Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.139
    Искрено, не знам што да те советувам, ама мислам дека поради топлово е подобро да одложите, во најава е топлотен бран со високи температури, а колку што знам, не се вакцинира при вакви услови. Кога ќе залади (а сигурно ќе попушти топлово малку) може да ја однесеш. Ама на твое место, не би вакцинирала. И моево треба да ја прими истата вакцина, требаше крај на мај, ама ми настина, сега пак со стомачен вирус, па не мислам да го носам, барем додека не се опорави целосно.
    А за БСЖ, не знам како е процедурата сега ако не е успешна, до година се вакцинираше без проба, а после година со проба (манту тест). Така беше пред неколку години, сега не знам.

На makedonkamak и Klarisaa им се допаѓа ова.
  2. Trufe

Trufe Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2017
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    265
    За БСЖ мој совет ти е да почекаш да наполни една година и да се направи тест. На сестра ми малата нема никаков белег, ама буквално ништо. Сите педијатри и викаа дека не била успешна и да се ревакцинира. Само што напплни 1 годинка направија тест и излезе дека е успешна. Среќа не ја боцнаа пак за џабе.

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    Не вакцинирав,покажа благо покачување на лимфоцити на крвна слика и одложивме за наредна недела .

4. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Ја примавте таа што е предвидена да се прима на 2 месеци?
    И ние освен БСЖ ништо не сме примиле, а сме 7+ и незнам до кога најдоцна можам да ја носам.

5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.769
    Допаѓања:
    150.536
    Јас сакав викендов да и направам кр слика понеделник да ја носам или дитепер или стрептокока ако имаат па после од септември ммр и тоа што ќе ми остане. Веќе толку каснам да не знам ни до кај е со вакциниве |(
    А баш гледам од пон ќе биде ужас топло :envy:
    Требаше оваа недела да завршам тоа ама ете.
    Планот беше некаде април да почнам кога ќе закрепне од зимото што беше многу болна за велигден па се разболе и беше на антибиотик и еве го јуни дојде.
    Не знам што да правам 2г и 9м направи а касни со дитеперот од 18м.

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.431
    Исти сме и ние.
    Минатата недела бевме кај матичната и таа не посоветува да одложиме за од септември заради горештиниве. Тогаш ќе сме година

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Да да, таа што треба на два месеци.
    Не знам до кога може да се одложува. Еве мојот е 11 и пол месеци, сега прими прва, следната планирам некаде во септември.
    И со постарото касно почнав. Сега е скоро три, таа на 6 месеци ја нема примено, па следна е ммр. Кога бевме за малото зборев со докторката за ммр, прашав до кога може да одложувам, ми рече до 5 год легално, така и ке биде, ми рече тогаш донеси го другите ревакцини да си ги прими, таа одложувај ја.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Nie sme na vakcina taa za na 6 meseci vo Vtornik.Mm insistira da ja nosime, uste ne se temp.visoki.Mislenje?

9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Ние во среда ја примивме првата доза Ди те пер, Полио, ХиБ и Хепатит Б. Ја касниме малку бидејќи поради вирус покасно ја прими БСЖ. Го боцнаа само во бутчето од напред, немаше ништо со лажичка, ни рекоа дека е шестовалентна и вака се примала. Неколку дена психички се спремав за вакцинава, изнакупив се што прочитав за симнување на температура, за облоги. Го однесов да го прегледа педијатар, направивме крвна слика. И пак ме фаќаше паника. Среќа поминавме лесно, немаше никаква реакција, не качи температура ич, ногата супер си ја мрдаше и не даваше знаци дека го боли. Наредната ни ја закажаа за 27 јули.

10. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Изгледа и јас така ќе правам.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.814
    Малава мОја во понеделникот ја примаше вакцината што е на 6 месеци. И супер поминавме фала богу.

12. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Оваа вакцина е таа на 3 месеци? Ние утре ни е прва вакцина... и јас ништо немам купено ни топломер ни шурупче ни ништо .... и многу сум напната!

13. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    По правило мислам дека се прима на два месеци, ама ние касневме со БСЖ, па затоа ја прими на 3,5 месеци. Мора да поминат минимум 45 дена од една до друга вакцина.

14. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Сега ставивме вакцина. Температурата е 37 степени? Колку е нормално?

15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Daj i sirup...
    Nie vcera super pominavme.Dadov sirup vednas koga si dojdovme.I lepenki stavam.
    Sveza bese cel den.

16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    Не е опасно , следи ја и стави лепенка , убаво е .. ако е мн кенкава или крене 38 тогаш давај сируп ..

Нема потреба од сируп на 37 , што ќе биде на повисока темп , нека се изборат малце сами , оставете не ги учете така ништо не му е се дури не се ептен плачливи или почне да крева .

На Sexybaby86 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Mallava minatata vakcina cel den neutesno placese.Ne dadov nisto.
    Ovoj pat po preporaka na pedijatar dadov sirup radi bolka.

18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    Да за болка се дава ама ако увидиш дека е така истоштена кенкава , иначе ради реда пред време не би дала , они се мн посилни од што мислиме..

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.139
    За болка лепенка на боцнатото место или ладни облоги со ациди борици. Нема да боли ништо.

20. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Под 37 било, јас погрешно измерив. Засега еве се смешка, цица, спие.. нема т...