Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    ikame и нас таа ни е наредна, а посебно ме изнервира што уште сега сакаат да ни ја закажат, а малата е родена во октомври.
    Познато е дека што поголемо прима детето вакцина, тоа подобро, зошто ќе има подобар имунитет и оваа вакцина се прима до 15месеци.
    Нема теоретски шанси да ја ставам сега во август, а уште помалку пред година. Знам дека треба и белка од јајце да има пробано, пред да ја прими.
    Имаме уште време до тогаш, па ќе видам да земеме потврда за да не примаме вакцини веќе, се надевам дека нема да на идеме на проблеми кај матичната.
    До тогаш би сакала да соберам уште информации.

2. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    ние во септември ке имаме 15 месеци, а зашто ви закажале толку рано ?

3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Навистина незнам. Ем повторив дека е октомври родена, е ако де немало врска. :fubar:
    Ако нема нема ни да одиме, па ќе видам кога ќе се јават пак.

4. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    ние таа вакцина ја примивме во 13 месец.
    последно ливчето со вакцини што ни го дадоја беше во 13 месец.
    јас си мислев дека одиме на контрола (не имаја закажано) ко излезе и вакцините ги примивме.
    ама немаше никакова реакција, не треба ни да има.
    и да, треба белка да има пробано,
    ние на син ми му дадовме пандиспања од белки прв пат :D :D прстите си ги лишеше :D :D

5. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    мене ми е изгледа алергична на белка пошто и дадов пржено лебче и се нафрла цела па ваљда ќе ја одложиме таа вакцина

6. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Немој да ја носиш пред време, нема никаква потреба да се прими неколку месеци предходно. Не сте вие некои несовесни родители кои ќе заборават да ја однесат на вакцина па ајде да им закажеме порано.
    Иако вакцината може да се прими уште на 6 месеци, сепак нема никаква потреба затоа што ако се даде порано помалку ќе делува затоа што бебето се уште има антитела од мајката и тие спречуваат да се створи добар имунитет, затоа се дава после првиот роденден.
    Овие кои закажуваат пред време изгледа имаат некоја норма која треба да исполнат, па ајде сега да ја исполниме.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.574
    Допаѓања:
    151.899
    Кога децата се запишуваат во училиште никаде не пишува дека треба да се однесе документ за вакцинирање. Школото нема врска со вакцините, иако сакаат тоа да го наметнат.

картонот од вакцинација го бараат при упис во училиште.

8. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас незнам колку сте информирани ама сигурна сум дека картонот од вакцините го бараат при упис во училиште, и дека многу е важно е да се примени вакцините, мајка ми работи во суд и баш пред некое време ми кажуваше како секоја ден имаат работа со цигани оти државата ги туже дека не ги примаат нивните деца вакцините и им се изрекува парична казна, и дека многу деца не се запишуваат во училиште оти не ги исполнуваат условите со вакцините (претежно роми) и знам случај во нашиот град таткото на детето физички го нападнал директорот на школото оти не го примиле неговото дете во училиште заради вакцините. Значи не го измислив јас ова туку е со закон решено, задолжителни се вакцините сакале ние или не ако сакаме децата да одат на училиште ке мора да ги вакцинираме. На оваа тема дебатирав долго време и додека бев бремена и со сите лица што зборев сите ми го потврдија истото дека морам да го вакцинирам детето, оти казната е 500евра и ке ја платам ама за училиштето нема да можам да средам оти никој нема си го ризикува работното место заради моето не вакцинирано дете.

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.905
    Deteto koga se zapisuva na uciliste MORA da dostavi livce deka e vakcinirano. Ova livce vrz osnova na kartonot za vakcinacija I kniskata na deteto go izdava maticniot doktor I se plakja 250 den. Lani kjerka mi ja zapisuvav prvace I pokraj livce za vakcini se dostavuva I livce od stomatoloski pregled, ova livce ni go dade nashiot semeen stomatolog besplatno, a inaku I toa nekade se plakja od 100-200 den.
    Znaci livceto za primeni vakcini lani bese ZADOLZITELNO.

10. B.I.M.C

B.I.M.C Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Jas sum edna taze mama :) imam since od dva i pol meseci, i gi primivme prvite dve vakcini od koi neli ne treba da ima neznam kolku burni reakcii, dodusa bebcevo moe od vtorata ne kaci temperatura, no i od dvete bukvalno se menuva, neznam dali i kaj vas se slucuva istoto. Bebeto mi se menuva skroz, place histericno dve nedeli posle primanje na vakcinite e kako drugo dete duri i pogledot mu se menuva, nervozno place i koga se semee kako na sila da se nasmevnuva. Sega na 17-ti treba da primime prva doza DTP, a jas uste sega nemam mir, zasto citav deka tie se so uste pogolme rekacii. Dali i na vas vi se slucuva ova i kako da mu pomognam na bebusot da mu olesnam malku. Pozz

11. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mene me sizna malava od prvata doza DTP,temp.nemase ama zatoa se odra placejki.Vcera ne spiese cel den,nokeska zaspa vo 4h,se probudi vo 7,30h i eve uste e budna.Sto e najtragicno ne saka ni da sisa,saka celo vreme da ja setam ili niskam.Vcera bese 3ot den otkako ja primi,a se uste ima reakcija.Koga li ke se 'normalizira' ?

12. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Готово денес ви е последен ден, обично 3-5дена е реакцијата, ама не верувам дека би траело и утре.

13. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    само чисто информативно во Чешка не ставаат вакцини за хепатит Б, а сите др.вакцини им се PRIORIX така и пишува во картонот на внуками rodena 2010 ,a vnuk mi 2013

14. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    прочитај наназад и јас сум цела хаос кога ги ставаме вакцините па тоа му го препуштам на татичко ;)
    инаку јас сум немала до сега вакво искуство а ги примивме сите 3 дози веке, само на првата крена малку темпрература, му дадов ефералган , го искапив и му спадна...
    со другите две дози поминавме прелесно, ама јас одма му давам сируп од како ке му ја стават вакцината , не чекам да ми крене темпретатура, а и нели и самиот сируп ке го опушти бебушко :)
    ви посакувам да поминете најлесно ;)

15. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP-I-530-09-06-02-137.pdf
    упатство за приорих вакцина или ММР на хрватски е
    pogotovo delot za nuspojavi strasno

http://mssa.org.mk/files/trudovi/24_VijendraSingh-iskustvaNovini_od_svetot.pdf
    најдете ТАБЕЛА 1 и читајте за аутизмот и ммр
    Porodici Vojaščuk javilo se mnogo ljudi koji se bore sa istim problemom. Pozivaju sve ljude koji su u istoj poziciji i ne znaju šta da rade, da im se jave, da bi ih uputili na prave adrese. - Ne daj bože nikome da se desi da rodi živo, zdravo i normalno dete i da nečijom greškom dođe u ovakvo stanje! Kada je imao između 9 i 10 meseci, krenule su mu česte upale krajnika. Sa dve i po godine je operisao krajnike i tada sam doktorki rekla da Sergej ne govori i ništa ne razume. Kazala je da nema više šta da se čeka - priča nam dečakova majka, inače medicinska sestra koja radi u Banjaluci.Mesečno 10 lekovaDečak je, kaže, prošao sve medicinske provere u RS, od magnetne rezonance do psihologa. Dijagnoza je bila autizam. Porodica Vojaščuk nije mogla da se pomiri s tim pa je otišla u Beograd. Obišli su nekoliko lekara i došli do doktorke Selaković, koja trenutno leči Sergeja. Posle rezultata krvi, urina i stolice, koji su morali da se šalju u Pariz i Ameriku, doktorka je isključila autizam i objasnila im da su dečakova creva potpuno stradala i da se u organizmu nalazi ogromna količina gljivice kandide i mnogo veća koncentracija žive nego što bi trebalo da bude.Analize su pokazale da živa potiče iz DTP vakcine!- Doktorka nam je u aprilu prošle godine prepisala terapiju i dijetalnu ishranu. Svakog meseca Sergej koristi 8-10 vrsta lekova. Ništa od toga ne ide preko Fonda za zdravstveno osiguranje RS, već sve sami kupujemo. Dijeta je rigorozna, bez saharina, glutena, slatkiša, grickalica, hleba, soje... Jede isključivo domaće - navodi Slavica Vojaščuk, čiji suprug radi kao parketar u Čelincu.Sergeju trenutno leče kandidu. Dok nju ne odstrane iz organizma, ne mogu da pređu na lečenje žive, jer je za to potreban vitamin B, koji sada ne sme da se koristi.Međutim, kažu roditelji, poboljšanje je više nego vidljivo. Za manje od godinu dana terapije, dečakovo stanje se poboljšalo. Sada razume kada mu se neko obraća, poslušan je i počeo je da se igra sa decom. Veliki problem je što još nosi pelene. Pre dva meseca, doktorka mu je postavila dijagnozu psihičkog poremećaja govora.- Na emotivnom polju je veoma napredovao. Ranije mu nije bilo bitno da li je u sobu ušla mama ili neki stranac, isto se ophodio. Sada zna ko su mu dragi ljudi i svakoga dočekuje sa osmehom na licu. Letos je za pola sata naučio da pliva, a bicikl je naučio da vozi za dva dana - priča majka Slavica.Doktorka Selaković dala im je nadu rekavši da postoji šansa od čak 90 odsto da Sergej stigne svoju generaciju do polaska u školu. Ali terapije moraju da se nastave.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.903
    Допаѓања:
    203.117
    Секогаш е задолжително. Ама нема закон кој вели дека основното училиште не може да го прими детето само затоа што не е вакцинирано. Образованието е задолжително, вакцините не се, иако така велат. Убаво информирајте се. Јас колку што знам, нема ниеден случај во кој родители одбиле да го вакцинираат детето и платиле казна.

17. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.574
    Допаѓања:
    151.899
    веднаш ке те демантирам.пријател на мм е курир во суд и баш пред два дена кажа дека носел решение за наплата на казна за невакциниранје.и мислам дека рече оти сумата е 600 евра.и не моше да го вракаме времето наназад.некој попаметен ги спровел вакцините.ние сега ке измислуваме топла вода и ке ги избегаваме оти ни плачеле децата и оти имале температура.подобро 2-3 дена да е кенкаво отколку недај боже да се здобие со трајни последици од некоја болест што е одамна искоренета во светот.

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.903
    Допаѓања:
    203.117
    Можат да се жалат на судската одлука, и можат и да ја поништат казната, оти нема закон кој ги обврзува да ги вакцинираат децата. Да, ставени се вакцините на редовен календар, ама тоа не значи дека се задолжителни. И друго - ај два, три дена кенкаво, ама што ако не дај Боже, се погоди да остави трајни последици? Што тогаш? Нека ми гарантира некој 100% дека нема да има последици ако детето ја прими вакцината, ама не, нема таков. Верувам дека секој родител му мисли добро на своето дете, и сигурна сум дека никој не сака чедото да му биде само статистика. За жал, така ги третираат оние кои имаат несакани последици од вакцините - тие се само статистика. А за родителот, чедото е најдрагоценото нешто на светот. Па сега, размислете. Не е мое да ве убедувам што и како, ама размислете, информирајте се и решете.

На Mama25, meU, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    вакцините се задолжителни и се обврзуваат со закон, да не барам по службени весници, сигурна сум дека постои закон што ги прави задолжителни, инаку врз основа на што ке се изрече казна за не вакцинираните деца?

20. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    го најдов отворете службен весник од 2009 година страна 66 и ке видите дека овде има измени во законот за заштита на населението од заразни болести, поточно се збори дека за не вакцинирани деца - нивните родители ке платат казна од 300 - 600евра во денарска противредност