После 10 дена кемкава и нервозна малку и мала шашава температура 37.5. Се на се супер поминавме. Иначе вади и тројчиња па цуцлето го гризи и се нервира
Јас планирав да седе дома оваа и наредната недела, па после во градинка да ја пуштам. Ама изгледа тогаш и се јавуваат симптомите. До сега не е имала висока т.т. после вакцина, се надевам и овој пат добро ќе минеме
И мојава ја боцкаа со не баш сјајна кс, лимфоцити покачени имаше и таму нешто др горе доле, но океј изгледала и ја боцнаа. Инаку на 8ми ден тт дигна, тој ден шашава тт имаше, а вчера и беше 9ти ден и вчера многу време ја држеше со 38.2 и и дадов 4мл далерон, спушти и од тогаш не качи. Денес 10ти ден, супер е, нема веќе ич тт. Апетитот океј беше, јадеше, си крка и сега. @sofi2107 до колку макс денови дава реакција? За синчето како да ми кажаа и до 20 дена, а со малава ми рекоа 14 дена, ако по 14 нема реакција, се после тоа не било од вакцината. (Исто и за пред 5 дена ако дигне тт и сл, не било од вакцината, не давала порано од 5 дена реакција).
Мојата немаше никаква реакција. Мене во диспанзер ми рекоа најчесто од 7- ми до 10-ти ден од примање на вакцината има реакција.
Мајка не се секирај од вакцината му е. Кај нас докторите сите различно викаат. Нас ни рекоа првите 5 дена може да има рекација а после тоа не. На други до 10 ти ден, на трети до 14 ти ден. Но пред да ја вакцинирам, многу читав на странски сајтови и убаво си пишуваше дека до 21 ден може да пројави реакција. 3 вакцини се во нејзе, и сите 3 даваат реакција во различен период, односно до 21 ден.
Денес 18 ден од ммр.Син ми крена тт на 12 и 13 ден . Траеше 24 часа. Беше баш како болно детенце, со црвени очиња и омалаксан. Крена највеќе 38.9. Немаше апетит и уште нема. Почна пред 2 дена носот да му тече, затнат е скроз . Ова со носот не знам дали е од вакцината ама тоа е што е Со јадење сме скар .
Која би била разликата? Изгледа секој различно кажува, кој од теорија кој од пракса. Мене ми беше кажано реакција од Мрп од 7-14ден, а реакција имавме точно 11ти ден, со осип по цело тело кој траеше три дена.
Макс 21 ден. Од 6-10 ден дава реакција морбилите. Околу 14 ден зауштките и околу 21 рубеолата. Последнава реакција најчесто се јавувала кај повозрасни и претежно женски лица.
Реакцијата од ММР се очекува до кај 21 ден. Зависно од тоа која компонента е активна. Мислам дека првичната реакција е вирусот на морбили, после од заушки, а рубеолата мислам не дава реакција или е ептен слаба.
Вакцината дава симптоми и на настинка. Ние денес 3 ти ден со температура. Од вторникот не и се симна воопшто но максимум имаше до 38.6. Се надевав дека денес ќе биде подобра, а она денес качи уште повеќе 39. не знам уште колку ќе тера вака, но детево се исцрпи веќе..
Да знам дека дава и таков симптом ама некако се што се случува препишувам на вакцината а не мора да значи.
Сега и алергиите ке почнат... јас катастрофа сум неколку дена со носов, за на крај да сфатам дека е алергија. Татко ми со години е со алергии и му се јавив му викам: Почна алергијата? Да пред некој ден... е супер викам и јас ке те дружам годинава
Сметајте дека имунитетот после вакцината е истрошен малку, па се поподложни на настинки. Моево го пуштив во градинка после десет дена од реакцијата, одма се грипоса. Така да, јачајте имунитет.
Маж ми исто има алергија , штом се стопли малку одма е затнат,со насолзени очи,го печат ,кива ,хаос. Таман ќе си кажеш од зима кренавме глава нешто ново излегува
Точно. Ти најдобро си го знаеш детето па можеш да претпоставиш од што е. Мајки малава и дадовме далерон и за 5 минути го исповрати. Дали од висока температура може да повраќа?
Мариз има алергија веќе, маж ми е за никаде. Дури ни антихистаминикот не му помага толку. Кај да е и ние другите сме на ред
Фала мајка. Да да, знам читав по сајтовиве за ММР вакцината и сегде е наведено реакција да се очекува до 21ден. Зашто се три вакцини во една па периодично давале реакција. Иначе еве го океј си е надвор сме трчка си игра. Му мерев тт 37,4 па го изнесов да го фати воздух да се растрча. Па ќе го избањам, да руча и да спие. Доколку крене над 38,5 тогаш ќе му ја мислам .
И мојот на последната вакцина два пати исповрати после даден сируп.баш се исплашив од тогаш со чепче сме стриктно Иначе сирупот не сакаше да го пие беше преблаг па препишав дека му се имаше згадено од сирупот.
2недели одкако малава го допи сирупор др.вели можи да ја вакцинирам за морбили. И мртва озбилна ме убедува крвна слика не била потребна.
Мене во аптека ми кажаа дека ако не сака да пие сируп да го смешам малку со сок. Не знам дали е правилно ама последен пат така му давав далерон, бидејки давање сируп кај нас е катастрофа. Борба .