Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Моето е 4 пишав и погоре па сеуште не ми е вакцинирана, ниту пак педијатарот спомнал.на 15 ти сме на контрола па ќе ја прашам што како..
    Може дека малечко бебе па и затнато беше..

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.654
    Допаѓања:
    202.151
    Може да почнете кога сакате вие, не мора стриктно по календар. Јас почнав да го вакцинирам малово на година и три месеци.

На NarCis@, Independiente и fana им се допаѓа ова.
  3. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Девојки чисто да споделам податок за реакцијата на малата на ммр, три ноќи тт 38 (максимум), малку осип по бедрата. Расположение и спиење катастрофа, чат пат ретка столица. Помина. Се надевам сите други полесно ќе поминувате

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    a што правите ако има температура до 38'5?нешто превентивно за да ја симнете? смеам ли чорапчиња во оцет на двемесечно бебе? се спремам за не дај боже за вечер, денес ја прими шестовалентната и ми рекоа само над 38'5 ефрегал да му дадам

5. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мајки, ММР вакцината во кој ден ја ставаат, дали има одреден ден кога или може секој ден, или пак во различни градови е различно?

6. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Јас сум натопувала чорапчиња во оцет, кога имаше околу 38,2. Над 38,5 давам далерон. Инаку на вакцинирањето ми кажа докторката над 38 да дадам сируп да не чекам 38,5. Не гледам зошто не би можела на двомесечно да ставаш оцет. Ако некој е поупатен нека каже ако има некоја причина зошто не би, јас би ставила.
    @Vennera.aa во ск прима вакцини, немаше одредена дата. Можеби најдобро во диспанзерот да се јавиш ако имаат доктори и сестри за имунизација од околни болници па да имаат денови, иако не сум чула такво нешто

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Прати ја и утре..моево фала Богу немаше ми оток ни тт...имав далерон за недај Боже...ама и мене ми имаа кажано никако да не и давам ако нема над 38.5..и да ја облеквам во лесно и комотно...

На Girly90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Мајки во Германија сме и ни закажаа да ја ставиме ММР вакцината две недели пред роденден значи со неполни 12месеци. Дали да ја одложувам?

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    Не ми се јасни некои работи. Денес и ставија две вакцини на малата, една во десна, една во лева рака. Дали можеби е еден вид што се става така или станува збор за две различни вакцини? Ако има реакција како ќе знаеме од што е? Дали е нормално две вакцини одеднаш?
    И како знаеше кои кога уште го немам донесено картонот со вакцини од Мк? Што ако ставиле иста како што имаме ставено Мк?
    @danichap @Mari* @Ava.84
    И кажав дека ММР ни е следна и дека имаме ставено отприлика 4 вакцини не знаев точно колку.

10. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Koja vozrast e? Maliot mie 7 utre ke mu e 6 vakcina po red

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    17+

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.690
    Сликај го картончето што ви го дале, жолтата мала книшка. Внатре има налепници кои вакцини биле.
    Вчера ти пишав дека ќе ви стават вакцина, неспремни ги фаќаат мајките, одиш за систематски и демек две во едно. Секако без крвма слика оти од око гледа дека е здраво, односнл нема црвено грло и чисти се плуќата.
    Моите немаат примени ммр. Да, нормално е две различни во двете раце.
    Нели малата болна беше до пред некој ден?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    И моето прими ММР пред месец дена.Реакција немаше апсолутно никаква,освен дента што беше кенкав.Година и девет месеца имаше.Се плашев многу,но со оглед на тоа што за брзо ќе имаме бебе,повеќе се плашам од болести,вируси и морбили.Сега ни е уште таа ревакцината на ДТП која секако ни е закаснета,а ни ја пишаа баш околу терминот мој за раѓање,па ќе видиме кога ќе биде.

На GFlower и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.825
    Допаѓања:
    33.794
    Може да ммр и варичела и 6то валентна или менингкоки.Ако има тт ќе и дадеш сируп.Ако е ммр по 7дена чекај реакција.
    Ставаат и по 3 одеднаш,6то валентна , стрептокока и рота орално ја дават.
    Треба во книшката да си видиш.Означено е со Х.

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    ММР и Варичела пишува.
    Течеше нос и кашлаше до саботата.
    Крвна слика и во Мк не ни барале. Односно еднаш ама тогаш немашр вакцина кој да стави па вакцината ја прими со крвна слика стара околу месец.
    А колку време треба да помине ако е болна?

16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    Две недели.

17. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Бидна шестовалентната. Многу се изнервирав сабајле. Еден новајлија во Синлаб на Јужен булевар, два пати му ги брцаше прстите на синко и му ги стискаше со сета сила, се уби детево од плачење, и не успеа да извади крв. „Ладни му се рацете“ ми рече. А кретенот не ми кажа да му ги стоплам, на сите бебенца им се ладни рачињата. И многу се нанервирав, се испокарав со него и после дојде една фина девојка и заврши работа за 1 мин. После со резултатите, педијатарот од Систина ми вика „Супер се скроз, оди нека му стават“. Ми се јавува матичната дека и кај нејзе стигнале резултатите на мејл и ми вика јас со вакви резултати не би ставила вакцина. А вредностите се супер, освен што тромбоцитите се високи и како што ми објасни педијатарот од Систина тоа е заради начинот на зимање крв (а не ѝ ни кажав дека го мачеа детето), и леукоцитите се 15 (во нормална граница меѓу 6-18. И отидов во Јане Сандански, таму докторката беше фина, го прегледа детално, ги погледна и она резултатите и рече здрав е, ставајте... Уф нервози за само една вакцина :) Сега еве ќе видам дали ќе има реакција. Сега за сега е ОК, ставив лепенка на местото и спие. Извинете за долгиов пост, ама многу се нанервирав и морав да споделам.

На Sexybaby86 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.881
    Допаѓања:
    9.094
    izvini sto ke ti kazam ama epten epten neodgovorno od tebe, pogotovo za vakva rabota, vakcinacija (koja znaeme deka moze i opasna da bide). Ajde tamu ne zimaat obicna krvna slika ni za bolest negoli za vakcina, ama tuka vo mk da ne napravis krvna slika pred vakcina i da odneses stara eden mesec mi e nezamislivo. Ne si ni svesna ako ne e ok krvnata slika a primi vakcina posebno mmr sto se moze da se sluci ne daj Boze. Znaes li deka mmr vo nikoj slucaj ne smee da ja primi ako e alergicna na jajce, fala bogu sto ne e zosto ne bi te prasale tamu pred da ja bocnat a ti ne bi znaela da kazes. Eve nie posledniov pat koga stvavme vakcina krvna slika rano sabajleto napravivme so urina i mokraca i crp ( za koe duri zamoliv preku red da go napravat zos nemavme vreme) a dva dena pred toa brisevi od nos i grlo, pa odma posle saat so se rezultati na vakcina, znaci vo ist den. Ako eden parametar vo rezultatite bese pod ili nad granica nikako ne bi go odnela. Inaku posle bolest bezrazlika nastinka, virus, bakterija najmalku 2 nedeli se ceka, a ako pielo antibiotik 1 mesec pa sea vidi ti dali krvnata slika bi bila ok. Plus ako nekam da mu stavat nema ziva sila bre sto ke im dozvolam pa kaj i da sum vo svetov.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    Во Германија скоро сите имаат по 3-4-5 деца и ниедно не дошло во Мк да прави крвна слика.
    Јас сакав да се вакцинира никој под нож не ме стави.
    Беше настинато, течеше нос и заради тоа кашлало веројатно му се слевале шлајмовите надоле. Сепак докторот знае најдобро.
    А за случајот во Мк и во министерство за здравство се обратив дека еден месец нема кој да стави вакцина и дека ми рекле со стара крвна слика, имам пишувано и тука.

Последна измена од модератор: 16 октомври 2018
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    Зошто треба да поминат две недели па да се вакцинира?
    Не знаев дека треба да поминат две недели. Џабе е да се правдам дека ниту еден педијатар не ми кажал, не сум прочитала во темава, а и педијатарот ништо не спомна, не сум слушнала од роднини и пријатели. Едноставно ете не сум знаела.
    Зарем педијатар би вакцинирал доколку не смее?
    На мисла сум сега со тие две недели бидејќи во саботата веќе нит нос течеше ниту кашлаше, а во понеделник ја вакциниравме.
    Германски имам учено 7 години и разбирам (иако ми требаат неколку минути за да сфатам што кажале дека нормално зборат со акцент). За зборење знам да зборам колку да се разберам, но не знам течно.
    Ме праша дали се јаде, дали е алергично и кажав дека се јаде и нема алергии. Го прегледа уво, нос, грло, на гради.
    За вакцината ми беше на премисла дали ме разбрала дека ММР е следна, но ете ме разбрала 100%. И се испаничив како е можно две вакцини одеднаш.