Знам дека е стар постот ама еве линк од тој случај. Стар е случајот не е нов: https://www.theguardian.com/world/2...ial-mandatory-measles-vaccinations-child-dies
Незнам дали е задолжителна вакцинацијата. Нема ни 2 години како живееме овде и јазик не знам убаво, разбирам ама неможам да зборувам Немам ни кој да прашам. И ова не го знаев, фала. Т.е ништо незнам Затоа и се грижам. Нема да ја одложувам штом може нека си ја прими во вторник и онака е сега здрав. А ммр за што е? И на колку месеци се прима и зошто ја одложи? Уф многу прашања
@orhideea MMR-Masern, Mumps und Röteln Односно Морбили, Заушки, Рубеола. Од 12 месеци прв пат, ревакцина 15-23. Одлуката за невакцинирање ми е индивидуална. Делумно поради составот делумно поради коментари на некои специјалисти тука.
Девојки, дали некоја од вас има искуство или знае како, каде може да се нарачаат вакцини од странство?
Нема такво нешто освен да одиш сама да си ги купиш, и да донесеш тука да го боцнат бебето. Ама многу е важен транспортот, мора во фрижидер, и дали некој би се нафатил да боцка.
@orhideea ако ти треба нешто мене ме прашај слободно за вакцините или за нешто друго сепак сме во иста земја @danichap i @Mari* ако има некоја друга мамичка во странство ме интересира за вакцината Meningokkoken ACWY мислам дека правилно ја напишав дали ги вакциниравтр вашите деца со оваа искрено се двоумам па ако можете да го споделите вашето искуство.Досега е вакцинира со менингогокен B сите три дози,следна ни е ММР
@ma4e1311 фала ти Ние сме разлика 2 недели мислам со бебушите. До сега прими 2 дози рота вирус, pneumokokken и DTaP-IPV-HB-Hib Сега следен термин ни е крај на јануари да одмори бебево од ваксина на две недели овие ги примаше. Среќа немаше тт само повраќаше од рота од првата доза.
Да така, и сега сакаше по две недели да ми закажи ама и кажав дека ќе си одиме за мк па крај на јануари закажав. Првата ваксина ја прими на 6.11 рота Потоа на 14.11 DTaP На 29.11 pneumokokken И на 12.12 рота втора доза
Leleeee aj prasaj si po ubavo za rastojanieto pomegju vakcinite, mnogu brgu ti zakazuvaat od edna do druga vakcina. Za rota moze i uste edna vo ist den da se prima, zatoa sto e vo usta rotata, a druga so bockanje, Toa e ok. Ama drugite......Rota vtorata doza treba 2 meseci rastojanie da ima.... Te molam rasprasaj se mnogu dobro pred da ti go bocnat deteto. Mozes i da proguglas i da vidis deka ne sum greska za rastojanieto pomegju vakcinite.
Кај нас беа на месец до два растојание И ммр ја примивме покасно по препорака од педијатарот Сега ревакцинација после 2месеци
И мене ми е брзо ама имам прашано жени што одат кај истава докторка така сите примаат ваксини. Дури и со носе растечено ги боцкаат. Еве и @ma4e1311 нека каже има две дечиња на колку време вие примате ваксини? Ќе распрашам мајки што одат кај други педијатри дали и они така примаат. Ако не ќе им кажам дека несакам толку набрзо. Инаку сега сакаше да ми закаже за 29 месецов за друга ваксина ама не се согласив пребрзо е.
@orhideea баш сега погледнав во календарот значи првата доза на пнеумококен и дитепер се на размак од две недели,рота вирус сме ја ставиле на размак од еден месец,додека пак вторите дози од пнеумококен и дитепер се на размак од два месеца. Мислам дека ме сфати . Пример на 27 јануари 2016 год.примила прва доза пнеумококен а втора доза ја примила на 30 март 2016,додека третата ја примила на 03 април 2017 год. А некој искуство со тоа што прашав во претходниот пост? За мрнингококен ACWY
Јас ја вакцинирав малата со 7ваа вакцина. Еднаш се прима - мислам дека се работи за менингокока Ц. Ок поминавме.
За некој ден не чекаат првите вакцини рота и шествалентната, па за месец дена пнеумококен мислам. Сакам да ми кажете дали има тука такви лепенки што се ставаат на боцнатото или што друго да купам да бидам спремна. За во Германија прашувам.
Еве ви мапа за статусот на вакцинација во Европа. Под табелата имате и легенда. (МА значи задолжително). Австрија нема ниту една задолжителна вакцина.