Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.698
    Е тоа е, брзо ѝ ја вбризга (facepalm) А баш мојава ич не плаче, ни за крвна слика, ни за брисеви, дури и сама си седнува на столче, и така сфатив дека ја боли. Она не ни плачеше на прегледот, баш си беше заиграна, ама на вакцината, имаше фациче како да ја боли многу. Тоа е, ѝ се брзаше на сестрата филмот да си го догледа на лаптоп |( Фала многу на споделеното искуство :*

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Нема на што, со лесно да ви мине кога ќе се боцнете.
    Значи до сестрите било кај вас, немаат воопшто осет. Гледаш детето е смирено, барем боцни го полека, цццц...
    Ти пишав ЛП.
    :hug::hug::hug::sun::l:

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Vo sreda treba da ja primime mmr,sin mi ima skoro 20 meseci,neznam dali da go nosam I sto da ocekuvam ako go nosam,posle kolku vreme se javuva nekoaja reakcija?Posledniot pat koga primavme vakcina uste cicase ,pa barem go smiruvav taka,dodusa bez problem projdovme,no sepak nekako posmirena bev,sega deka ne cica panika me faka,ako ima tt kako ke vnese dovolno tecnosti,ako nesaka da pie,kako ke go simram........Umiram od strav

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Одите ли во градинка ови 15 дена?

5. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    34.074
    На колку месеци ја ставивте вакцината редовно на 12 или покасно?
    Ние сме 22 м сеуште се мислам да ја ставам.

6. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    33.246
    @TutiFuti
    @julia87
    Ние ја ставивме на 20 месеци пред две недели. Немавме никаква реакција, а можела да се јави 7-10ден.Како тт или осип. Нас ни рече дека не се ставаат лепенки Многу ми беше страв од што читав се е сешто на нет. Но поминавме супер.
    Педијатарот многу ми се допадна, многу убаво ми објасни и ми одговори на сите мои прашања.

Исто и вие да поминете како нас без реакција.

На makedonkamak и TutiFuti им се допаѓа ова.
  7. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    A zosto ne se stavaat lepenki?

8. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    @irena.1
    Не оди ќерка ми во градинка. Докторката не ми спомна ништо дека треба да внимаваме или мешаме со други деца. Јас ја мешав со други деца, имавме и гости, се најнормално.
    Девојчето од братучедка ми оди во градинка и тие по вакцината не престана да ја носат, одеше во градинка.
    @TutiFuti
    На 3 години ја ставивме вакцината, веднаш после роденденот.
    Јас ќе и ја ставев порано, но се нешто ми излегуваше , посебно стомачни два вируси фати, така ни се поремети редот.
    Тешко ги поднесе, се заплаши дете итн...
    Јас искрено многу се плашев, премногу со оглед на тоа што се изначитав овде, но со оваа вакцина најлесно помина до сега.
    @24.07
    Не е препорачливо лепенки , поради што се користат при покачена телесна температура и преку нив се смалува покачената температура.

Од друга страна, лепенките се како облоги ладни на местото каде е ставена вакцината. Држат ладно и е пријатно за боцнатото место подолг период.
    @referentka
    Те прочитав низ темите дека на малата и ја стави вакцината за стрептокока. Дали може да споделиш инфо ако имаш време?Сакам и јас да ја ставам на ќерка ми. Благодарам!

Последна измена: 29 мај 2018
  9. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Majki vie sto ste ja primile mmr,do kolku dena da ocekuvam reakcija I ako nedaj boze ima tt do kolku najcesto kacivaat I kolku dena moze da ima tt,

10. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Dali e normalen crven otok na bockata? Bcera prvata ja stavivme.

Последна измена: 29 мај 2018
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.827
    Допаѓања:
    325.631
    кај ммр реакција се појавува 10 тина дена по вакцината

На julia87 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.569
    Допаѓања:
    172.939
    да те надополнам само
    кај нас после 21 ден имаше реакција
    срекен роденден со закаснење девојко

На julia87 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Ставај му облога на рачето со ациди- борици или со ладна вода.

14. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Ja primivme mmp,ne placese mnogu srce na mama,sega sum vo uste pogolemi paniki,inace momentlno dobar e spie.

На makedonkamak, 24.07 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    ние на 15.05 имаме термин за ммр , ама не а однесов , ни напред ни назад не сум за ставање во умов , до ммр - се прими , ок поминаме со сите , незнам дали да одолговлекувам или да а носиме , гледам ставате , ок си е се ..

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.065
    Допаѓања:
    33.010
    Ако ти е страв од аутизам без гајле. Нема докажан линк помеѓу вакцината и аутизам. човекот што ја направил првата студија е во затвро заради лажирање податоци.
    Јас иако ова го знам се плашев од вакцината. Испадна дека има најмалку реакции после таа. Така ми рекоа кога го однесов на вакцина. Најмалку реакции дава оваа вакцина. На претхдоните имаше оток на местото на боцкање мал сега ништо.

На makedonkamak, stevemila, Poppins и 2 други им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.286
    Допаѓања:
    36.933
    И двајцата ја имаат примено ММР. Поминаа без реакција.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    Избегавам да читам , ама пак вртам некоаш и ете ми збрки , од др страна ако имаше нешто лошо во ммр ќе беше прав скандал .. и др ми го мате умот велат лето да се избегава , сега уште не е фатено скрос на праг е , др ни сама не знам секоа ден друг ум , крвна слика у оваа година дена ми има предобра , да не е за подрек ..
    абе најубаво им е на тие без интернет , дефинитивно ..
    Фала ти , некоаш потребно е вака да слушнеш и како сумер и останите др што ставиле ..

19. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    I mene mi rekoja deka ovaa najmalku reakcii dava,samo me prasaa dali jade jajce I dali e alergicen,krvnata slika mu bese ok taka da go bocnaa,mozno e da ima tt ili mal osip po teloto kako reakcija no toa e vo mnogu mnogu retki sucaevi i obicno samo od sebe proga,a sansite se 1% od 100 ,inace jas seuste se plasam

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Trufe

Trufe Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2017
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    265
    Здраво мајки. Ние сме скоро 7 месеци и не живееме во МК, па тука не е задолжителна BSG. Исто така уште во болница ни дадоа едно формуларче да поплниме од каде сме и слично и бидејќи наводно МК веќе не била ризичен регион, одлучија да не му ставаат BSG вакцина. Зборевме со педијатар од МК и според неа убаво е да ја има вакцината дека нели ја ставаат уште редовно кај нас. Се мислам дали сега на 7месњци да му ја ставам.... Има ли некакви реакции кај малку поголеми беби? Исто на 9ти јули одиме на одмор во Грчка, па дали месец дена по вакцинирањето ќе биде во ред да се изложува по малку боцнатото на сонце или да се бањка? Фала