Vo ista situacija sme i nie, krvna slika i crp urredno a na bris moraksela vo nos, bez nikakvi simptomi, dobivme sovet od pedijatarot da stavame mast hloramfenikol 7 dena dva pati na den vo nos i da ne ja vakciniram, treba da ja primi taa sto e na 18 meseci. Inaku pred vakcina pravime krvna slika so crp i gledam barem mesec/mesec ipol da bideme zdravi pa posle vakcinirame
Da prasam, moze li kako reakcija na mmr kaj deteto da se javi potecna stolica i problemi so stomaceto. Imeno dva dena posle vakcinata ima pocesto gasovi i 3 do 4 potecni stolici dnevno. Stomak ne go bolí. Na rezim na ishrana e veke cetvrti den no situacijata e istá. Davam probiotik. Da prepisam na vakcinata ili e nesto drugo ?
Колку што знам дава реакции од 7-10 дена, ама температура, осип, малаксаност, губење апетит. За потечна столица не ми спомнаа докторките, особено не толку рано. Да не закачил вирус во меѓувреме?
Не прашувај јас 2-3 недели ја држам во изолација, затоа што набрзо фати вирус, а таман се оправи од нова година. После планирам две недели пак. Шетаме надвор инаку. Од наредна недела боцкам.
Двапати бев во диспанзер и дури чекав да влезам, никое од дечињата не плачеше внатре. Ако ти е утеха. А докторката го вакцинираше внучето, рече без реакции поминало. Исто и од градинка дечињата, а и на форумов. Некако тоа ми дава сигурност.
Рано е да е од вакцината. Мојата баш седмиот ден качи температура, ја држеше осмиот и деветиот почна да се смирува. И намален апетит имаше, малку беше и нервозна. За изолација од почеток на епидемија не била нигде, ниту пак после вакцина. Сега само на отворено, а со грипов не ни планирам да ја носам во затворено. И така се стоплува за надвор. Во диспанзер ни рекоа може сѐ да се тера нормално, нема потреба од изолација.
Кажи ми освен крвна слика и црп дали направивте плус уште нешто пред вакцината? Утре сакам крвна слика и црп да направам, до кај матичната на една рутинска контрола и да го нисам на вакцина.
Јас и ти во ист ден на вакцина ќе носиме. Јас не планирам да правам ништо друго освен крвна слика и црп.
Ние ниту кс ниту црп правевме. Имам и претходно пишано дека по општата состојба на детето матичниот ни дозволи за МРП.
Бебо денес прави 2 месеци, во вторник ќе го носам на вакцина, ДиТеПер. Дали и какви реакции може да очекувам и после колку време? Како ја прима оваа вакцина, во рачето кај надлактицата или на друго место?
Две прашања имам: 1.Ммр во раче се прима, така? 2. Дали педијатрите во вакциналните пунктови бараат крвна слика за ммр или не? Конкретно за во Идадија ме интересира. Нашиот педијатар смета дека нема потреба од кс, мада ми рече дека најверојатно ќе ми побараат пред вакцина. Јас секако сакам да направам за да бидам мирна, ама не би да ја носам по лаборатории, па би викнала дома да и земат. Само ме интересираше дали бараат при вакцина.