Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Броење калории

Дискусија во 'Диети' започната од Ariel, 22 март 2010.

1. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.293
    Допаѓања:
    13.168
    Добро, ама не реков да ги исклучи скроз, знаат и во таа крајност да идат, на минимум мислев да ограничи внес, поише на протеини да е. И ако тера со јаглехидратите, нека бидат сложени јаглехидрати, не прости.

2. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    458
    Ако има резултати барем на 10 дена еднаш да ја држам
    Секако и другите денови да се пазам што да јадам

На Just_a_kid му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    8.902
    @TinnaMinna од компирите имаш 400-500 калории преку сила, со јогуртот уште 500 макс.600.

Инаку не е многу за диета.
    Туку премалку за живот.

Просечна жена не може да води нормален живот на 1200 калории, а ти изгледа си и под тоа.

Земи си на гугл израчунај си колкав треба да ти е калорскиот внес сосе вежбањето.

Пред да речеш дека не те интересира сето ова бидејќи не треба да ти се меша во диетата, чисто да ти кажам дека со off and on неколку дена на нискокалорична диета и после тоа враќање на стандардна исхрана (бидејќи рече да ја држиш на 10тина дена), не постигнуваш ништо.
    Краткорочно ќе симнеш некое кило.
    Долгорочно ќе качиш дупло од тоа што си го симнала.

Секогаш кога ја прекинуваш диетата, телото ќе се труди да складира што е можно повеќе масти од страв дека повторно ќе го ставиш на ваква ригорозна диета.

Прво нешто што ќе прави, е ќе троши мускулатура а ќе таложи масти, бидејќи мастите му се потребни за долгорочно да има резерва на енергија.

Резултатот ќе биде skinny fat тело во најмала рака. Односно ќе имаш многу повеќе масти отколку мускулатура.
    А мускулно скелетниот систем е оној кој ги троши калориите.
    Па затоа во иднина многу потешко ќе му е на телото да троши масти.

Среќно.

На Just_a_kid, Mrs. right, Scott Weiland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Od kade znaes deka trosis bass 500 kalorii ?

5. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    458
    На лентата за трчање пишува,сега незнам колку е точно.

6. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    На лентата за трчање без да се качиш ке си кажува дека трошиш калории.
    Трошењето калории се рачуна само лабараториски а се останато е од прилика. Огледалото ти е показател дали слабееш или дебелееш. Диета со компири само чир на желудник се фаќа,друго ништо.
    Намали јгх,зголеми притеин и држиги мастите на ниско ниво. Следи напредок на 2 -3 недели. Чим има промена тераш понатака а ако нема намалување на кг,намалуваш јгх и масти од 20 до 30гр.
    Значи одиш со 4гр хидрат на 1кг телесна маса и намалуваш постепено
    2гр протеин на 1кг телесна маса и масти 0.5 н а1кг телесна маса. Кардио секој ден и тежински тренинг спрема твој цели и потреби.

На HollyG и Ajronmen им се допаѓа ова.
  7. moon111

moon111 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    366
    Здраво ,имам едно прашање , отприлика треба да внесувам 1500 калории но како што е по правило нели за да слабеам треба да сум во дефицит нели да трошам повеќе отколку што внесувам ,јас вежбам три пати во неделата но има денови каде што цело време сум дома и не трошам воопшто , прашањето ми е дали во тој случај ќе слабеам ?

8. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Да

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.000
    Што мислите, може да се ослониме на ваквите равенки за отприлика да се водиме колку калории трошиме дневно?

For men: (9.65 × weight in kg) + (573 × height in m) – (5.08 × age in years) + 260.

For women: (7.38 × weight in kg) + (607 × height in m) – (2.31 × age in years) + 43.

Или:

For example, a 40-year-old, 180-pound (81.6-kg), 6-foot (183-cm) tall male has a BMR of 1,767. This means that, at rest, he burns approximately 1,767 calories in a day. Equation: (9.99 × 81.6 kg) + (6.25 × 183) – (4.92 × 40) + 5 = 1,767.

Или:

Men: BMR = 10 x weight (lb) + 6.25 x height (cm) - 5 x age (years) + 5

Women: BMR = 10 x weight (lb) + 6.25 x height (cm) - 5 x age (years) - 161

И дали за дефицит да намалам од ова основново трошење на калории, без разлика на физичката активност?

Последна измена: 24 февруари 2024
  10. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    250
    Јас вака си пресметав за мене и одев во дефицит на тие калории, без разлика на физичката активност. За 2 месеци од прилика ослабев 4 кг, последните до килажата која е идеална за мене. Од физичка активност само трчање дома по дете. Имаше денови кога и не бев во дефицит, ама тоа беше ретко.

На SunnyGirl2 и MissChievous им се допаѓа ова.
  11. Little girl

Little girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    66
    Здраво на сите! Качив добри 14/15 килограми заради нередовна и нездрава исхрана. Почнав тренирам, односно да трчам, а за кратко ќе почнам и со теретана. Почнав и со броење калории. Си најдов апликација која ми брои калории секојдневно. Е сега ми рекоа неколку луѓе да не јадам леб никаков воопшто. Но јас сакам да внесувам наутро леб, за да ме држи сита подолго. Најдов еден леб црн со семки. И има отприлика 100 калории на две парчиња. Што мислите, дали би било во ред да внесувам за појадок леб?

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.706
    Допаѓања:
    8.390
    За поубаво да изгубиш килограми, полека намалувај со храна, немој одеднаш

На Little girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.380
    Рачунаш дневен внес на хидрати,масти и протеин. Вагаш храна и тое то. 90% на денешно време бројат калории а не читатаат извор на калорија. Битен е изворот. На сабајле слободно јадиси леб,остајги тие апликации и инфлуенсерии и незнам маркетинг реклами....

На Little girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.000
    На zemzela91 и pdb123 им се допаѓа ова.
  15. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.894
    Го ислушав и јас пред некој ден, а Лејн го следам веќе некое време, тој е првиот преку кој добив реални информации за исхрана и слабеење. Навистина предобри информации, штета што сѐ ова ѝ е шпанско село пред сѐ на просечната жена (диетите се позастапени кај неа), а и општо, на луѓето во целина.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    553
    Hello, би сакала да прашам како се пресметува колку калории треба да внесувам за симнување тежина? И колку посебно протеини,јх,масти,шеќери?

17. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    8.902
    Или побарај на гугл некој калкулатор, или симни си my fitness pal ќе ти израчуна.

Сама да рачунаш е прекомплицирано.

На Emilija97mk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    6.144
    Имам едно прашање. Ја користам myfutnesspal апликацијата за броење калории, ама ми смета колку калории имам истрошено според чекорите што ги правам. Да го сметам ова како вид вежбање или да не го есапам воопшто?

19. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Дали нутритивните табели на производите се однесуваат на грамажа на сува или зготвена храна (доколку не е нагласено)?
    На пример, ако сакам да готвам киноа, на табелата пишува:

Енергетска вредност на 100г:
    368 калории
    6г масти
    61г јаглехидрати
    14г протеини

Дали оваа вредност се однесува на 100г незготвена киноа како што е спакувана? Или на 100г откако ќе ја зготвиш? Разликата е многу голема…

Јас вчера зготвив 60г сурова киноа што откако ја сварив измерив и беше околу 240г… и сега не знам како да ја мерам калориската вредност?

20. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.428
    Допаѓања:
    20.795
    Како што е спакувана, сирова.

На SexyLady му/ѝ се допаѓа ова.