Мајки, какви искуства имате со вакцината која се прима на 6 месеци (ди те пер шестовалентната мислам дека е)? Досега бебе не јави реакција на ниедна вакцина... ама со цела паника која се јави наоколу, мир немам
Веројатно ми е шубе за џабе, ама еве барам мислење. Со цела паника со епидемијата за морбили, ми е страв да го однесам син ми на вакцината што се прима на 6 месеци (требаше на 16 јануари), зошто ми е страв од контакт со болни деца, и кога ќе му зимаат крв во лабораторија и во Јане Сандански каде има и пункт за пријавување на морбили 24 часа. За џабе ли ми е паникава? Што би ми советувале?
Синко го вакциниравме на 24.12, само 2 дена после 2риот роденден, таман ете 1 месец како помина, никаков симтом и никаква компликација немаше, фала му на Бога. Правилно размислуваш мајка, нека помине оваа со морбиливе па потоа ќе носиш дете, не е ништо ако ја закасните 1 месец вакцината, ама здраво дете да носиш по тие установи во овој период не ти препорачувам.
Што велите дали сега да вакцинирам ммр? Малата ми е 19 месеци. Јас сакав до три години барем ,ама ситуацијава ме плаши. И друго што ме плаши кога ке одиме прво за крвна слика, да не бил претходно некој со тој вирус.Офф леле, се ме мачи веќе.
@Black girl син ми е 2 години, планирам наредна недела да го вакцинирам. Вака невакцинирам не ми е сигурно да шета . За к .слика не знам што да ти кажам. Не сакам да размислувам што ако некој заразен имало пред нас. Тоа може да се случи било каде...
Па гледам да не го мешам со други деца. Повеќе шетаме во природа, парк,водно итн .. Искрено страв ми е мнг и едвај чекам да го вакцинираме. Сега од оваа гледна точка не знам зошто чекав толку
Ја вакцинирав на 18+ затоа што почна со деца во друга држава, а тука има секаков народ и многу ми беше страв. Не знам од што ми беше повеќе страв дали од вакцината или од болеста од која штити, но избрав да вакцинирам. Да сум во Мк не би вакцинирала откако се прогласи епидемија туку би го однела детето кај мајка ако е од друг град подалеку од Скопје и би го шетала на отворено додека да помине епидемијата. А не е страшно и да вакцинираш само да се осигураш дека има добар имунитет. Ама баш како што кажа, што ако детето претходно за крвна слика било заразено од морбили? Навистина тешка ситуација. За почеток прочитај го упатството од вакцината го има на интернет. Јас дури и си велам што ако претходно боцнале дете со морбили па го заразат и следното? Затоа масовнава вакцинација со ММР и претходното правење крвна слика, брис и триста чуда ме асоцира на ширење на епидемијата.
Зошто не викнете дома да дојдат да земат крв, да не го носите детето во лабораторија? Авицена мислам има таква услуга. Здрави деца се носат за вакцинирање, што значи имаат добра крвна слика, не би требало да имаат симптоми, да киваат и кашлаат. Се мислам јас така да направам, веќе нема крај ова.
Во право си за се. Еве може да викнам дома да ми дојдат за крвна слика. А и поканети сме на два детски родендени наредната недела. Јас не планирам да ја носам малата, туку само јас и мм да појдеме. Мислам дека правилно ќе постапам ако не ја однесам меѓу деца, народ и слично?
Авицена доаѓаат дома. Неколку пати до сега сум закажувала за да дојдат дома и да му земат крв, брисеви и мокрача ( која претходно сум ја земала во ќесичка ). Само треба да се јавите рано сабајле за да закажете и ќе ви кажат кое време ќе дојдат дента, а доколку не се во можност ( имаат повеќе закажани ) ќе ви одложат за нареден ден.
Мајки мене ми е страв да ја вакцинирам затоа што има трет крајник и носето и е затнато, има по малку зелен секрет. Крајникот ни прави проблем веќе една година. Што мислите дали третиот крајник треба да е причина за да не се вакцинира дете? На клиника на ОРЛ требаше да одиме почеток на февруар, но нема да ја носам, се плашам од морбили. Ептен е гужва таму. За брис и крвна слика би викнала дома и јас, ама и за упат ми е страв да одам да земам од кај матичната Плус прележавме сипаници пред еден месец, сега сме буквално во карантин. Edit: сега се јавив во авицена, воопшто не треба упат
Ако е на приватно не треба упат, за брисеви е секогаш приватно, а за крв ако е со упат е поевтино, инаку е на приватно. Јас лично не би вакцинирала во таква состојба. Ама и би послушала доктор што би кажал. Си прашала ли? Не би требало со двете дози ако сте вакцинирани, овие мислам до сега случаи се со една доза вакцинирани или невакцинирани. Ама и мене ме јаде јанза, дури и со дома седење еве мм е постојано со луѓе, а ги нема прележано. И мојата немаше реакција, беше малку поспана и толку.
Без оглед на состојбава сега, јас зимно време никогаш не го мешам во игротеки пример. Сме знаеле да прошетаме кога беше помал низ џамбо или сити мол и тоа ми беше грешка ама ете среќа ништо не сме закачиле но на родендени не го носев ни го носам. Сум гледала размрсулавени деца носат по родендени . Сега и свински грип искочи е аман, имам обврски неделава на клиника ама страв ми е да одам да не закачам нешто
Здраво право дете не го носиш никаде за да МОЖЕБИ не се разболи? А на друга страна, некоја мајка секаде го носи детето со зелени мрсули!? Ништо лично @anastasijaki само правам парабола. Луѓето се несовесни. Ама и здрави деца да се чуваат во карантин е жално, иако ве разбирам баш поради овие несовесниве.