Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ajde bidnalo sega samo da ne kaze reakcija. So lesno

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    @gjoker4e а пиевте ли антибиотик? Обично докториве велат да поминат 2 недели од антибиотик.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    Реков ќе почнеме овој септември со вакцини, 2 години сме...и пак некако не ми се почнува, ама и нон стоп сме со носе растечено...Искуство некој да почнал со имунизација на оваа возраст?

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.118
    Допаѓања:
    36.597
    Не пиеше антибиотик.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ние утре треба да ја примиме петовалентната што се прима на 18 месеци. Требаше на 03ти месецов, ама му беа покачени леукоцитите - 15, иако други симптоми немаше, па ја одложивме за утре.
    Вечер ќе му направиме пак крвна слика, се надевам овојпат ќе е во ред, искрено на мисла ми се уште овие 2 вакцини, ММР и оваа и сакам да го затвориме ова поглавје. :mm:

6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Јас разбирам германски ама ниту ме прашаа дали сакаме да ја примаме ммр
    Исто на систематски дури ја прегледа и на брзина две вакцини и чао пријатно
    Ти стоиш шокиран и едвај чекаш да го добиеш картонче то да видиш што добило детето
    Сакале или не така функционира овде
    А посебно ако не знаеш јазик :x потполно ја разбирам џокерче и не мислам дека е неодговорна
    Незнам која членка имаше пишано да не барам ама баш не културно од неа за напишаниот пост полн со предрасуди
    Крвна слика?И да сакаш да платиш НЕМА
    Никоја од нас нема направено крвна слика пред вакцина (за мајките во дојчландов ) и тоа не прави неодговорни?

На tina-63, irenna, gjoker4e и 7 други им се допаѓа ова.
  7. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Факт е дека различен принцип имаат во еу, во холандија на мрсулави деца даваат вакцини око не им трепнува (на родени холанѓани кои немаат никакви јазични бариери) и не даваат терапија за тт освен чепче над 39. @gjoker4e Ако се обвинуваш во овој момент ништо не правиш. Само проаѓајте лесно сега и пази на реакции, нашите се блиску со возраст
    Ми беше криво и мене сите мерки на претпазливост што не ги превземав ама тоа е

На tina-63, joan, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    I nie denes revakcina na 6 valentnata. Prvo gilo pregledaa preslusaa pa buckata. Ne placese i sega samo nekoj sekunda. Sega samo da nema reakcija ko prosli pat pa ke e super.

9. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.180
    Мајки, знаете ли во Букурешт од колку до колку часот може да се носи дете на вакцина? И вчера правевме кр слика, до кога може најкасно да ги однесам (пр. 1, 2 недели)?

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    До макс 3 дена

На joan и Bibi30 им се допаѓа ова.
  11. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Биби ако примаат БСЖ прашај си предвреме во Букурешт за секој случај, нас во Ѓорче ни рекоа само 2 пати месечно отварале ампула БСЖ, од сабајле од 8, и до најкасно околу 2-3 часа по отварање да се оди да се прими.
    Крвната слика 2-3 дена за најсигурно.

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Што е тоа леукоцити 15 дека биле покачени? Па нормални вредности се до 18.
    Мислам дека претерано паничат нашите доктори, не се за џабе поопуштени во поразвиените земји. Па децата имаат имунолошки систем во градба, постојано доаѓаат во допир со нешто ново. Не можат да имаат леукоцити со најниска вредност. Можеби ЦРПот е поверодостоен.

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во секоја лабораторија се различни референтните вредности, некаде до 10, некаде 12, некаде 15 е горна граница. 18 веќе е многу и со сигурност се работи за инфекција. Јас лично не го однесов кога беа 15, не ми требаше докор да ги прочита резултатите, вчера беа 11 и денес го вакцинирав.

На kukla21 и joan им се допаѓа ова.
  14. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    На мојот извештај, референтни вредности се од 5.5-18. Синко имаше 15, двајца доктори беа ЗА, еден против. Го вакцинирав, ок пројде, качи 37.2 вечерта, денеска е добар. ЦРПот му беше 0.34. Тоа што го пишав горе, докторите ми го кажаа, не сум доктор :)

15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Нас со леукоцити 11 не вратија од Идадија, па после недела дена бевме пак. Зависи и од докторот што ќе каже. Јас тогаш се напнав, пошто реално 11 не е многу и е сосема во вредности на нормала, ама ајде. Бебе немаше воопшто никакви знаци за вирус, настинка, што и да е. Небитно, завршивме работа недела дена покасно.

16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Што да очекувам од првата вакцина што е на 2 месеци?
    Што да купам да имам за не дај Боже?
    Се спремав да ја носам денес, па сеа си викам да ја носам во среда...
    Каде се боцка, во нога?
    Какви реакции освен температура може да има?
    11 недели сме.

17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Нека го види матичен, крвна слика направи му, земи си сирупче за температура, лепенки да залепиш ако го боли ноџето и тоа е. Мојот немаше никаква реакција на таа вакцина. Да поминете со лесно :*

На joan и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    997
    Не велам дека се работи за неодговорност, сепак друга држава, други непознати правила. И не не функционира овде така, туку вие сте западнале кај таков доктор. Но, кога се работи за мое дете имам право и сакам се да знам. Живеам во Австрија и уште на почеток др ме праша сакам ли да вакцинирам, одлучив да, ќе ги прими сите освен ММР. Додуша и за менингококната која не е задолжителна уште се мислам. Си го симнав вакциналниот календар за оваа година и така гледам која е следна и кога, за да не одам неспремна а и на прегледот обавезно прашувам.
    @gjoker4e нема што да се плашиш за двете вакцини, практика е овде. Мојата е помала и на 3 месеци ја боцкаа во двете ножиња, во едно шестовалентната во друго за пнеумокока. Немаше температура, освен што цел ден беше нервозна и плачеше. Крвна слика не прават ни овде, само доктор ја прегледува, но ти имаш право да си бараш.
    Ако имате доктори кои ги вакцинираат без да ве прашат, веднаш ги променувајте, незаконски е тоа.

На Mari*, gjoker4e и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  19. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Прво на матичен крвна слика да ти направат. Мене др. ми кажа пола чепче за тт ако крене 38.5 и лепенки на местото каде што го боцнаа. Иначе во нога е боцкањето. Мојот немаше никаква реакција. Да си поминете со лесно :)

На joan и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.347
    Дали треба пред секоја вакцина крвна слика? Поточно за шестовалентна ме интересира што се става на 2 месеци бидејќи ми рекоја не требало крвна слика туку од 3 месеци нагоре за следните вакцини морало, а за ова не. Исто и реакции што да очекувам?