Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    иЧлен ЗЗ
    Имунопрофилакса се спроведува со вакцини (вакцинација) или со примена на специфични имуноглобулини (серопрофилакса).
    Вакцинацијата е задолжителна за сите лица од определена возраст против туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа, мали сипаници, црвенка, заушки, хемофилус инфлуенца тип Б (Хиб) и вирусен хепатитис Б.
    Вакцинација по епидемиолошки индикации се спроведува против тетанус, вирусен хепатитис Б, беснило, жолта треска, цревен тифус, грип и менингококов менингитис.
    Министерот, на предлог на Комисијата за заразни болести, може да одреди вакцинација и за други заразни болести.

од Законот за заштита на населението од заразни болести- јас го најдов бидејки се расправам со се живо и диво околу мене дека закон постои и дека мора да се вакцинира сакала јас и не, и дека ни во школо ни во градинка не ги примаат ако нема картон за вакцинација -другарка моја сега ја запишуваше малата за во септември во градинкава карши мене -позади универзална е и прво што и рекле е да донесе картон од вакцинација како доказ дека ги има сите вакцини(малата има три години) --- моево сеуште не е за градинка но еве од прва рака ми е кажано дека се бара. Има тема ама и тука ќе кажам бидејки е тоа тоа, колку е позитивно или негативно незнам, бизнис или не , вакцинирани сме сите ние од Титова Југославија после втора светска војна па навака , и нашите родители и ние многу други генерации, па фала му на Бога ретки се случаите на негативни последици од вакцините.Дали осеќаме односно сега осеќаат само игли а другото е вода и тоа незнам ама понекогаш и психата си има многу голема улога (скоро секогаш) па место да работи црвот вака бар ќе речеш ете вакцинирав -и јас имам бесаже на раката па ништо не ми фали-само што мајка пусто плачките се што тие плачат ----нека ни се здрави и живи -лапачка здрава без нездрава храна - и јак имунитет -здраво детство и добро воспитување и со Господ напред нека го освојуваат светот...Поздрав мамички :*

2. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Значи нема сомнение за задолжителниот правен статус на вакцините. Задолжителни се и во законот и правилникот за имунизација пропишани се казни од 300-600 евра.

За тие кои ги одбиваат вакцините постоела една можност да платат казна преку законот за порамнување, значи без да бидат тужени, директно со уплатницата која ќе им биде дадена од педијатарот, или откако ќе бидат тужени од страна на министерството за здравство.

Дилемата родителиве ја имаат затоа што кружеше по форумите една пресуда од суд според која не се пропишува казна. Во пресудата стоеше дека според законот не се знаело кој треба да биде казнет.
    Е кој да биде казнет, детето ли да биде казнето?

Она што јас се прашувам, е врз што се одбива запишување во училиште ако не се примени вакцините? Во законот за образование можев да најдам дека задолжително е само да се однесе картонот за имунизација, ама не и дека не смеат да ги запишат тие што не се вакцинирани.

Мое мислење е дека во градинка може да ги одбијат, затоа што сепак се работи за помали деца и неодговорно е да ги изложуваш на ризик.
    Ама не е во ред да не го примиш детето во школо затоа што не е вакцинирано. Не може да го казнуваш детето за грешката и неодговорноста на родителот кој ја одбил таа вакцина и да го лишиш од образование. И затоа мислам дека тоа не се спроведува.

Баш треба да биде како во Австралија. Мора да се донесе потврда за вакцини. Се запишуваат без разлика дали се вакцинирани или не. Ама во случај на епидемија, на тие што не се вакцинирани привремено им се забранува да доаѓаат на школо.
    На тој начин се заштитуваат невакцинираните со тоа што не се изложуваат на ризик, и исто се спречува да се шири болеста.

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Сакам да прашам дали може да се закасне 10 дена за вакцина? Ние треба 20 овој месец да ја примиме ама ќе задоцниме 10 дена и ќе ја примиме после, нема ли да има проблем?

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Nema da e problem,h nie ke zadocnime 10tina dena so vtorata doza DTP poradi odmorite.Taka ni rekoa ne bilo problem malce da se zakasni,bitno e da ne se podrani :)

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.884
    Допаѓања:
    203.037
    Со изјава против вакцинација, односно согласност дека на сопствена одговорност не го вакцинираш детето, а која стои во неговиот картон за вакцинација, не може законски да те казнат. Има таква опција во законот, дека пациентот потпишува дека презема одговорност за одбивање на било каква медицинска интервенција. Тука спаѓаат и вакцините.
    Ваше право е да решите дали ќе вакцинирате или не, само немојте да се лажете дека случаите на негативни последици после вакцинација се ретки, напротив. Јас дури и се зачудив кога слушнав колку деца во Македонија имаат некакви последици од вакцините, не очекував нивниот број да биде толку голем. Од најобичен осип и неочекувано високи температури, се до аутизам, парализи и епи напади. Дури и докторите, иако не јавно, ама во четири очи ќе ти кажат дека сепак вакцините не се толку полезни. А во западноевропските држави, од некоја причина вакцините не се задолжителни со закон. Ама бидејќи ќе бидам нападната од „експертот“ овде, јас се повлекувам од натамошна дискусија за вакцините и во оваа тема.

6. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Annath, информациите треба да се споделат без разлика дали се позитивни или негативни за секој да може да формира сопствено (колку е можно) објективно мислење.

Јас лично знам четири конкретни случаи на последици од вакцинирање и ништо не добиваме ако сите молчиме и како нојот ја ставаме главата во песок.

Родителот треба да ги има сите расположиви информации и за и против и да одлучи со чиста совест што е најдобро за неговото дете.

7. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    нас ни подранија и тоа 2 недели, сам лекарот ни закажа дитепер прва доза на 2 месеци :fubar: и од тогаш сите дози си ги испримавме 2 недели по рано додека врсниците на син ми па макар и со месец дека по големи уште ги немаа испримано вакцините. За закануванње не се казнува, оти може да биде и од оправдани причини (ако бебето е настинато и самиот лекар нема да дозволи да се вакцинира) се казнуваат само тие што не ги вакцинираат децата.

8. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    Јас сите вакцини досега му ги ставам покасно недела, две,зависно како ке е мажето мое на работа, зш тој го носи синко, па досега никој ништо не ми рекол :P

9. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    здраво мамички моето синче е настинато дали смее да ја прими вакцина или не? поздрав

10. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас колку што знам никако не смее да ја прими штом е настинато, почекај нека оздрави прво ;)

11. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Loki milo ne smees nikako a I da otides ke ve vratat

12. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    да но морам да го носам да видат, или ке треба некоја потврда од матичен дека не смее да прима?

13. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    абе немора да го носиш, ко ке оздрави ке си го однесиш и ке си ја прими вакцината, ке им кажеш дека било болно, јас кажав мене до сега никогаш не ме прашале зш не отидов на вреем

На loki.c9 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Sin mi treba utre da primi MRP vakcina, ama nie odime bas utre na odmor I iskreno sama na svoja raka bez konsultacija so d-r ja odlozuvam.
    Bas ne se sekiram dali kje me karaat ili ne....
    Vprocem od ovaa vakcina I uplav imam, po se sto procitav za vakcinava deka e mozno od nea da se pojavi autizam, epten mi e strav :(
    Sega citav I deka kaj maski deca pocesto se pojavuva autizam otkolku kaj devojcinja I uste povekje se uprpav :( navistina sum vo strasna dilema za vakcinava....

15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mojot bebus bese nastinat, t.e. Kivase i noseto i bese zatnato,pa sepak primi vakcina.Bitno bilo da ne kasla,da nema nesto na pluka,da ne prima lekovi.Obicnata nastinka ne pretstavuvala precka za vakcina.

16. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Леле Лолита...не збори за вакцинава.Мене уште од сега ме фаќа уплав. Го слушав министерот тврдеше дека вакцината е исправна т.е. дека не предизвикува аутизам по ниедна основа.
    Баш би сакала да пише некој кој веќе го вацинирал детето со оваа вакцина.Вие другите кои треба да ја примате каков став имате?

Лолита јас мислам да ја одложувате колку може подолго.А некој тука пиша и дека можело само со изјава да прекокнеш некоја вакцина, така...?

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    оваа вакцина ја примија внуками сега пред некој месец, исто и керката на другарками, како и од кумата синчето, сите поминаа релативно лесно, само синчето од кумата имаше висока температура , мислам дека примаа и неки инекции

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058

Претставува и тоа не се ни докторите изгледа свесни колкава пречка и опасност е , па макар и само носето да тече.
    Но, гајле им е на докторите , што и да се случи за ништо не се одговорни.
    Внимавајте мајки, за ваше дете се работи.
    Нас така со бактерија во нос(без никакви симптоми) сакаа да ни стават вакцина(хепатит Б, демек најнеопасната |( , си ги делат на опасни и неопасни, нели сите се супер ?? :?: ), па ја одложив месец ипол, додека не се средиме.

19. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Ne znam,nas taka ni kaza pedijatarot sto ne pregleduvase pred vakciniranjeto.Licno i jas sum skepticna okolu toj niven stav ama...

20. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    дур не ти е скроз здраво дете никако вакцина ако треба на приватно крвна слика ке направиш ееееее што доктори ке имавме