Treba da ja vakciniram malata koja ima 2godini so taa sto se prima na 18 meseci a sakam i da ja primi i taa za streptokoka dodeka e zdrava i bez bakterii i dodeka ne odi vo gradinka.Neznam koja prvo da ja primi dali taa sto e na 18 m ili ovaa drugava, neli sekako od edna do druga vakcina treba da pomine odreden period
Има, можеш да кажеш дека сакаш да ја прими, ја набавуваат и ти вртат кога ке стигне. Другарка баш ја стави на малата. Мене ептен ми ја фаќаше бактеријата малиот, ептен со лоши симптоми и Паскалов ми предложи еднаш да ја прими малиот, ама не се одлучив.
Таа како што знам и има одреден период дејство, со тоа значи може повеќе од еднаш да се прими. Не сум сигурна за ова, но така како да разбрав.
Ја прашав другаркава, до 5г можела да се прими, а дејство не знае точно, но еднаш доволно било да се прими, после веќе поголемки зајакнат е имунитетот и поубаво ке се бори организмот со бактеријата.
Тоа е календар на имунизација, ама когаодиш у некоја афричка земја, на пример тиставааат вакцини без разлика на возраста за да можеш да отидеш кај нив. Според тоа, мене ова возраста неми значи ич. Сеа тие што не се вакцинирани од ревакцина на 38 години, ќе ја примат истата ко децата на 7. Возраста е препорачана. не е фиксна или забрана
Дечки, јас сум генерација ‘89, според тогашниот календар ги имам примено сите вакцини, ама не знам како одело дозирањето тогаш, дали имало 2 дози или една. Немам прележано ништо. Е сега, според последните испитувања, гинекологот ми рече дека немам антитела на рубела и дека откако ќе се породам се препорачува да се вакцинирам. Постои таква вакцина само за рубела да е? И дали некоја имала слично искуство да сподели?
Нели во училиште (6то или 7мо одд) не вакцинираа со една вакцина само девојчињата? Мислам таа е само рубеола. Генерација сме инаку
Рубеола најверојатно мислиш. А што вакцина ни ставаа во средно?, на женските памтам само ни ставаа... Најдобро јави се и прашај во некој пункт за вакцинација.
На 14 години во основновно тие генерации сите женски не вакцинираа за рубеола . Некој подоле напиша зњ во средно ,во средно сме ревакцинирани за тетанус .
Мајки дали имате искуство со таблетите bronchovaxom? Тоа се таблети но делуваат како вакцина. Се користат за повторувачки инфекции на дишни патишта. Јас пред вакцина реално би пробала со овие, содржат лиофилизирани бактерии стрептокока и стафилокока. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16498798/ https://www.krenizdravo.rtl.hr/korisno/upute/broncho-vaxom-kapsule-357mg-uputa-o-lijeku Еве најдов нешто што укажува дека биле ефикасни. Башка кога работев во аптека, родителите ите како им ги земаа на дечињата. Прочитајте па донесете сами одлука.