1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Булинг во училиштата

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од referentka, 13 февруари 2020.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    12.591
    Не сум идела во партали и небањата, таман работа.

Значи сите сме се соочиле со булинг горе долу, ама не сме се самоубиле поради тоа. Мене школска ми велеше во средно „ти Тањо, имаш убаво тело, зошто носиш тренерки, и патики, носи елегантни панталони и убави чевли“. Значи сепак неубаво. Ние помалку имотните не раскажуваше дека лошо сме се облекувале, не сакала да биде видена со нас. Значи ако не си облечена по најнова мода, ако тоа што го носиш е евтино, те гледа попреку. Оваа потценуваше и други кои денес се многууу поуспешни од неа, и можат да си купат што им душа сака, и таа денес ги гледа со некоја стравопочит. Животот е променлив.

Во основно решија да ме пратат на натпревар по географија. Една школска што татко и имаше свој бизнис, почна да хистеризира пред професорот дека не требало да одам јас, требало таа да оди. Професорот вели „добро, ајде кажи кој е главен град на Црна Гора и ќе те пратам тебе“. Девојчево поцрвене, сите се смеат, таа не знае да одговори. На што личи тоа? Какви се тие професори кои трпат наредби од ученици кои се деца на богати луѓе, бизнисмени? После се напна, требало историја да ме испрашаат на крај на година на материјал од цела книга, да се видело дали петката ми е заслужена. Ало? Нечие размазено дете ли дава наредби по школо?

Оваа денес е со купена диплома, ама неуспешна, оти не работи диплома, треба ти да работиш. И таа ме гледа со некоја стравопочит денес. Тоа што така се однесувала со мене ми е како да се случило во претходен живот. Бедници со пари ти се тоа.

На MeowMeow, Cupcakee31, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Гниди. Со име и презиме на тапет,суспензија од школо.
    Родителите бркање од работа.

Малку е и ова.

На cresa-jagoda, ElenaOfRivendell, Tinkerbell11 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    каков феминизам, какви црни камења.

То шо го пиша, звучеше ко: 'арно им се прави'

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.698
    Кога едно друштво создава монструми,ги подржува и живее во склад на тие “закони” ќе со соочува со вакви монструозни силувања.
    Логичен след на нештата.
    Не може да се гледаат нештата црно бели.
    Не е силувано само девојчето,туку со години се силува и достоинството на жената во косовските семејства
    Знаеш дека ги мажат своите 16 год ќерки за 40 год мажи?!
    За пари.
    Се додека тоа се одобрува ќе се случуваат вакви педофилски монструозности.
    На крај ќе видиме и што ке испадне,да не ја продал братот?!

На senjorita-v и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    И ние создаваме монструми.
    Ехее...

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.698
    Да.Создаваме друг вид монструми како друштво.
    Алчни,расипани,злобни без грам емпатија и ќе трпиме последици.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    И силувачи создаваме.
    И педофили.

8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Исто... тие беа ,,чупиња"
    Ние останатите уште не знам што бевме

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.694
    Сериозна си? Сите имаат телефони Ајфон, Самсунг С серија , а еден има некој од 8000 денари. Ете ти како знаат. Патики, облека..

Последна измена: 3 септември 2022
    На senjorita-v, friendy, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.111
    Допаѓања:
    112.694
    Господ сила да и даде.. Имал и сестричка која од исти причини се отпишала од Корчагин .. Душа мила.

На Cupcakee31, cresa-jagoda и VDT2906 им се допаѓа ова.
  11. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.418
    Јас кога ќе размислам на школските денови, сфаќам дека на пола професори и наставници им треба терапија, на пола затвор и забрана да имаат контакт со деца. И посакувам да преувеличував.
    Од гаѓање со креди, до пцуење и нарекување дете педер, па и шамар во еден случај. Сѐ ова имам видено само во основно школо. Во средно и немаше некои драматични ситуации, меѓутоа во средно и не се замараа толку.

Детето ем кажало дека причината се соучениците, ем тоа го прави ден пред почнување на школска година и вие барате некоја друга причина? Сериозни сте? Толку ви е тешко да верувате дека школото може да направи некој да се мрази сам себе и животот што го има? Кога си средно тоа ти е целиот живот, немаш повеќе и не знаеш за повеќе. Јас не верувам дека има дете што е во школски клупи и може да си го замисли животот надвор од школо. Јер не ни знаеш како изгледа тоа. Последен пат си го доживеал на пет години.

Кога бев јас средно излезе една снимка од две момчиња од Корчагин како се бакнуваат. Децата беа претепани, школото ништо не презема. Колку што разбрав родителите имаа покренато приватна тужба, ама не сум сигурен кај отиде работата.

Школски булинг е сериозна работа и таа може да биде единствен и главен причинител за нечие самоубиство. Не ја барајте вината на друго место.

На teddybear3, smooch, Ugly Duckling и 28 други им се допаѓа ова.
  12. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Мене сериозно не ми е јасно што прават психолозите во училиштата? Прават ли нешто воопшто? Што се случува со системот за заштита и рана превенција? И зошто гимназијата се уште нема коментар?

Булинг е. Сите до еден треба да одговараат без исклучок! Соучесници во убиство! Бар во нормални држави така идат нештата по протокол. Не е само Корчагин. Од МБУЦ Луј скоро искочија исто неколкумина со сериозни обвинувања за булуниг од професори. Сите слепи при очи, срамота!

На teddybear3, Waverly Raven, Stefi_555 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.889
    И погоди што, за три дена се заборави, како и сѐ друго...нема никаква заштита за учениците, никаква.

На cresa-jagoda и Peanut Butter им се допаѓа ова.
  14. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    734
    Допаѓања:
    2.485
    Психолозите бар јас кога одев во училиште служеа само да испијат некое кафенце со професорите и да седат во канцеларија, па може некогаш ќе навратеа на час и тогаш да направат моабет, па ќе си отидоа дома.

Што е најтрагично, ги советуваа деца што професорите ги пријавуваа, а кога децата пријавуваа професори се молчеше и ги правеа светци а нас неблагодарници.

На Waverly Raven, buba4e89, M.B. и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Никако не оправдувам булинг, но тоа нема да го спречи да постои. Булинг отсекогаш имало помеѓу учениците, треба да се работи со децата кои тоа го трпат да изградат одбрамбени механизми, оти и да го спречиш во рамките на школото, надвор пак ќе се случува. Ова за булинг помеѓу учениците, булинг од професор треба да се казнува.

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Буквално ништо!
    Ретко психолог во школо да си ја работи работата по пропис.

Генерално, ако имаат 'проблематично' дете, прв инстинкт им е да препорачаат да се премести во друго школо.
    За практично, да немаат тие работа.

На Waverly Raven, M.B., Ketchup и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    Па тоа, скроз. Јас пак мислев токму ова е една од причините за психолози во школите, рана превенција и препознавање. Или имаат нула систематика и идат на работа буквално за кафе, ко шо пиша членката погоре.

И за деца шо прават булинг треба да има соодветна методологија, да престанат да малтретираат соученици, оти увек може да ескалира. Уште повеќе, вината треба да се бара во родителите. Коренот е најчесто таму.

Како и да е, наведување на самоубиство (од деца или возрасни) е сериозно и треба да се третира како кривично дело.

На Waverly Raven, _beautyy_, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    19.656
    За Луј слушав од другарки уште јас кога бев средно. Си трае генерациски, на жалост.

На _beautyy_, cresa-jagoda и Angie1432 им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.130
    Допаѓања:
    124.896
    Треба да се работи на промена на законите.Ни требаат построги.
    Но, говедата во Собрание ништо нема да направат ако народот не се организира.
    За случајов, ако го пикнат под тепих ќе биде тежок срам.Треба да се испита, да одговараат и соучениците и професорите.

На _beautyy_, Meddy, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    19.642
    Треба секој што е булинг насилник да оди во казнено поправен дом, а на родителите една дебела казна. Ако продолжи и после тоа одземање на родителското право.. Зошто такви деца излегуваат од такви родители, знам како е булинг поминав во основно и тоа од деца на " битни родители" што се понашаа "знаеш кој сум јас".

На teddybear3, Waverly Raven, Серотин и 12 други им се допаѓа ова.