Мислам сега доколку детето е постаро од 9 месеци прво вакцинираат мпр па после ќе ви закажат за другите .
Јас да кажам мое искуство, прво ја прими шестовалентната, за ммр се договоривме после неа. Затоа што има на кое временско растојание да се примат ревакцините.
Да, може, но не е толку едноставно. Дали бебето се дои со мајчино млеко и дали мајката има антитела? Пошто ако се дои и мајката има, тогаш ги дава на бебето преку млекото, и вакцината само ќе ги потроши тие антитела, место да го стимулира имунолошкиот систем да направи нови. "MMR vaccine is given later than some other childhood vaccines because antibodies transferred from the mother to the baby can provide some protection from disease and make the MMR vaccine less effective until about 1 year of age." https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/mmr/public/index.html
Иако не ви е на ред по календар ако детето има направено 9 месеци може да се вакцинира со ммр, па после 45 дена најрано да ја прми следната вакцина што е на ред (ова е вака заради моменталната состојба на епидемија). Ако треба да се вакцинира детето со пет или шествалентна вакцина во диспанзер секако ќе ви кажат да ја стават ммр сега, па подоцна другата. Доколку не сакате да ја прими ммр туку поливалентната тогаш треба да потпишете изјава во диспанзер дека одбивате вакцинација со ммр.
Фала за одговорот. Чисто информативно прашав. Моето не оди во градинка сега, па планирам за понатаму ммр зашто и ми беше болежлива периодов.
Мајки ,дали некоја од вас го вакцинирала детето со ммр периодов ? Да ми пише како поминале ? Планираме неделава да го вакцинираме син ми.
Јас ја вакцинирав ќерка ми на 10 ти месецов,кај нас не се покажа никаква реакција,јаде,спие најнормално ,расположена,весела. Од мое блиско опкружување што ги вакцинираа децата сега две исто немаа реакција, а на другарка ми малиот 20 месеци е само на 10 ти ден имаше благо покачена тт и мислам пак после некој ден ама тројки му излегле утредента и незнам дали од вакцината или од забите,важно добар е.
@elcezelce @azelea фала ви мајки.Само нека поминува со лесно.Се надевам дека и кај нас ќе биде така .
@VedaG10 и другарка што ја вакцинира малата пред повеќе од две недели немаа реакција никаква. Со лесно!
Две пријателки вакцинираа, сега за сега супер. Едното девојче пред две недели, другото пред некој ден. @Nikita7 ја вакцинираше, нека каже еве лично искуство..
Моево после седум дена од вакцината имаше цел викенд константна температура со варијации од 37.4-38.5, омалаксаност и целосно губење на апетитот. Две години и четири месеци има.
Јас вчера го вакцинирав, се надевам ќе е ок. Пет други деца што знам поминаа супер, едно се закомплицира со осип и температура ама сега е добар
Осипот не е компликација, очекувана реакција е, без грижи. И ќерка ми кога ја прими, 11от ден доби осип, за три дена се повлече.