нас лани за вакцини не вракаа пошто беше мн.топло во поликлиника Ѓорче и ни рекоа во септември само бсж ја примивме
ние утре ке одиме да ја примиме третата доза од тие трите шо се ме интересира да не има некое влијание , на синко му ставаме цитерал капки во очињата, или нема врска???
Мајки ќе можете ли да ми кажете до колку месеци се вацинира бебињата во Мк? Кај нас тука Во Гр.го вакцинираме секој месец, со оглед на тоа што првата вакцина ја примивме на 2 месеци, значи од раѓање не ги вакцинираат тука, па до 10 месеци ми е забележено во книшката на синчето секој месец ќе се вакцинира, 11 месец нема вакцина па на 12 и на 14 месеци последната, па после на 2 години. Кај вас како е ?
Не сум толку сигурна,ама како што гледам по закажувањето во млин балкан за синми доаѓа на секои 42 дена да одиме на вакцина еве бевме на 10 јуни на вакцинирање сега пак сме на 22-23 јули на вакцинирање , така да најеверојатно до годината е така па после на 18 месеци па на две години , па после на 4 мислам па во школо ......веројатно нешто згрешив па некоја поискусна феминка ќе објасни за вакцините , поздрав
Ако можете, избегнувајте ги вакцините овој период, жешко е (добро, деновиве залади, ама сепак лето е), да не мора бебињата да се мачат со реакциите. Љубичицаа, до кога треба да користите цитерал? Има некоја инфекција малиот? Почекај, нека помине, нека биде сосема здрав, па вакцинирајте го.
за која вкцина те вратија? ние на 12 јули треба да ја примиме првата доза ДТП па се мислам да ја одложам па така ке треба сите да ги касниме
I nie treba na 3 juli da ja primime prvata dtp i uste otsega strav me faka.Dodusa olabavi malce vremevo i polesno se dise,no sepak nesto problematicna mi e malata denovive.Tuku da gi prasam poiskusnite mamicki...kako im merite tem. Rektalno ili?
Mamicki jas Imam edno prasanje za toa vakcinite....nie sme sega mesec i edna nedela i koga bevme na prviot pregled na 21 Juni mi spomnaa za prvata vakcina i mi napravija Termin za 10 septemvri , no kako sto gledam tuka vasite malecki primaat prva vakcina na mesec ili mesec ipol a mojata cuca ke ja primi prvata vakcina koga ke bide pa skoro 3 meseci bez edna nedela..... dali e toa normalno ili nie nesto zgresivme so terminite ili epten ja utnavme vo nesto inaku vo kniskata na kerka mi pisuva deka prvata vakcina treba da ja prima vo tekot na 2riot mesec i e napisana kako G1 ( valjda po nase bsz ) i e za Tetanus i za uste nekolku raboti..... Potoa ima povtorna vakcina na 3meseci pa na 4ti meseci i od 11 do 14 meseci ke mu dojde 4ta vakcina..... MacenceEna kako primase tvojtata kerkicka vakcini ???? ( nemozam da isprakam prviatni poraki pa zatoa tuka prasauvam) Ako ne ke se javam vo ordinacijata da si prasam....
Sabatini ako stanuva zbor za prvata doza od DTP togas terminot vi e ok.Najcesto se prima od 2 ipol do 3 mesecna vozrast.E sega me zbuni malce tvojot post, kako sto razbrav vie uste ne ste primile nitu edna vakcina dosega?!
Сабатини и ние тука во Гр.првата вакцина ја примивме на 2 месеци, петовалентната , таа што ја опишуваш и ти, различен е распоредот во Мк и во другите држави, значи од 2 месеци почнавме и секој месец по ред, сега е 5 месеци моето синче и ја прима четвртата вакцина по ред, сигурно е така и кај вас, мислам дека не сте утнале ништо туку така е и таму
Katalina mila ne sme primile niedna do sega znaci kako prva ke ni ja smetaat taa sto ke ja primime vo septemvri..... zatoa i jas se zbuniv bidejki citam vie ja pimate prvata vakcina vo prviot mesec.... Neznam zosto e taka ama valjda kako sto kaza Kalias vo sekoja drzava e razlicen rasporedot.... Kako i da e ke se javam jas pak utre cisto da se osiguram sto i neveruvam deka e utnato od nivna strana ama ajde podobro da se javam negoli vaka da se mislam.....
да имаше во очињата во двете стрептокока аурелис , и ги стававме капките до денес, па правиме 3 дена пауза и после пак понеделник треба да ни земат бриз, значи да си почекаме
леле мајки на сто ума за ММР или МРП како ли се вика што све не прочитав и у мисла ме стави ,а може некој да ми објасни разликата на вакцините тука што ги примаме и тие петовалентни,шестовалентни и други ако ги има
сабатини баш сеа погледнавв во календарот за вакцини и ние првата вакцина ја имаме примено покасно тоес моево е родено на 25 03 а вакцинирана е на 12 07 Инаку на нас последнава вакцина Meningokokken ја примивме на 03 јуни па ни закажа за 4 недели друга ама искрено многу се насобраа и ја одложив Ова вакцинирањево ми создав главоболки искрено
@ikame Не сум мајка, ама ете пошто имам читано за овие контроверзи можам да си дозволам да кажам збор два. За МоПаРу (MMR) се пишува се и сешто, ама повеќето е неиздржано, најголема паника крена англискиот лекар во 1998 и тогаш и научниците му веруваа, ама после се најде дека лажирал резултати и дека примил пари од некои адвокати. Отпосле многу истражувања излегоа кои наоѓаат дека нема врска тоа што го кажувал. Ако сакаш повеќе можеш да ја читаш другата тема, таму баш во длабочина имаме одено со случајот и имаме ставено многу линкови за и против. За разликата со пет и шествалентните: Кај нас се дава ДиТеПер, во многу земји уште пред повеќе од 10 години преминато е на ДТаП, тоа е таа ацелуларната која кај нас се дава само на бебиња кои поминале на интензивна нега и на тие кои со пријатели можат да дојдат до неа. Помалку е ефикасна, ама од неа не се крева температура како од оваа која се дава кај нас, но е 10 пати поскапа затоа уште не е воведена кај нас и во други посиромашни земји, ама замислете воведена била во Албанија и Косово. Овие пет и шест валентните ја содржат таа ДТаП и плус ХиБ и/или полио (кај нас се дава во уста) и/или пнеумококна (која кај нас не се дава). Помалку боцкања, помалку ќе го боли, немаат некоја друга поголема предност и затоа не знам колку се исплаќа. Значи овие пет и шествалентни не ја заменуваат МоПаРу, туку ДиТеПер. Некои имаат тенденција дури таа МПР да не ја даваат така заедно како тривалентна, туку секоја посебно, посебно морбили, посебно паротит, посебно рубела.
фала за одговорот ,а ке читам за вакцини на другата тема за и против jas ustvari citav i postirav nesto ama trba izgleda od pocetok da pocnam епа тоа се Косово и Албанија ни сме никој и ништо така не гледаат однадвор уште еднаш ФАЛА
поздрав мајки , моето дете е 5 месеци и досега земавме 11 вакцини али ова последната ни беше потешко целата пака му поцрвене а досега немаше никаков проблем, докторката ми рече дека е ок затоа што е сега поголем, дали знаете колку вакцини су сите до една година?
значи кога треба да го носам детето на вакцина ми е толку тешко што таа вечер не спијам и утрето со него плачам кога го боцкаат. Многу ми е жал, па што систем е ова милион вакцини детето решето ми е направено. јас сум многу против овие вакцини, да требаше да се плати само казна доколку не ги ставиме ке платев не 500 туку 5000 евра за да не ги прима, ама и тој услов што го ставија со школите ме утепаа. инаку ние до сега имаме примено 3 дози дитепер(без реакција ни беа) на 5ти јули ни закажаа хепатит Б и после дури на година, е сега ме интересира по детално за наредните вакцини со реакција, кои се, на коа возраст ги прима и колку боцкања наеднаш?