардна исхрана (бидејќи рече да ја држиш на 10тина дена), не постигнуваш ништо. Краткорочно ќе симнеш некое кило. Долгорочно ќе качиш дупло од тоа што си го симнала. Секогаш кога ја прекинуваш диетата, телото ќе се труди да складира што е можно повеќе масти од страв дека повторно ќе го ставиш на ваква ригорозна диета. Прво нешто што ќе прави, е ќе троши мускулатура а ќе таложи масти, бидејќи мастите му се потребни за долгорочно да има резерва на енергија. Резултатот ќе биде skinny fat тело во најмала рака. Односно ќе имаш многу повеќе масти отколку мускулатура. А мускулно скелетниот систем е оној кој ги троши калориите. Па затоа во иднина многу потешко ќе му е на телото да троши масти. Среќно.
На лентата за трчање без да се качиш ке си кажува дека трошиш калории. Трошењето калории се рачуна само лабараториски а се останато е од прилика. Огледалото ти е показател дали слабееш или дебелееш. Диета со компири само чир на желудник се фаќа,друго ништо. Намали јгх,зголеми притеин и држиги мастите на ниско ниво. Следи напредок на 2 -3 недели. Чим има промена тераш понатака а ако нема намалување на кг,намалуваш јгх и масти од 20 до 30гр. Значи одиш со 4гр хидрат на 1кг телесна маса и намалуваш постепено 2гр протеин на 1кг телесна маса и масти 0.5 н а1кг телесна маса. Кардио секој ден и тежински тренинг спрема твој цели и потреби.
Здраво ,имам едно прашање , отприлика треба да внесувам 1500 калории но како што е по правило нели за да слабеам треба да сум во дефицит нели да трошам повеќе отколку што внесувам ,јас вежбам три пати во неделата но има денови каде што цело време сум дома и не трошам воопшто , прашањето ми е дали во тој случај ќе слабеам ?
Што мислите, може да се ослониме на ваквите равенки за отприлика да се водиме колку калории трошиме дневно? For men: (9.65 × weight in kg) + (573 × height in m) – (5.08 × age in years) + 260. For women: (7.38 × weight in kg) + (607 × height in m) – (2.31 × age in years) + 43. Или: For example, a 40-year-old, 180-pound (81.6-kg), 6-foot (183-cm) tall male has a BMR of 1,767. This means that, at rest, he burns approximately 1,767 calories in a day. Equation: (9.99 × 81.6 kg) + (6.25 × 183) – (4.92 × 40) + 5 = 1,767. Или: Men: BMR = 10 x weight (lb) + 6.25 x height (cm) - 5 x age (years) + 5 Women: BMR = 10 x weight (lb) + 6.25 x height (cm) - 5 x age (years) - 161 И дали за дефицит да намалам од ова основново трошење на калории, без разлика на физичката активност?
Јас вака си пресметав за мене и одев во дефицит на тие калории, без разлика на физичката активност. За 2 месеци од прилика ослабев 4 кг, последните до килажата која е идеална за мене. Од физичка активност само трчање дома по дете. Имаше денови кога и не бев во дефицит, ама тоа беше ретко.
Здраво на сите! Качив добри 14/15 килограми заради нередовна и нездрава исхрана. Почнав тренирам, односно да трчам, а за кратко ќе почнам и со теретана. Почнав и со броење калории. Си најдов апликација која ми брои калории секојдневно. Е сега ми рекоа неколку луѓе да не јадам леб никаков воопшто. Но јас сакам да внесувам наутро леб, за да ме држи сита подолго. Најдов еден леб црн со семки. И има отприлика 100 калории на две парчиња. Што мислите, дали би било во ред да внесувам за појадок леб?
Рачунаш дневен внес на хидрати,масти и протеин. Вагаш храна и тое то. 90% на денешно време бројат калории а не читатаат извор на калорија. Битен е изворот. На сабајле слободно јадиси леб,остајги тие апликации и инфлуенсерии и незнам маркетинг реклами....
Супер епизода пред сè за калории, но и за режими, интермитентен пост, вежбање, храна: https://open.spotify.com/episode/0DZzUGlEUME1XyQGABIT5C?si=mdToyKXsTMq7wpfNlBIo_g Тек сега сум сигурна дека ништо не рачунам како што треба.
Го ислушав и јас пред некој ден, а Лејн го следам веќе некое време, тој е првиот преку кој добив реални информации за исхрана и слабеење. Навистина предобри информации, штета што сѐ ова ѝ е шпанско село пред сѐ на просечната жена (диетите се позастапени кај неа), а и општо, на луѓето во целина.
Hello, би сакала да прашам како се пресметува колку калории треба да внесувам за симнување тежина? И колку посебно протеини,јх,масти,шеќери?
Или побарај на гугл некој калкулатор, или симни си my fitness pal ќе ти израчуна. Сама да рачунаш е прекомплицирано.
Имам едно прашање. Ја користам myfutnesspal апликацијата за броење калории, ама ми смета колку калории имам истрошено според чекорите што ги правам. Да го сметам ова како вид вежбање или да не го есапам воопшто?
Дали нутритивните табели на производите се однесуваат на грамажа на сува или зготвена храна (доколку не е нагласено)? На пример, ако сакам да готвам киноа, на табелата пишува: Енергетска вредност на 100г: 368 калории 6г масти 61г јаглехидрати 14г протеини Дали оваа вредност се однесува на 100г незготвена киноа како што е спакувана? Или на 100г откако ќе ја зготвиш? Разликата е многу голема… Јас вчера зготвив 60г сурова киноа што откако ја сварив измерив и беше околу 240г… и сега не знам како да ја мерам калориската вредност?