Не сакам да го вакцинирам син ми на 7 месеци од МРП Како размислуваат другите родители на помали бебиња 6-12 месеци? Не сакам а паника ме фаќа (((
И јaс веќе пaмет немaм, сегa читaм сooпштениетo oд Министерствoтo зa здрaвствo. Стрaв ме фaќa oд епидемијaвa, a и дaли тoлку мaли дa се вaкцинирaaт. Не знaм....и ние сме 7 зa некoј ден
Ни јас не сакам. Моето е 7 месеци и уште немаме завршено со вакцинацијата за дтпр, минатата недела требаше да прими петовалентна ама не ја однесов бидејќи ми е страв да ја мешам ради епидемијава. Не знам како би примила мрп кога немаме завршено со ревакцинација за дтпр? Од друга страна ми е страв премногу...изолирани аме цело време ама навистина не може да знаеш, ризик постои. @ALISA0000 не претерувај па и ти, нема дома да ни дојдат и да не вакцинираат, за да се заштитат бебињата е спуштена границата.
Zdr moite se po golemi odat naskolo site vakcini gi imaat primeno lani i dvete deca fatija mor ili i pomina mn lesno so temperatura malku nikakovi problemi.... Moe mislejne luge ne igrajte si ne citajte mn na net odete primete sigurno e pomal rizik nego da ne gi primat Flow vakcina
Не евда прететувам не е препорака мислсм туку наредба да се вакцинира Ај да не зборам на памет ке пише сигурно некој шо е позапознат Ако го најдам тоа соопштението ке го прикачам тука
Da ova i mene mi izgleda kako naredna no sepak pak ke recam jas kolku sto znam mn doktori ja preporacuvaat vakcinata kako edinstvena zastita Sega koga veke e "epidemija"... Moi mn bliski imaat since 1 god i tie ne go vakciniraa gledale na net deka posle vakcinata mozelo da se desi autizam i takvi rab... No sepak ne daj boze nekoe dete ili bebce sto ja nema primeno vakcinata da fati sipanici TOGAS STO....MAJKA sum jas ne bi rizikovala
Отсекогаш го имаше ова со одење по дома и вакцинирање ама само во ромските населби . нив родителите не ги носат на вакцина и екипи одат по маало и вакцинираат. Да знаете сега оти у шутка нема морбили
Ние дента ако не бевме во школо доаѓаа дома и не вакцинираа. Татко ми вика не смеело ден да се промаши за вакцина, а не пак да не се стави и затоа истиот ден доаѓаа дома. Се сеќавам и за мене дека дојдоа еднаш дека не бев во школо баш тој ден. Не сум од Шутка. Не живеев во Скопје тогаш. Барем во нашиот град тоа беше практика и млада сум значи пред помалку од 10 години беше ова. #пожелно е да објаснам да нема недоразбирања Леле што ни направи интернетот. И се уште мислам дека масовнава вакцинација има удел во ширењето на морбилите затоа што една мајка треба детето да го изнесе од дома, да направи крвна слика, брис, да го боцнат. Некој ако нема кола ќе треба со такси или автобус или комшија да ги одвезе. А да се затвори се барем 21 ден очигледно е невозможно. Да не се однесе бебе од 40 дена во сити мол е невозможно. Ако не отидеш на роденден во игротека доживотно нема да ти прозборат. Што народ ќе бевме не ми е јасно. Си се обвинувам и самата себеси бидејќи се уште да бев во Мк немаше ММР да ја прими на време. Се обвинувам што поверував дека вакцината е поштетна. Ама текстовите се такви што ти го перат мозокот. А зошто велиме дека епидемијата се прогласи за да се потрошат вакцините? Затоа што немаме доверба во системот. Јас немам.
Нема врска до каде сте со вакцините, мрп мора да се прими. Ќерка ми е 12м нема примено ни една сем мрп. Син ми е 2г7м ја нема 3тата доза примено дитепер, прими мрп
Јас пишав на неонатологот на Детска што ќе не советува, зошто сме предвреме родени, покасно почнавме со вакцини и плус пред 20 дена прими 5валентна, дали воопшто смее да прима. Мали за 1 недела ќе биде 11 месеци реална, 8.5 корегирана возраст. Ќе видам што ќе ми одговори.
Мислам дека размакот од една до друга вакцина треба да е месеципол односно 45 дена. Ама ваљда ќе си каже доктор. Јас сепак без да помине месец дена не би носела.
Ни јас не би сега, пишува после 11март шестовалентна, ама може ќе ми речат прво другава да ја ставиме тогаш, затоа и се распрашувам.
Мaјкa се јaвив денескa,пo тел.ми кaжaa дa се јaвaм вo Петoк зa дaли вooпштo ќе имa дoктoркa зoштo тaa oд Автoкoмaндa е нa зaменa вo Ѓoрче. А и јaс мислев рaди ситуaцијaвa ќе имa и други денoви дoктoр aмa ништo.
Нас на 19ти април ни е закажана шестовалентната. Денес на педијатар ми рекоа Мрп да ја ставиме место таа. Утре во Румунска ке се јавам да прашам. 8+ сме, мислам немам крв во мене од ситуацијава.
Тебе веќе ти рекле така значи. Ни јас не знам најискрено, збунети и исплашени сме со мм. Ќе оди и тој утре да праша во Ѓорче.