Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Исто беше и кај вас со осип и оток или поинаку?Само со крвна слика ја боцнаа без црп а денес тука и испитаа и црп e 0.9.Многу се секирам ептен .Колку траеше опоравувањето кај вас?

Последна измена од модератор: 5 октомври 2018
  2. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Кај нас бебе од 37 температура на 39 и од 39 директно по 15 мин на 32 температура стана модро шарен (мермерно шарен) , плунката се лажеше многу и густа во вид на пена и не сакаше да цица заспан беше скоро цело време , опоравување 6-7 месеци траеше се мрсулаво , со секрети , кашлици , имунитет катастрофа ни јадеше нормално ни ништо .
    Се надевам по лесно ќе пријдете од нас и биди упорна да испиташ се на имунологија ако ти кажат да вакцинираш повторно , барај писмено да ги напишат дека одобруваат имунизација никако усмено не прифаќај.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    Мајка со каков топломер мериш?

4. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    И со дигитален и со оние старите со жива и со двата покажа исто , имунологот кажа дека тоа е можно и дека не било прво дете кое се јавило кај неа со таква реакција .

5. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Женски, малата има 16 месеци прими ммр пред девет дена, вчера имаше 38 температура и спиеше катастрофа. Една недела пред вакцината беше проверена крвна слика и црп ок беа. По колку време држи тт како реакција на ммр?

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    9.089
    Kako edna nedela pred? Pa za taa edna nedela moze se da zakaci. Istiot den koga e vakcinata se pravi krvna slika, urina i crp. Jas na moja raka brisevi pravam dva dena pred vakcina.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Ок, знам како треба, за жал таква беше ситуацијата. Прашањето ми е околу реакцијата на вакцината

8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Реакција се очекува околу 10тиот ден. Благо покачен тт и/или осип. Може и ништо.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    И нас ни е 10 ти ден од ммр, освен голема вознемиреност друг симптом немаме. Ни кажаа од 7-10 дена да очекуваме реакција, како блага тт до 38 најмногу и можен осип кој не се третира со ништо. @GFlower

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Фала ти мила, истиот податок и јас го добив од докторката, само до 14 дена. Мене ме чуди траењето на покачена тт. Втора ноќ со 38 отприлика, се надевав дека една ноќ и ќе помине. Греотка ми е кога ја гледам дека и е мачно. Прва реакција на вакцина и е ова.
    Среќа сте поминале лесно вие, поздрав

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    Досега, фала му на Бога, сите вакцини ги поминавме убо.
    Тт не, ама вознемиреност, неспиење, нејадење и само кај мене враце и цицање, таква ни беше реакцијата, сега веќе се стабилизираме. Мислам дека и ова немаше да го поминиме ако не ја фатеше вирусот со повраќање и проливче. Ама непишано правило е се да бидит наеднаш :D, ама битно ќе поминит, само трпение.

На TeddyGrey и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    4.328
    Колку време траеше вознемиреноста и нејадењето?

13. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.556
    Допаѓања:
    7.363
    Вознемиреноста и траеше 3/4 дена, а нејадењето нз дали и беше од вирусот, од запчето или вакцината, ама препишувам на вакцина дека и се враќа апетитот а запчето не е излезено , исто вирусот ни запре пред 7 ден од реакцијата.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Здраво мајки,
    Пробувам да следам за да не досаѓам со исти прашања ама тешко ми оди.
    Син ми има три месеци и една недела, педијатарот ни кажа прва вакцина на три и пол месеци, а го гледам сега календарот, таму пишува прва вакцина на два месеци?
    Плус не ги разбирам вакцините. Педијатарот ми рече ќе прими шестовалентна, а во календарот пишува петовалентна....ме фрустрира дека ништо не разбирам.

Дали ЦРП оди на упат или не?

Многу ќе ви бидам благодарна ако ми ги разјасните работиве. И плус да споделите како пројдовте со првата вакцина [во суштина трета, прими Хепатит Б и БСЖ првиот месец]

15. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    204
    И мене не ми е јасен календарот. Ќерка ми ја прими на 29 август со точни 3 месеци наполнети. За втората ни кажаа на 15 окт. Колку што разбрав тоа е ревакцина од истата шестовалентна. Инаку немаше никаква реакција, немаше температура. За секој случај три дена ставав лепенки на местото.

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    јас утре сакам моево да го вакцинирам со шестовалентна.почекав 10 дена после полни два месеци. направив и крвна слика ми рекоа само железото му е малце помало ама не влијае на вакцинација.
    се молам се да биде во ред. нешто да ме предупредите освен можност за покачена температура?
    и сега гледам, шестовалентната сте ја примале трет месец а мене ми рекоа со полни два месеци е. не знам дали да чекам уште :/

Последна измена: 9 октомври 2018
  17. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Па и мене ништо не ми е јасно. Во календарот си пишува 2 месец, ама мене и педијатарот во Систина и матичната ми рекоа 3 - 3.5 месец. Не разбирам зошто, веројатно чисто за да биде малку поголем и поојачан. Јас ќе ја ставам во понеделник, не сакам да ме фатат неработни денови и викенд, за недај боже, што значи 3 и пол месеци точно.

На Coco31 и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    И на мене ми кажаа во ремедика и патронажната на три - три ипол месеци да ја ставиме. И така отидовме.

19. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    ауу само на мене ли одма ми рекоа :/ веројатно секој доктор различно цц

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.432
    По календар е на два, ама повеќето педијатри советуваат да се почека до три месеци.