Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање во странство

Дискусија во 'Бебе' започната од vitamina, 5 мај 2017.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.180
    Јас сум во Германија и на педијатарот му реков дека во мојата држава пред секоја вакцина се прави крвна слика и ми рече и ми закажа прво крвна слика па вакцина. Ми рече дека крвната слика е за јас да бидам мирна и сигурна.

Ние во вторник бевме на педијатар и ни кажаа вирус, а вакцината што ни беше за два дена подоцна сами ни ја одложија за после еден месец бидејќи наредниот месец имавме термин за систематски па уз него и вакцината.

За ММР викаат три недели претходно да е здраво детето.

Јави се на телефон, кажи им и прашај како да постапиш.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MariRi

MariRi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    18
    Дали признаваат нашите доктори во Мк вакцина ММР ставена во Бугарија? Бугарскиот доктор ќе ми стави печат на картонот за вакцини

3. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ох, фала ти многу. ќе побарам и јас крвна слика, и ние така ај со нешто друго да споиме, ај да не е точно недела пред роденден, и се издолжи се па сега и се разболе :(. а јас дека им кажав дека сакам да патувам и претходно да вакцинирам ми рекоа дојди во среда, ама не знам како ќе ми речеа ако не се брзав. Ќе прашам уште еднаш. И ќе ги замолам да испитаат и КС кога ќе дојде ред.
    Ама се зачитав сега за морбилите кај нас и веќе не знам ни дали ми се оди дома :( страв ме фати.. И мајка ми и татко ми ми викаат почекајте, а колку сакаат да си поиграат со внуката :).. Ама си мислам па ако се вакцинираме нема гајле, и да фати недај Боже не е толку опасно? Не знам како да мислам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.180
    Подобро да не одите.
    Почекајте.
    Најдобро.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.180
    @kukla21 Ти да не знаеше ваква информација или грешка сум? Мислам тебе те читав за ова.

6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    изгледа така ќе биде :( прочитав плус и дека вакцината делува дури 1-2 недели откако ќе се стави (внимавајте!), и плус недела две додека да оздрави, а требаше до крајот на март да се вратиме. ништо, здравје

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Се признава.
    Добоваш потврда дека е боцкано.

8. MariRi

MariRi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    18
    @duffi @gjoker4e Ви благодарам многу

На duffi и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. ivast

ivast Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    67
    Дали некој знае каде може да стават вакцина Превенар 13 на бебе (вакцината ја имам купено од странство) ми треба некој кој може да ја стави, дали и на која Клиника треба да се обратам?

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.397
    Јас бев во мк со невакцинирано дете од мрпв но претходно со обавен разговор од наш доктор таму. Кај нас конкретно нема морбили се си мислам е бидејки степенот на вакцинација во нашето место е на високо ниво т.е и бил преку 90% сигурно имаше многу малку мајки што немаа вакцинирано сепак детето не го имав водено скоро па никаде нон стоп беше во двор..

Вчера примивме трета доза од шествалентна а за еден месец мрпв.

11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    Кои се задолжителни и морални вакцини во Германија ?
    Во Мкд додека бевме сите ги прими сега што ни останува плус? Односно што е задолжително да прими а не по избор на педијатар и со изговор дека морат сите?

12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    8.662
    20200709_105618.jpg
    Задолжителна е само ММР мислам. По редовен календар се следниве( ќе прикачам слика) све од ова има примено синко освен инфлуенца, имаме уште некоја ревакцина понатака. Додатно по избор има и менингокока б, за крлежи што не се во редовен календар. Од овие 100% сум сигурна дека варичела не ја ставаат во мк, ама тука заедно со ммр ја ставаат. За другите незнам споредба со мк.

На Kaetana и TutiFuti им се допаѓа ова.
  13. Nikki12123

Nikki12123 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    48
    Здраво мамички,
    Ние најверојатно ќе треба да примиме една од вакцините во мк (останатите во ЕУ), имате ли искуство со ваков случај? Како оди ставањето на вакцини на приватно во Македонија?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Нема вакцини на приватно. За која вакцина станува збор и дали детето е пријавено во Мк?

15. Nikki12123

Nikki12123 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    48
    Ќе го пријавиме, по однос на вакцината, се работи за 6 валентбата вакцина, ре-вакцинација

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Идете во диспанзерот што ви е најблизу, прашајте. На приватно не може да ја прими таа вакцина.
    Мислам дека треба да има здравствено осигурување, книшка. Како и да е, прашајте и земете си некој картон или потврда ако имате од странство дека ги има примено најпрвите вакцини за хепатит и бсг, поточно што има примено досега.

17. Aquarium

Aquarium Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Здраво,

Дали некој има искуство со вакцинирање во друга соседна држава ( Србија , Грција ,Бугарија) ?
    Доколку има ако може да ми сподели искуство и која е процедурата.

Ви благодарам,

18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.200
    Допаѓања:
    4.886
    дали имате некое инфо, може ли дете да се вакцинира во соседна држава, како оди тоа?
    Исто може ли вакцините да се купат од странство а да ги примат тука, на пример во Грција да ги купиме во аптека?Се продаваат ли вакцини воопшто во аптека?

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.914
    Допаѓања:
    31.537
    Тешко дека може да вакцинирате дете во друга држава ако не е пријавено во нивниот здравствен систем.
    Порано знам дека купуваа вакцини во Грција кога кај нас се увезуваа бог знае какви. Истите се ставаа само на клиника за педијатрија со некакви посебни потврди. Сега вакцините кај нас се исти како и секаде па нема потреба од вакцини од Грција (барем вака ми кажа матичната чие внуче првите две вакцини ги примило од Грција, а потоа другите од кај нас зашто биле исти).

20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    3.835
    Може. Ќе ја купиш на приватно, инаку за нас кои децата ни се родени тука, во Грција поточно, бесплатни се вакцините.
    Кој вакцина ви треба конкретно? Да ти кажам отприлика колку би те коштало....На приватно кај педијатар ќе идеш, ќе го прегледа детето и ако е здраво ќе го вакцинира, ако имаш книшка или картон кадешто се заведуваат вакцините, ќе го носиш со тебе и ќе му кажеш ќе стави печат и вакцината дека е примена тогаш и тогаш.