Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бубрези на плодот во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Spagetka, 27 мај 2011.

1. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Здраво. Имав ист проблем, кај син ми во бременост ми утврдија проширени чашки ( пинелони ) бев на многу мислења кај Димчев во Систина, Органџиски во Штип, Аврамова во Санте плус и на крај си се породив и чашките сеуште се проширени син ми има 8 месеци и пие сируп по предлог на нефролог-педијатар во Систина и редовни контроли на 3 месец, со сирупов кажа докторов дека ќе се среди до 1-2 години. Може да ти се среди и до крај на бременоста, не се секирај не е толку страшно, јас се испаничив и на крај ми се роди живо здраво...со лесно :)

На irenna и Искра 90Ј им се допаѓа ова.
  2. ШноличкаМала

ШноличкаМала Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Здраво... Нова сум на форумов се надевам кје може некој да ми сподели искуство. Имам бебус еден месец уште во бременоста имаше проблем со левото бубреже некои го гледаа некои не од гинеколозите. Сега на ехо кај др Тасик не можеше да го види, сега чекаме скен за два месеца. Десниот добар со мал застој нисто страшно според докторот. Има ли некој со слично искуство. Поздрав

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Има неколку тука со слично искуство. Бебка моја ја проверуваа, но фала Богу, излезе се ок. Обично овие деца ги ставаат на заштита со сируп, до 1 година, или порано прекинуваат. Каков скен чекате? Какво ти е бебето момче или девојче? Девојчињата обично почесто фаќаат инфекции, па треба да се внимава повеќе.

4. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Bebusot mi e momce... Skenot kje bide verijatno za da se vidi Dali voopsto go Ima leviot bubreg I Dali funkcionira... Dokolku ne kje ostane I zivee so eden bubreg, mnogu se plasam citam Deka I so eden se zivee normalno no sepak ne e isto...

5. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Не се плаши. Мислам дека би требало да е скенот дали нормално функционираат бубрезите. За таква работа дали има или не бубрег, ако приметиле, мислам дека веднаш би кажале, уште во породилиште.
    Како и да е, се живее и со еден бубрег. ;)
    Штом е толку мал, подобро е да се истражи, така полесно и подобро ќе биде за малиот. Колку порано се открие што е, тоа подобро.
    Ако има уште некоја мајка некој совет нека каже. Јас ќе ти кажам биди силна, истуркајте и знајте на што сте. :hug:

6. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Vo porodiliste ne go ni proverija... Vo cair nemase doktor za eho na bubrezi... Katastrofa... Sega vekje mi e bitno desniot da e vo red... Doktorot rece Mal zastoj ama nisto strasno nz na sto mislese... I mene ne mi e jasno da ne otidev na eho nikogas nemase da znam Dali Ima problem so bubregot kje ziveese taka verijatno slucajno kje se otkriese... Fala ti mnogu se nadevam se kje bide dobro...

7. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Во секој случај, ти си отишла кај правиот доктор, кај Тасиќ. Што ќе каже, тоа ќе правите. Многу добар доктор е.
    Можно е да треба да правите скен на бубрези на патофизиологија, да испитувате дали има рефлукс во Плодност, во Систина исто имаат методи неколку. Како ќе кажат, така.
    Но, сметам дека Тасиќ одма би видел каква е состојбата. Доволно е само да го види на ехо.
    Инаку, мал застој, има кај многу деца. Ако се друго е во ред, тој застој најчесто сам се поправа до кај 1 година. Затоа и велат дека не е страшен. Проблем настанува ако почнат да се јавуваат чести уринарни инфекции. Така може да се оштети бубрегот. Во таков случај, даваат сируп уроантисептик да се пие за заштита.
    Видете што како ќе биде, ако треба слободно пиши ми лп.

8. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    A toa ispitiuvanje samo vo plodnost li go pravam na klinika nema li... Kako da znam Dali Ima infekcija da Mu Proveram urinokultura li... Da sken kje pravime koga kje napravi tri meseci... A toa drugoto snimanje citam bilo dosta bolno... Ete od sto se plasam edno bubreze ako e da ne nedaj boze se osteti... Doktorot rece urinokultura samo pri pokacena temperatura da proveruvame ako toa e eden od simptomite za Infekcija...

Kje zaboravev... My napravi krvna slika urea my ispituvase ona pokazatel za funkcija na bubrezite... OK my Bea rexultatite.

Последна измена од модератор: 28 август 2018
  9. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Не се грижи пред да испитате. Прајте како ќе каже Тасиќ.
    Тоа во плодност е испитување за да се види дали има рефлукс. На државно, таа метода ја нема.
    Не брзај и не се грижи пред време. ;)
    Едит, и ако има инфекција, одма дига температура. Може да приметиш потемно кај што мочка на пелената, како кафеавко или како крвче, да не се исплашиш. Можеш да фаќаш мочка во кесичка за урина и да ја видиш со голо око. Ако е бистра, ако се чита низ неа, значи ок е.

Последна измена: 28 август 2018
  10. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    :)...fala ti mnogu, premnogu panic am ama ete majka... Prvo malovo vo remedika go nosev Kaj Kuzmanovska ona vika super nikakov zastoj, Tasic vika mnogu Mal nisto strasno... Ete I doktorive da poludis... Samo uste me interesira Dali koga bi postoelo refluks a infekcija nema e bi mozelo da Mu nasteti na bubregot... Nz se ova mi e novo Tasic vika genetika e vo prasanje ni Zema krv mene I na soprugot za genetsko ispitiuvanje... Da Imase nesto alarmantno verojatno bi ni kazal on ni zakaza kontrola za tri meseci...

11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Нееее, да имало нешто итно, веднаш Тасиќ ќе реагирал. Ќе ве задржел, ќе ви кажел одма испитувања. Ако има само мал застој, не е ништо страшно. Тоа се решава само од себе како расте детето. Ич не се грижи за тоа. Се додека нема инфекција, не се грижи. Тасиќ знае на колку време треба контрола.
    Опушти се, релаксирај се. Детето го осеќа тоа што го осеќа и мајката. Заради него биди смирена. Мислам дека се ќе биде во најдобар ред. ;)

12. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Zdravo... Na malovo my Zemav urinokultura SAMOINICIJATIVNO.. I mi pokazuva 1-50 000 bakterija klepsiela pneumonie... Kakva e taa bakterija. Tasic e na boleduvanje, pedijatarot ne mi dava terapija.. Ima li nekoj sto povekje znae za ovaa bakterija.

13. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Refluks se ispituva I na Klinika za Radiologija vo Skopje. Vo Plodnost postapkata e bez zracenje samo.
    Ja pravi tamu Kuzmanovska.
    Ima I vo Sistina no isto so zracenje se vrsi.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Да се јавив во Систина го прават испитувањето, има разлика во цената ваму е 5.400 а во плодност 200евра.Зрачење имало минимално ама ако е така зошто толку разлика во цената.

15. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Во систина снимањето се прави на апарат кој зрачи. Децата ги пуштаат последни, кога значењето е најмало. Во плодност, тоа се прави со ехо. И нема зрачење. Ти како родител одлучуваш. Во плодност само вур гледаат. За во систина незнам што се се гледа. Знам луѓе кои се снимале и таму и таму.

16. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Pa refluks taka mi Kazaa... Bev na klinika nema urinarna infekcija nz Kako rezultatite od avicena pokazaa klepsinela. Se dodeka nema infekcija na urinata moze da go izbegneme snimanjeto. Inaku se raboti za prosiren pielon kolku razbrav verojatno e toa zastojot, koj so tek na vreme se povlekuval...

17. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Ако имате проширен пиелон, тогаш убаво би било да направите снимање. Но тоа се препорачува само кога има повторувачки инфекции. Разгледајте ги опциите, запознајте се. Ако треба да се снима да знаете.

18. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Za Sega gi nema... Ako nema infekcii znaci nema refluks? Ili... Sto togas e toj prosiren pielon... Mozno li e da Ima refluks Bez da Ima infekcii..ako Urinata e sterilna pravi li ostetuvanje...

19. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Па, искрено незнам. Кога е урината стерилна, не ви требало да има оштетување. Зашто нема задржување на урина. Најдобро е да се консултираш со доктор.

20. ШноличкаМала

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Ах тие доктори... Тасик ништо страшно, Шахпазова исто... 12мм е проширен па не дека е малку.. За заштита од инфекции ништо не ми дадоа ги прашав. Само еден му е бубрег мора да го чуваме, ама гледам на тоа не му даваат значење. Скен сега кје правиме ја знае ли некој процедурата, трауматично ли е.