Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Мојов кога го вакцинирав (за големиот зборам), имаше краткотраен осип само по торзото. За неколку часа се изгуби. А друга реакција немаше. Како е утрово малата?

2. M&M

M&M Форумски идол

Околу 4 сабајлеимаше 38 и дадов сирупче, се чешкаше по рачето едно ама не видов да има осип. Сега качила над 37 а вака е де ок весела јаде пие, осип нема ама не сум дома убаво да ја видам.
    Ми рекоа ако трае т дамо 3 дена дека е од вакцината ако продолжи понатака да ја носам на лекар да не има нешто друго закачено. Други симптоми ништо нема

3. Ellyy

Ellyy Истакнат член

Денес прими синчето дитепер втора ревакцинација која наместо на 6 мес. ја примаме на година... ја одложував пошто ме фаќа страв одкога ја прими првата доза дете се смени во однесување стана хиперактивно и некогаш кога се будие му се грчи телото 5-10 секунди др. вели не е од вакцините но по таа прими за хепатит и се зачести грчењето и пак ист одговор дека не е од вакцина, сега ми е страв тоа грчење да не се претвори во епилепсија со оваа или ммр вакцина.... нозе ми се пресекуваат на помислата па за една година трета доза детепер треба да прими. Уште пред да се породам сакав изјава да пишам дека ќе си сносам одговорност а дете нема да прими ни една вакцина но мм ме разубеди као на нас што ни фали... ни фали многу она што не го сваќавме кога во 2ро одделение дојде нова ученичка повлечена мирна тивка срамежливо убавко и слатко девојче на кое и се смееа сите затоа што немаше контрола над сопственото тело не можеше ништо сама да направи едвај држеше молив во рака но се трудеше, колку ми се плачело на таа тажна глетка тогаш а и сега при сама помисла солзи ми наидуваат, ах, тогаш дете а сега родител исти чувства но повеќе боли за своето да се молиш да не го доживее тоа.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Малку сњ зборува за "дитепер" дека фокусот на ммр е. Ама оваа делува на нервниот систем. Една од поопасните за мене.

5. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Тресење на телото после будење е резултат на закаснето будење на мускулатурата на телото во однос на нервниот систем.т.е мозочето се буди,отвара очиња ама поспано е-дур се раздвижи.Нема простор за грижа мајка.
    Примерот со девојчето кој го спомнувањ неможеш да тврдиш дека е поврзан со вакцинирање,бидејќи нејзините родители најверојатно никогаш не ти кажале експлицитно за дијагнозата на ќерката.Безвезе е да се 'прогнозира' ....

6. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Два пати ми стасува картичка за ммр вакцина и одложувам . До кога може да ја одложувам? Да напоменам 13 месеци сме и до сега сите вакцини ги имаме примено ама оваа ми е страв.

7. duffi

duffi Форумски идол

Сега по ново правило до 3год. Ама апсолутно имаш право и да не ја прими. Твоја одлука.

Aneta92 likes this.
  8. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Гледам оти многу се закануваат со парични казни па сакав да прашам дали има период одреден каде имам право да ја одложувам.
    Фалаа.

duffi likes this.
  9. wings

wings Популарен член

Незнам зашто 2 пати ти праќаат картичка кога тек сега има 13 месеци и "треба" да ја прими. Бог да чува се. Одложувај ти колку сакаш и сметаш дека треба, неможат да те присилат

Aneta92 and NarCis@ like this.
  10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Да прашам што мислите за HPV вакцината? Големата е 10 и пол години и треба да ја прими, многу лоши работи прочитав и незнам што да правиме, кажете ми ваше мислење, искуство ве молам.

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Едина за која сум 100% сигурна дека НЕ треба да се прими.

12. Ano

Ano Форумски идол

И јас не би ја дала. Мојот матичен уште на времето кога го прашував ми рече џабе дека е зошто штитела само од неколку поттипови од вирусот, а има многу повеќе од тие.

makedonkamak and mal.ecka like this.
  13. Abc07

Abc07 Истакнат член

Prvata doza od 6 valentnata bebus ja podnese super 4+ e malku samo temperatura se pojavi so 37,7 ama pomina po polovina cas. Za 4 nedeli revakcinata se nadevam samo deka ke bide isto lesno podnesena

14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Помеѓу две вакцини треба да има најмалку 40 дена растојание. Во диспанзер обично на четириесетиот ги закажуваат. Да не си грешка или таму утнале во броењето. Провери си пак. За 4 недели е рано.

NarCis@ likes this.
  15. Abc07

Abc07 Истакнат член

Ne veeuvam deka e greska ziveeme vo avstrija i planot za vakciniranje e malku porazlicen.

16. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Е за таму не знам како е. Јас мислев дека си од Мк. Како и да е со лесно да поминете.

Abc07 likes this.
  17. orhideea

orhideea Форумски идол

И ние сме Австрија. Бебето мое е скоро 12 месеци. :) Ние казниме со вакцините. Мене овде многу набрзо ми ги закажуват ама не го носам редовно.

Abc07 likes this.
  18. Abc07

Abc07 Истакнат член

Da ama dodeka se pomali poubavo gi podnesuvaat zatoa gledame da gi fatime terminite

19. Annath

Annath Форумски идол

Не е точно. Од организмот зависи како ќе ги поднесе. А поголеми се шансите побурна реакција да има кај помал и послаб организам (читај бебе). Не дека кај поголеми не може да се јави, може, ама поретко.

orhideea, joy1 and NarCis@ like this.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Софијанова еднаш изјави дека бебињата многу подобро ги поднесувале вакцините, односно што помали, тоа подобро. Дури и според неа треба сите вакцини да се примат до 6-тиот месец. Се разочарав од таквата изјава.

*Лорена* and Annath like this.