Како што е спакувана, така се смета, сирова на 100гр. Е сега на тие 100гр ако додадиш масло, калориите ќе пораснат од 368, пример 500 итн, мастите исто ќе пораснат. 1гр јгх - 4 калории 1гр протеини - 4 калории 1гр масти - 9 калории
Kazete kalorichna hrana za zdebeluvanje No sekako zdrava hrana Od zdravstveni pricini , problem so zeludnik
Не ти го сфаќам баш прашањето... Ама генерално житарки, семиња, путери, мед, масла, сушено овошје, полномасни млечни производи...
Ако има проблем со желудник треба да јаде храна што нема да го иритира желудникот. За секоја состојба си има посебна храна.
Да не знае некој колку од прилика кцал има во чикен од седмица? Само тоа јадев денес, во теретана потрошив 600 кцал.
Супер видео, фала ти. Би намалила јас пошто пилешкото има помалце калории од меленово за плескавица и плус дека не пиев кока-кола (читај се тешам де). Направив 10.000 чекори и потрошив 600 калории денес само у теретана. А нели се трошат и со самото функционирање на организмот што се вика, па ондак се*с-мекс и тако даље.
Можеш да гледаш на овие смарт часовници, а и на справата на која што вежбаш пишува. Мислам може и од телефон со некоја апликација.
Најголема грешка што може да ја направиш е да пробаш да рачунаш потрошени калории. Никој никогаш не успеал да измери точно потрошени калории, па ни во лабораториски услови. Часовниците мерат отприлика, и може да бидат и 200-300 плус/минус, па и повеќе. Справа во теретана па максимално неточна е, освен ако пред секое вежбање не подесуваш висини, тежини и слични параметри. Дури и тогаш точноста ќе е иста ко на часовник.
Ех, ондак на ништо да не мериме потрошени ај гес. Кога бројам потрошени калории ми е голема мотивација затоа практикувам.
Ова па максимално нездраво е. Каде се витамините, минералите, билансот меѓу макронутриентите? Сето тоа му е потребно на телото за нормално функционирање. Плус па шо и обратен ефект може да има долгорочно... И јас ги гледам и ги мерам на саат, чисто како што рече ти - мотивација и занимација. Таман работа, воопшто не е погрешно. Ама се потпирам само на калорискиот внес. На тоа треба да е вниманието.
Ама само денес. Иначе секој ден имам уклучено јатки (најчесто ореви) и овошје некое обавезно. Не е дека секој ден е вака. Само се наградив со cheat meal денес и криво ми беше па затоа ништо друго не внесов. А и еден чај со малку мед покрај водата. И едно кафе нес (без млеко без шеќер, само со вода). Не било само седмица значи ама ова нема ни 50 калории од напитоциве.