Јованти, најдобро да се распрашаш, за ако нема, да ти нарачаат. Големата ги пие втора година по ред, ама со препорака од доктор. Има мака твојата со респираторни?
Не мила, споделив дека видов женички прашуваа за вакцина стрептокока. Па си реков да им споделам дека може прво со ова да пробаат оти како вакцина е. Јас кога би имала проблем за девојчето прво со овие би пробала. Ти како си задоволна?
Не знам што да кажам. Мислам дека помагаат. Само нас ни отежнува загадувањето, а за тоа вакцини за жал нема
Nemase nikakva reakcija, duri ni temperatura ne kachi. Normalno se odnesuvase samo ladni oblogi mi stavav so acidi borici. Povekemina so koi razgovarav mi kazaa deka voobicaeno nema reakcija nekoja od prva vakcina. Good luck.
Здраво мамички.Моето синче има 13 месеци и нема белег на рачето од Бсж вакцината.Дали некоја мајка има слично искуство и дали некоја од вас знае како се испитува дали е успешна вакцината, односно постои ли опција да не е успешна.Не сум упатена во овој дел и секој одговор е добредојден.Ви благодарам
Јас воопшто немам белег од ниедна вакцина за разлика од татко ми кој од тие од лажички има огромни лузни на рацете. Ако нема лузна не значи дека нешто не е во ред, уживај
На @Bebulleee малото немаше, па го боцкаа втор пат, по вториот пат има белег. Еве ја тагнав да сподели искуство.
@Barbados Здраво мајка, како што кажа Мариз, малиот мој немаше белег го боцнаа на 9м повторно. Сега има. Дали ве имаат пребоцкано? Некои педијатри советуваат за второ боцкање, некој не. Да се чуди чоек
И ние немаме белег. Ја прашав педијатарката, она виде некоја точка (што јас не ја гледам) и рече тоа е тоа, во ред е.
Може ли да се купат вакцини од надвор пр.Грција и ако да, се нафаќа ли доктор да вакцинира? треба да ја примаме 3тата вакцина веќе е 6месеци и само одлагам, не знам ни колку е паметно во ек на вируси и епидемии да го носам по диспанзериве
До година ако нема белег се ревакцинира без тест, а после година се прави Манту тест (се боцка поткожно под лакто) и ако е позитивен тестот не се повторува вакцинирањето. Моето на 11 месеци ја прими повторно, без тестирање, и има белег сега.
@Black girl и јас не знаев, на преглед на 9 месеци во диспанзер ми кажаа, ама тогаш примаше шествалентна (доцневме со сите поради продолжена жолтица) и ја одложивме за пред година. Ова кажувам за пред 2 години, сега не знам како е претпоставувам иста процедура.
@Bebulleee Не не е боцкан повторно, затоа ме интересираше начинот на кој се испитува дали е успешна вакцината и дали има потреба од повторно боцкање.
@Black girl И јас не знаев до летото кога случајно на детенцето на моја пријателка му го забележав белегот и потоа видов дека кај моето го нема.Наредната недела ќе го носам на друга вакцина и ќе споделам што ми кажале и каде ме упатиле, а до тогаш ви благодарам на одговорите..
Majki ovie vakcini ke me poludat kerka mi treba da ja primi vakcinata na 6 meseci. Proverivrme krv, leukociteite I bea 8.0...maticnata ni kaza da pocekame ...odlozivme za 2 nedeli, pak proverivme krv leukocitite 11...Maticnata kaza nema vakcuniranje kaj vakcinite mi kazuvaat nisto ne e toa bebeto e super...neznam koj da slusam veke.Vasi iskusta so pokaceni leukocti I vakcina
Со покачени леукоцити не се вакцинира. А и треба да проверите зошто се покачени, да не има некоја бактериска инфекција?
Зошто со 8 ви рекла да почекате? Кај бебе се други вредности до година до 17 се референтна вредност, а за возрасни 10. Ама според мене почекај да се симнат повторно, може има некоја инфекција штом се покачиле од тогаш. Инаку 8 се најнормални.
Neznam, nema nikakvi znaci ni TT nisto...kako se proveruva bakteriska infekcija sto da baram od maticnata?