Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    114.388
    После 10 дена кемкава и нервозна малку и мала шашава температура 37.5. Се на се супер поминавме. Иначе вади и тројчиња па цуцлето го гризи и се нервира :(

На mal.ecka и forumce им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Јас планирав да седе дома оваа и наредната недела, па после во градинка да ја пуштам. Ама изгледа тогаш и се јавуваат симптомите. До сега не е имала висока т.т. после вакцина, се надевам и овој пат добро ќе минеме

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    И мојава ја боцкаа со не баш сјајна кс, лимфоцити покачени имаше и таму нешто др горе доле, но океј изгледала и ја боцнаа. Инаку на 8ми ден тт дигна, тој ден шашава тт имаше, а вчера и беше 9ти ден и вчера многу време ја држеше со 38.2 и и дадов 4мл далерон, спушти и од тогаш не качи. Денес 10ти ден, супер е, нема веќе ич тт. Апетитот океј беше, јадеше, си крка и сега.

@sofi2107 до колку макс денови дава реакција? За синчето како да ми кажаа и до 20 дена, а со малава ми рекоа 14 дена, ако по 14 нема реакција, се после тоа не било од вакцината. (Исто и за пред 5 дена ако дигне тт и сл, не било од вакцината, не давала порано од 5 дена реакција).

На Sexybaby86 и forumce им се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Мојата немаше никаква реакција. Мене во диспанзер ми рекоа најчесто од 7- ми до 10-ти ден од примање на вакцината има реакција.

На Sexybaby86, mariz, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајка не се секирај од вакцината му е. Кај нас докторите сите различно викаат. Нас ни рекоа првите 5 дена може да има рекација а после тоа не. На други до 10 ти ден, на трети до 14 ти ден. Но пред да ја вакцинирам, многу читав на странски сајтови и убаво си пишуваше дека до 21 ден може да пројави реакција. 3 вакцини се во нејзе, и сите 3 даваат реакција во различен период, односно до 21 ден.

На sofi2107 и mariz им се допаѓа ова.
  6. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Денес 18 ден од ммр.Син ми крена тт на 12 и 13 ден . Траеше 24 часа. Беше баш како болно детенце, со црвени очиња и омалаксан. Крена највеќе 38.9. Немаше апетит и уште нема. Почна пред 2 дена носот да му тече, затнат е скроз . Ова со носот не знам дали е од вакцината ама тоа е што е :worried:
    Со јадење сме скар . :sweat:

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Која би била разликата?

Изгледа секој различно кажува, кој од теорија кој од пракса. Мене ми беше кажано реакција од Мрп од 7-14ден, а реакција имавме точно 11ти ден, со осип по цело тело кој траеше три дена.

8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Макс 21 ден. Од 6-10 ден дава реакција морбилите. Околу 14 ден зауштките и околу 21 рубеолата. Последнава реакција најчесто се јавувала кај повозрасни и претежно женски лица.

На TutiFuti, mal.ecka, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    Реакцијата од ММР се очекува до кај 21 ден. Зависно од тоа која компонента е активна. Мислам дека првичната реакција е вирусот на морбили, после од заушки, а рубеолата мислам не дава реакција или е ептен слаба.

На TutiFuti, Sexybaby86, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Вакцината дава симптоми и на настинка.

Ние денес 3 ти ден со температура. Од вторникот не и се симна воопшто но максимум имаше до 38.6. Се надевав дека денес ќе биде подобра, а она денес качи уште повеќе 39. не знам уште колку ќе тера вака, но детево се исцрпи веќе..

11. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Да знам дека дава и таков симптом ама некако се што се случува препишувам на вакцината а не мора да значи.:)

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    Сега и алергиите ке почнат... јас катастрофа сум неколку дена со носов, за на крај да сфатам дека е алергија. Татко ми со години е со алергии и му се јавив му викам: Почна алергијата? Да пред некој ден... е супер викам и јас ке те дружам годинава (facepalm)

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    Сметајте дека имунитетот после вакцината е истрошен малку, па се поподложни на настинки. Моево го пуштив во градинка после десет дена од реакцијата, одма се грипоса. Така да, јачајте имунитет.

На azelea, mal.ecka, sofi2107 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Маж ми исто има алергија , штом се стопли малку одма е затнат,со насолзени очи,го печат ,кива ,хаос. :sweat:
    Таман ќе си кажеш од зима кренавме глава нешто ново излегува (facepalm)

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Точно. Ти најдобро си го знаеш детето па можеш да претпоставиш од што е.

Мајки малава и дадовме далерон и за 5 минути го исповрати. Дали од висока температура може да повраќа?

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Мариз има алергија веќе, маж ми е за никаде. Дури ни антихистаминикот не му помага толку. Кај да е и ние другите сме на ред :|

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Фала мајка.
    Да да, знам читав по сајтовиве за ММР вакцината и сегде е наведено реакција да се очекува до 21ден. Зашто се три вакцини во една па периодично давале реакција.
    Иначе еве го океј си е надвор сме трчка си игра. Му мерев тт 37,4 па го изнесов да го фати воздух да се растрча. Па ќе го избањам, да руча и да спие. Доколку крене над 38,5 тогаш ќе му ја мислам :).

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    И мојот на последната вакцина два пати исповрати после даден сируп.баш се исплашив од тогаш со чепче сме стриктно
    Иначе сирупот не сакаше да го пие беше преблаг па препишав дека му се имаше згадено од сирупот.

19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    2недели одкако малава го допи сирупор др.вели можи да ја вакцинирам за морбили.
    И мртва озбилна ме убедува крвна слика не била потребна.

20. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Мене во аптека ми кажаа дека ако не сака да пие сируп да го смешам малку со сок. Не знам дали е правилно ама последен пат така му давав далерон, бидејки давање сируп кај нас е катастрофа. Борба .