Моево ги доцни вакцините, е сега ако го однесам и им речам да му ја стават таа што треба а не ммр ќе ме послушаат или? Во букурешт на кумашинката им стаиле ммр без да знаат. Незнам колку е точно, така викаат....
Како може да не те послушаат. Ќе си кажаш не сум јас за ммр туку сум за поливалентна. Веројатно ќе ти дадат да потпишеш дека ја одбиваш ммр, ама не може на сила да го боцкаат детето. На крајот на краиштата собираш детето и си одиш.
Кога бевме ние кажуваа дека ММР е приоритет. Можеш да разговараш со докторот таму секако, па види што ќе те советуваат.
Сами ќе речат ммр зашто е епидемија. Немај гајле. Колега боцкаш во млин балкан а само бсг имаше примено детево и хепатит. Скроз се друго прескокна ради ситуацијата
Ние кога бевме имаше неколку бебиња, сите за таа на 6 месеци што се става, на ниту едно не му беше речено ммр да ја стават.
7,8,9 месеци. Членката поназад што прашува има 8 месечно бебе, не сум слушнала да ја форсираат ммр толку рано, а тоа не беше ни случајот ние кога бевме. @eli25 кога ставаат вакцина јасно и гласно кажуваат што ставаат. Не можам да поверувам дека туку така би ставиле без да кажат ништо. Кажуваат што да се очекува и како да се постапи доколку има нешто. Малку почна да се претерува со секакви вакви приказни. Јас побарав и шишенце видов, датум, сѐ што ме интересираше прашав и добив јасен одговор.
Да ама не сакам сега да ставам ммр. @RainBow не поверував и јас. Изгледа кумашинкава како да сакаше да се оправда зошто цело време беше против , па затоа прашав ...
Ама зар е можно да се ставаат вакцини пред зададениот рок од картонот? Конкретно за ммр, нели намерно е одредена да се става после годинка зашто содржи состојки од јајце/белка,кога впрочем и детето има пробано јајце? Не ми е верно дека би ставиле вакцина на недозволена возраст.
@Vennera.aa има таков вирус. Ние дома сите прележавме. За 2ч дете качи 38.5. Се качи до 39.7 и 4 дена беше со тт не под 38.5. Исто и ние. Мислам не е врзано со вакцината.
Eli i nie gi kasnevme ,pred 2 meseci ja primivme poslednata od valentnite , gledaat koja e na red ,ne moze mmr da ja stavat . Ni pisaa samo za januari da go nosime ama im rekov deka ne go nosam ke ja kasnime .
Колку време после антибиотик смее да прими вакцина? Малиов пиеше панцеф ,па реков пред 10 тина дена да не го носам. Доцниме малку зошто брат му од градинка сите можни вируси му ги донесе пкус и почетокот на декември варичела имаше ..но морам да средиме пред септември ,кога планирам вградинка да почне.
Bas vcera istovo prasuvav vo j.sandanski zosto i moevo e ist slucaj. Ima nad13 meseci a nema primeno vtora doza DTP. Mi rekoa radi epidemijata ke mu stavat MMR a ponatamu ke si prodolzime so tie sto kasnime.
Ова слично како јас сега тука кога педијатарот кажа дека ја боцка со М Еден месец после антибиотик. Ако почекаш и повеќе, подобро.
За која вакцина? И мојот имаше варичела почеток на декември. За ММР не вратија, рекоа средина на март. Мора 3 месеци најмалку да поминат.
А зошто еден месец? Ова е совет од доктор? Јас сакав идниот четврток да ја однесам, а пиеше антибиотик до минатиов понеделник. Цело време одложуваме вакцини ради болести и антибиотици. Страв ми е што е веќе 8 месечна а невакцинирана.