Мојот имаше само локална реакција (црвенило на местото на боцкање) кое поминува со облоги ациди борици или со тие специјалните лепенки.
Бебе е цела недела со мрсули, густи, де бели де некоја жолто-зеленкаста боја. На педијатар сме утре дури, до сега влечев само со аспиратор и чистев со морска вода мислев ќе помине, ама иста ситуација е. Во среда треба да прими вакцина, да ја одложам? И ако ја одложам сега,кога ќе смее да ја прими?
Ќе ти каже педијатарот, откако ќе го види и грлото дали е воспалено. Зелен секрет е знак за активна инфекција, значи има некоја бактерија внатре, но ако нема температура, тогаш е ограничено. Ако е само чист/прозирен секрет, тогаш обично е алергија или надразнета слузокожа во прашање. Секако ќе треба крвна слика, препорачливо со плус ЦРП да проверат.
Педијатар ја прегледа, вика здрава е, нема црвено грло, мрсулите ги нема скоро.КС да не сме праеле оти во декември испитувавме, ми трескаше нешто демек после 9ти месец се менувала а сега не,лабораторијата ќе ми извадела некои резултати грешни што ќе ме исплашеле, а штом она рекла може-значи може да вакцинирам! Јас секако без кс нема да одам, само не знам дали ми треба упат од матичен за тоа? Дали ќе ми даде оваа..
@An-na како поминавте со ММР? На толкава возраст ако се стави, кога е ревакцина наредно, се поместува од 6 години или нема врска?
Добро. На 9-ти ден од вакцинација качи температура. Друго ништо. Не знам за ревакцина. Сега во март ќе одам за ДТП ревакцина, па ќе прашам и за ова.
Пак имаат проблем со реагенси во државниве, па што може грешни резултати да добијат? Во диспанзерот во Јане Сандански имаат нивен педијатар што прегледува пред вакцина, ако не носиш веќе изработена крвна слика ти даваат упат пошто имаат лабораторија еден кат погоре, и ок се резултатите. Во секој случај, стандардна крвна слика во Авицена е 200 денари на приватно.
Според препораките, единственото правило за ревакцина со ММР е дека треба да е минимум 28 дена после претходната ММР вакцина. Кај нас кога ќе се согласат да ја стават во диспанзер, зависи од нив, понекогаш треба да се расправаш со нив дали требало или не вакцина.
Бевме денес околу 11ч во Ѓорче, примивме пента. Немаше никој, сами бевме, после уште едно бепче дојде кога завршивме. Јас мислев ќе има народ повеќе, среќа нема.
Незнам дали прашањево е за тука ако треба нека се премести .Колку време после примена мпр ги пуштивте децата во градинка ?
pa taka ke ne primorat eden po eden ova epidemijava nema kraj zdravje i nie posle 7 fevruari pa mart da trgneme detevo zbesna si bara ...
Nie prvo treba da ja primime taa pred mmr. E Sega me interesira posle kolku vreme moze da se primi mmr.?