Важноста на просекот при барање работа

Дискусија во 'Барање работа' започната од b.u.tt.e.r.F.L.Y, 27 февруари 2015.

1. b.u.tt.e.r.F.L.Y

b.u.tt.e.r.F.L.Y Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    152
    Zdravo feminki, ja napraviv temava se so cel da razmenuvame iskustva dali vas ili na vasi bliski prosekot im vrsel vlijanie vrz baraneto rabota ili pak bil od klucno znacene
    Na primer kaj pocestite fakulteti ko ekonomski,praven...
    Ili kaj onie poteskite arhitektura,medicina,informatika...

Sekoe iskustvo e dobredojdeno

Eve da pocnam prva jas :)
    Student sum na smetkovodstvo i revizija,ekonomski , no prosek bas i nemam nesto nad 7 mi e. No, iako ekonomski e vo globala za na pamet jas do sega imam eden predmet uceno celosno na pamet , osnovi na menadzment kaj b.suklev moze imate iskustvo i vie :D sega da me prasa nekoj bilosto os prva godina se bi znaela da odgovoram 8)

Pri kraj sum so studii, pa zatoa i ja napraviv ovaa tema

2. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Не е важен просекот, најважно е да имаш искуство и врски.

Правилото за пишување е на кирилица, и каков е тој збор бараНе?

На b.u.tt.e.r.F.L.Y му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ни просек ни оцени ни бутур

4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.091
    Допаѓања:
    136.734
    Не ти треба просек никаде. Скоро сите фирми денес те тестираат што знаеш, не е битно шо оценки имаш. Знаеме дека некој знае многу добро да се излижи за повисока оценка. И 10 просек имај ако сакаш ако не се покажиш џабе е.

На Elena69221 и b.u.tt.e.r.F.L.Y им се допаѓа ова.
  5. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    36.091
    Просекот е само број кој останува на хартија.
    При избор на кандидатите за работно место, методот на селекција вклучува аспекти според кои може да дојде до израз покрај стручното и општото знаење.

6. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Просекот е многу важен при аплицирање, затоа што сега сите имаат просек над 9.

7. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    779
    За жал ништо не значи просекот во денешно време, тоа го осетив и уште го чувствувам на сопствена кожа. Дипломирав со највисок просек во генерацијата на еден од потешките факултети и освен еден лист хартија и златник никаква корист досега од тоа не сум имала. На интервјуата за работа никој никогаш не ме прашал а таму кај што сама сум го споменала ништо не променило.
    Ако аплицираш за државен службеник ти носи некој бод плус но тоа е сосема незначајно ако немаш доволно врски.

На anina, Cheryll, b.u.tt.e.r.F.L.Y и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. b.u.tt.e.r.F.L.Y

b.u.tt.e.r.F.L.Y Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    152
    Ми се допадна она со просекот, но тоа што си била со највисок просек и на крај ништо-тоа е веќе мизерно. Во секој случај глава горе! :sun:

9. Cheryll

Cheryll Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    35
    Само што барав ваква тема (y)
    Сега само што го завршив првиот семестар на ФИНКИ со просек 8.2 и бев загрижена за просекот,знам дека не е слаб но е просечен. Ајде некое ваше искуство дали е важен просекот и зошто освен за личната сатисфакција ? Постојано дома дискутраме на оваа тема се расправаме тврдат дека не е важен,едноставно можат да ме убедат дека не е важен,а јас не можам да преболам што не успеав да се докажам за повеќе и ми спласнаја амбициите...

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Според мене бркањето просек има врска со аплицирање за стипендии. За друго, не. И јас дипломирав со просек 9.8 и немам никаков бенефит од тоа

11. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Просекот може нема улога во наоѓањето на работа но во текот на работата доаѓа до израз.
    Затоа никому не е на одмет да се потруди да има повисок просек.А и закони секој ден се менуваат.
    Во тек се новите измени во законот за високото образование.
    Мислам дека просекот има приоритет при аплицирањето и дека е многу важен.

12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Prosekot kako prosek e itekako biten za vas samite pred se.Ama prosek ne "prosek".
    A za dobivanje rabota i ne veruvam bas deka igra nekoja kojznae kakva uloga.I toa od nekolku pricini.
    Bas ednata e toj "prosek",druga e toa sto teorijata ne sekogas e vo dobra korelacija so praksata.Takov ni e sistemot na visokoto obrazovanie.
    Kolku sto se sekavam na kolegi studenti koi od ucenje na materijal imaa i desetki ama koga ke izlezevme na teren nemozea da raspoznaat ni opsti raboti nauceni od materijalot.