Форумџика на годината

Вакцина против лошите вести

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Ugly Duckling, 28 февруари 2022.

1. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    Денес на менито имаме добри вести.

Отсекогаш лошите вести се шират побрзо од добрите. Или за добриот грав важеше ова, хмм, не знам...
    Последните две години па човек ретко и да види добра вест, можеби на крајот на Дневникот, некои си две секунди. Отвараш да видиш што се случило во светот и веднаш си преплавен со драма, трагедии и страв. Светот стана, секогаш беше опасно и страшно место, но се случуваат и добри работи.

Инспирирана од тик-ток видео, решив да ја отворам темава.
    https://www.tiktok.com/@sambentley

Поентата е да споделуваме добри работи кои се случиле во текот на денот или во изминатата недела. Дали ќе биде некоја успешна хуманитарна акција, технолошки пронајдок, спортски успех, културен настан, па ако треба нека биди и дека сте му помогнале на комшијата да го исчисти снегот. Буквално на било која тема. Без да должиме и шириме бидејќи за се' ова веќе постои тема.

И во другите теми забележав дека на голем дел ви се ствара анксиозност, што мене лично ми влијае и на однесувањето кон луѓето околу мене, па мислам ни' треба мала доза позитива и малку надеж дека и добри работи се случуваат.
    big-INTen1308_3.jpg
    п.с. насловот на темата е ко од Семе Синапово, ама немав идеја, ако имате кажете ќе смениме.
    И не знаев кај да ја пикнам, одлучив тука.

На MissChievous, MeowMeow, Ajronmen и 22 други им се допаѓа ова.
  2. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    32.790
    Насловот е топ! Јас по тоа се измамив, бев спремна доброволно да примам таква вакцина :bandit:
    И сега кога сфатив дека е лага малку сум sad ;(

Конечно тема во која фокусот нема да е ставен на војната. Се обидувам што е можно повеќе да ги одбегнувам социјалните мрежи баш поради анксиозноста која ја предизвикуваат.

Иако главна тема кај сите медиуми е војната и сите мрежи се окупирани со такви постови, сепак може да се најде нешто позитивно. Еве денес некако успеав да пронајдам и прочитам вест која ме израдува.

Скопското астрономско друштво по доооолга пауза организира предавања во Планетариумот. Бројот на места е ограничен, но верувам дека во иднина ќе има и други настани.
    Ова е одлична можност за сите оние кои сакаат мала дистракција од ситуацијата во која се наоѓаме. Откривајќи ги тајните на универзумот, барем за миг ќе ја погледнеме пошироката слика и ќе сфатиме колку сме мали и незначајни. Но не само по големина, туку и по интелигенција.
    Screenshot_20220301-014004_Instagram.jpg

Се надевам дека ќе е активна темава :wasntme:

На Dashing:), GirlRose, Mantub и 19 други им се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.788
    Допаѓања:
    16.575
    И мене ме измами насловот :lol:, нека остане вака супер е.

@f.girl се прерадував кога видов, но не седам во Скопје па не можев да се пријавам, затоа здравје ако понатаму повторно се органзира предавање би сакала да отидам. Имам пишувано во друга тема, дека во основно не носеа и ми има останато во сеќавање тоа предавање, сакамм пак :inlove:.

На Ugly Duckling, Ketchup, f.girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    5.604
    Одлична тема.Дојдов на исто размислување дека фали ваква тема пред некое време, ама тогаш малце сувишно ми изгледаше со оглед на околоностите и не знаев колку би била активна,но сега више не,како се насобраа негативности и е преку потребна. Немора да се вести,може и позитивни ствари да се пишуваат just because, да се потсетиме дека сеуште ги има и ќе ги има.Мозокот постојано ни прави трикови и кога постојано насекаде околу нас се зборува за апокалиптични сценарија на кои се чини како да им нема крај, верувале или не полесно му е да влезе во survival mode и потпадне под влијание на тие трикови. Ама тоа се сепак трикови. Пред неколку години за време на тежок приод потсвесно нешто ме натера и почнав на хартија да запишувам што е сеуште точно и вистина и позитивно што поради тие трикови можда не ги забележуваме или бар не во таа мера колку кога околностите би биле поинакви затоа што сме фокусирани само на негативното.
    Животот не запира и ќе продолжи сонцето да изгрева и заоѓа иако тоа моментално да се чини дискутабилно.
    СИ јас се надевам ќе биде активна темава.

Последна измена: 4 март 2022
    На Ugly Duckling, f.girl, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  5. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    4.278
    :inlove: Одлична идеја и тема! Како не ни текна порано?!

Постојат безброј навидум ситни и секојдневни работи за кои би требало да бидеме благодарни и среќни што ги имаме.

Благодарејќи на ЈСП апликацијата видов дека речиси едно подруго доаѓаат автобуси од иста линија. Едниот беше прилично полн, намерно не се качив да не им правам на луѓето гужва :wasntme: После 1 минута дојде уште еден автобус со само 1-2 патници, седишта за избор еден куп. Благодарен сум што имам интернет и соодветна апликација, во однос на минатото пофункционален и почест градски превоз (додуша секогаш има место за подобрување).

А на симнување во вистински миг ми текна да им купам во супермаркет ефтини зрна за птиците што слетуваат на балкон. Имено во Скопје од утре па во текот на следната недела се очекува температурите да бидат дење околу 5-6 С а од порано забележав дека пилињата ѝ се радуваат на зрнестата храна која можат да ја затекнат. Таа радост ја пренесуваат понатака врз околината... :sun:

На Ugly Duckling, Lavender4, f.girl и 7 други им се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    11.418
    Ееј браво! Многу свежа и потребна тема.

Еве вчера татко ми, после 3 неделна хоспитализација од Ковид, во многу лоша состојба, и со кислород во домашни услови уште две недели, сам излезе да се прошета низ маалото и да ги нахрани надвор мачките. Кога се врати дома, не вклучи концентратор за кислород, што е предобра вест! Срце ми се згреа :sun:

Ајде дечки feed us со убави работи. :D

На mKdevojce, GirlRose, MissChievous и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    :l::l::l::l:

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    Мило ми е шо ви се допадна темата. :hug:

@f.girl јас еднаш пред мноогу години сум била во Планетариумот, за жал баш сега не бев во Скопје. Мислев дека сестра ми ќе оди па чекав да ви прераскажам искуство, ама ништо и од тоа.

Супер идеја. :sun:

https://www.facebook.com/201026297026915/posts/1394184854377714/
    Викендов се одржува Велеслалом на Ски Центарот Копанки на Пелистер.
    Оваа година посебно ме радува, после низа несреќни настани, конечно Националниот Парк заживеа. Оваа зима и временските услови не' послужија за зимски спортови, има многу снег и се' уште врни (ова не е добра вест за мене :rofl: ).

На mal.ecka, f.girl, daylight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
  10. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    9.292
    Еве јас во последниов период сум пресреќна сум што го проширив кругот на пријатели и што сега засега добро се разбираме.

А, си зедов и мало маченце кое секој ден ме гледа со малечките очиња.

На Cosmic Girl, Kasiopaja221, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    На 14ти март се слави Меѓународниот Пи ден.
    Screenshot_20220314-154642_Instagram.jpg

Неколку интересни факти шо ги украдив од статија:
    1. Рекордот за најмногу запаметени децимали на бројот Пи го држи Rajveer Meena од Индија, со 70,000 децимали за 10 часа.
    2. Архимед прв го пресметал бројот Пи со помош на Питагорината теорема.
    3. Досега се пресметани 2.7 билиони децимали на бројот Пи, а само 4 се доволни за обични математички пресметки.
    4. Бидејќи бројот Пи е бесконечен и никогаш нема да може да го пресметаме – тоа значи дека никогаш нема да пресметаме точно обем на ниту една кружница! Но, и приближното брка работа…
    4e4e3e4d9c17da6b9689839a1f893061.jpg

На Celltica, GirlRose, Cosmic Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  12. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    5.604
    Нема,ја ќе те дружам,нек иде доврага се :D Stay tuned следува дневна доза позитива-пост за делфини.

SИначе нели темава подобро би се снашла во категорија Кафе муабети?

Последна измена: 14 март 2022
    На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  13. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    5.604
    На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    Е фала ти, ми значи. :rofl:
    Во кантата најмногу ќе се снајди...

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    9.292
    Нее бе супер си е темата, нека си седи.
    Ме мотивира да памтам некои ситници кои ми се случуваат во текот на денот, а кои можеби и не би ги запамтила.
    Сепак среќата е во малите нешта :D

На Cosmic Girl, f.girl, Dancewere и 2 други им се допаѓа ова.
  16. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    5.604
    :rofl:
    HastyBlissfulAsiaticgreaterfreshwaterclam-size_restricted.gif

Абе мислев нешто како сдк само Good vibes only style и позитивни вести коктел:d:

На Kasiopaja221 и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  17. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    32.790
    Немој вака :rofl:, мислењата тука ми се омилена нотификација на форумов. Супер е темава, иако не е многу активна. Еве забележувам дека мене ми е тешко да пронајдам и прочитам некоја позитивна вест, насекаде се оние негативните или оние шокантните/ексклузивните |(

Како и да е, да се вратам на темата.
    Но, и тоа е too much за инженерите :rofl:
    ETFl9geXkAYwVwO.jpg
    Постојано ми излегуваат вакви memes за инженерите, којзнае дали е вистина дека и пи и е за нив се 3 :wasntme: Нека каже некој инженер на форумов :D

Уште еден интересен факт е и тоа што Аншатајн бил роден, а Хокинг почина на овој датум. Каква случајност, датумот на раѓање или смрт на двајца неприкосновени научници се совпаѓа со бројот кој верувам дека го користеле практично цел живот.

Еве еден начин како да се запомнат неколку децимали :D
    Screenshot_20220314-215804_Google.jpg

На Star_dust и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  18. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    32.790
    Позитивна вест за денес е златниот медал кој го освои Оливера Наковска-Бикова :l::sun:

За потсетување, таа го освои и златниот медал на Параолимписките игри во Лондон 2012.

На Celltica, GirlRose, Cosmic Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    5.604
    Викендов официјално започнува пролетта.
    spring,-hello-spring,-spring-sale-design-template-e2040f65904839bdf2cd26e6ded1104b_screen.jpg
    IMG_20200320_165248.jpg
    На ист ден(20.03) е интернационалниот ден на среќата.
    Потсетник да се одмори малце мозокот бар на викенд ако ништо друго од сите негативности,
    се испланира нешто што ќе ве радува вас, вашите најблиски или некој друг,битно да се шири радост и среќа.

IMG_20220316_234150.jpg IMG_20220316_234220.jpg

Последна измена: 17 март 2022
    На mKdevojce, GirlRose, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.003
    На INNERBEAUTY и Ugly Duckling им се допаѓа ова.