За поливалентна ..третата..само една хекса и една пента има примено... Во диспанер ми рекоа месец после варичела откако паднала и последната "струпка"..ама ова со антибиотиков ми помати малку распоред..ќе чекам накај половината фебруари ..таман 2 недели...со надеж дека нема попатно да фати нешто друго .
Citam deka nekade antibiotik ne e kontraindikacija za vakcina, nekoi vikaat 2 nedeli da pomine, nekoi 3 dena nekoi 3 nedeli . Aj bidi pameten.
После сипаницата имаше гнојна ангина, и кога го прашав педијатарот рече после терапија со антибиотик треба да поминат 2 недели за да можам да го боцнам. А, за ММР от, се чекало 3 месеци после варичелата зошто станувало збор за сличен вирус со осип. Рече дека откако ќе заврши сипаницата, на имунитетот му требале 8 недели да се врати во нормала.
3 или 1? Мене ми рекоа дека е доволно 2 месеца после варичела? Кое е исправно сега? Стварно веќе човек незнае на кого да верува!
Да. А прашав доктор и во Грчка, ми рече варичела нема врска со вакцинирање и да сме ја однеле да не чекаме
Лелел налет, педијатарот исто ми вика, 2 месеца. Одобрено од педијатар, со супер к.слика, одам јас во диспанзер (неспиена од мисли и психички спремна ), и докторката ми вика, аааа не смеам, значи он почеток на декември фатил, почеток на март дури... 3 месеци откако ја фатил, најмалку 3 месеци, дури и почеток на март е рано, ама ради епидемијава тогаш ќе го боцкаме и не го боцнаа... И сеа не знаеш на кој да веруваш..
Да, совет од доктор. Ама некои доктори викаат нула време, некои две недели, некои еден месец, па еден месец ми беше како најприфатливо. Никој не знае што е точно. Нас во Германија ни препиша антибиотик, а за две недели ни закажа вакцина. Кога секој различно кажува најпаметно во овој случај е да избере најдолгото временско растојание односно еден месец, или пак и подолго доколку некој доктор вели така. Веќе не се знае што е точно. А порано беше точно тоа што го ни кажува матичниот педијатар.
Другарка ми ја ставија на малата по неполни две недели од антибиотик. Немаше никакви реакции. Крвна слика и црп одлични на денот на вакцина. И моево се разболи по 5 дена во градинка. Кашла, мешето го боли и таква глупава температура ко што крева секогаш имаше сношти, ни топол, ни ладен. Ќе почекам сега и дома ќе поседи наредна недела, па ќе испитуваме пред вакцина.
И јас знам две недели после последниот ден од пиење антибиотик. Баш сега на вакцинација ме прашуваше докторката дали скоро пиела антибиотик или имала варичела
Јас ја вакцинирав после 20-тина дена, инаку препорака од матичната беше 10 дена. Многу е еден месец, додека чекаш да помине, ќе фати нешто друго.
Неможам ни јас да чекам еден месец, еве големата ќе почне во понеделник во градинка (седеше цел месец дома ради варичелата) и ми е страв пак нов вирус дека ќе донесе наскоро, бебево стално е болнички. Мора во лет да фаќам вакви меѓу-периоди за да ја вакцинирам, зашто еднаш месечно е мрсулава. Дефинитивно не било исто со едно дете дома и со две од кое едното носи вируси од градинка
Исти се и мојве.. Големиот е 5..малово година и 8 месеци..само две поли има примено зошто се нешто носи големиов.. И јас тешко да чекам месец..десетина дена или две недели.. Тоа е..
Ме замисли и мене сега. Нема да и се допадне идеава на свекрва ми да остане месец плус, но тоа е што е
Имај предвид дека тоа донекаде е бенефит...оти кога ќе дојде време за малото да оди во градинка, можеби полесно и од нога ќе ги поминува настинките.
Референтните вредности се до 18. Син ми со 15 прими вакцина и ништо не му беше. Матичната инсистираше да чекам, педијатарот од Систина рече дека се во референтни вредности нормални, и докторката во Јане Сандански рече дека не може да се суди дека е високо нешто што е во референтна вредност. ЦРПот беше исклучително низок, што беше потврда дека детето е здраво.