На тт 48 часа и оток може да му се појави на местото каде што го боцнаа. Јас ставав лепенки на 8 часа му ги менував
Облога се става обавезно после вакцина превентивно за да го лади местото, зошто може местото да се вжари и страшен оток да се направи @Sandrin4. Еве прочитај низ темава, ќе видиш
Иглите за вакцина, инсулин и поткожно што се ставаат Клексан пример се многу тенки, арно ама не се како овие што затвараат веднаш после убодот и затоа после боцкање не се ни става ништо, а камоли да се држи лепенка која нема апсолутно никаква разлика дали е на местото или не. Значи извесен период не лепенка. Кога се боцкав клексан ми го кажаа ова на трансфузија, нежно да се пребрише ако се погоди крвен сад да потече малце, ако не не се брише и ништо не се става.
Јас не сум докторка, ниту сум имунолог, а уште помалку се разбирам во игли, па затоа одбирам да си послушам стручно лице, во случајов доктор, исто како и многу мајки тука
Се сложувам дека иглите за Клексан и инсулин се тенки, ама оние за вакцина баш и не се. Стандардни игли се, како за инекција, анестезија и слично. Мора облога.
Да... јас се зезнав еднаш и не му ставив облога, голем оток тврд му се направи, жежеше цел, спадна со ациди борици на памук за некој саат...
дали има некој искуство со вакцините за стрептокока и рота вирус мислам беше? ( незадолжителни се во мк моментално)
@referentka за стрептокока чинам ја даде на малата. За рота вирус не знам никој кој вакцинирал кај нас.
Моето дете ја прими за стрептокока на 9 месеци. Ама да не се повторувам, веќе неколку пати имам пишувано (да не бидам досадна пак со истото), назад неколку страници има опширно.
Ние ротата ја примивме на месец дена и две ревакцини. Супер поминавме орално се дава таа. За ревакцините имаше малку тт ама ја примаше заедно сп други вакцини. Ова во Германија
Gi pominavme i dvete bez problemi na prvata od rota ( bea tri oralno) krena malku temperatura 38 ama do vecerta pomina. Vtora pneumokoka ni e naredna nedela. Po vakcinite obavezno davam vibrucol kapki po dve na saat za smiruvanje i nema ni nervoza ni kenkanje.
Pomina i revakcinata na pmeumokoka vecer ke se dezurame za sekoj slucaj. Sega sme slobodni do godinka posle toa mmr itn
Мамички совет. Прееска правев крвна слика на мали сакам да го носам утре на вакцина. Сабајле ќе го носам со резултатите прво кај матичната, ама незнам веќе што да очекувам. Лимфоцитите му се покачени. Некаде прочитав, дека за мали деца други се референтните вредности, ама незнам што да мислам.
На моево нонстоп му се покачени, матичната вели ништо не е, е сега јас не го вакцинирам па дали има врска за вакцина не знам, само сакав да ти кажам да не се грижиш околу тоа што се покачени
На син ми мислам дека и повеќе му беа покачени, околу 10. Никој не ги ни искоментира лимфоцитите и му ставија вакцина.
Во авицена има реф.резултати за деца према возраст на самиот резултат. И во ремедика кога правам, отпосле докторката вади табела за референттни према неговата возраст и споредува. Секоја лаб има слични но не идентични реф вредности. Јас дури не му е тип топ без никакви отстапки крвната слика,не вакцинирам ни со зелено светло од педијатар. Два пати се покажав во право, Марфи!