Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Најреално и според мене најубаво објаснување има дадено една британска педијатарка специјализирана за аутизам. Има кажано дека ММР вакцината е последната капка во морето од предизвикувачи на кои било изложено детето пред да ја прими. Прв тригер се навиките на мајката пред да зачне и за време на носењето на плодот (антибиотски терапии, пороци, не здрав начин на живот), втор е пораѓајот (а и не мора да значи) царскиот рез или природно, трет тригер се антибиотските терапии кои самото дете ги примило пред таа вакцина, ако се повеќе од две тогаш истоштениот организам и мозок ќе реагира несоодветно или со социјално и физичко затворање на околина по примањето на вакцината.

Ќе речете порано помалку деца имале аутизам. Не, порано имаше поголема стигма и срам, и родителите ги изолираа таквите деца, не како денес кога се инклузивно вклучени во се (како што и треба да биде)

Читав многу и член сум и на АнтиВакс групи, но си ги вакцинирам децата, затоа што верувам дека функционираат.

Читајте, не оставајте други туѓи искуства да бидат ваш начин на живот. Едноставно е, едни велат врне надвор, други дека сонце грее, ваше не е да се двоумите и да ги прифатите и двете информации, излезете и сами проценете која е вистината.

На manako1, victoria, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    После колку време од алергиски осип и примање 7дена лоратадин може да се стави ммр?

3. AhThatFemaleProblems

AhThatFemaleProblems Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    200
    Луѓе, дали може да се прими вакцина на приватна поликлиника или мора државно? Дали некој има инфо за ова? Фала многу :*

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.162
    Нема приватно, освен при раѓање во приватните клиники. Вакцините се ставаат во диспанзери за здраво дете, а тие се во склоп на државно здравство.

На AhThatFemaleProblems му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AhThatFemaleProblems

AhThatFemaleProblems Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    200
    За жал :(
    Кај нас во Прилеп тие што работат кај вакцините како да им се одмилил нивниот живот личат не па да ти берат гајле за туѓ... Нажалост таква ни е ситуацијава скоро сегде на државно, а за да бидеш третиран како човек треба да си платиш. Тоа е..

6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    2.076
    Ja primivme denes MMP kakvi reakcii mozat da se ocekuvaat?

7. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.544
    Допаѓања:
    66.826
    Мајки ние денес имаме контрола на 2 години. Досега ја одложував ММР, последниот пат и реков дека на 2 години најверојатно ке ја ставиме. Ама малата ми беше малце настината пред 5 дена, имаше тт и сега не ми се ставаат вакцини планирам пак да одложам. Исто ме плаши тоа што овде не проверуваат крвна слика пред вакцина. Се мислам денес да провериме крвна слика и да закажеме за вакцина наредно ако е се во ред ама додека дојде време за вакцина може пак да закачи нешто. Стварно не знам што да правам.

8. YasMazza

YasMazza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    38
    Да се надоврзам на темата, ако ти е дека се некаде поквалитетни или не, вакцините се исти на ниво на држава, нема приватни, државни. И да, исклучиво во диспанзер, според место на живеење.

Крвна слика и црп. Правиш денес и ако е во ред, наред.ден, одиш на вакцина.

Последна измена од модератор: 2 ноември 2018
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.162
    После 7-14 дена покачена тт и осип. Не мора, но може да се јават.

На LiliBoz и LanaDelR им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    114.224
    Колкаво е детенцето мајка?

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    2.076
    19+

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.347
    На малиот му се појави кај рамото на местото каде што е боцнат од првата вакцина како мозолче и тоа сега после 2ипол месеци. Нормално е?

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    Да. Така треба да е. И ако поцрни не се плаши нормално е и тоа па ќе обели потоа. фактички после неколку месеци се гледа дали бсж успеала

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.347
    Фала на одговорот. Ме фати страв бидејќи кај девојчето нема никаква реакција.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    114.224
    Ако нема реакција пак ќе ја боцкаат на 9 месеци. Таа вакцина треба да има реакција како што ја опиша ти.

На Feodora, Coco31 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    И кај моето нема сеуште. Педијатарот рече дека не значи дека не фатила вакцината и ако се ревакцинира може да даде ептен бурна реакција така да нема да ја боцкам пак.

На Feodora му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Feodora и кај ќерка ми немаше ништо. Ептен слабо видливо едно точкиче, што ми го посочи докторката кога ја прашав зошто ништо нема. Рече дека вакцината си е ок, видливо е каде е боцната и не треба да е местото којзнае какво. Кај некои деца е апла црвено, кај некои е незабележливо, како кај мојата. Не се секирај, кога ќе ја носиш на следна вакцина, или пак на контрола кај педијатар, побарај да ја види и да каже дали има потреба од повторно боцкање :)

На Feodora му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    997
    Dali imate iskustvo so vakcina za pneumokoka i ako da, kako pominavte?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.028
    Допаѓања:
    123.896
    Кога вакцинирате детето го носите на преглед претходни или само прегледот од др.што вакцинира?
    Јас секогаш го носам прво кај нашиот педијатар па потоа на вакцина. Некако на тие од вакцини не им верувам баш.
    А утре мислев да го носам за крвна слика па вакцина.... многу ги доцниме

20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    5.657
    Прво кај педијатар , па после да и земат крв , па пак кај док со резултати , и ако даде зелено светло одиме на вакцина , таму прегледот е како од око |((facepalm)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.