Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    Јас 5 дена мислев настинка ми е :( Од вечер ке почнам да пијам, ке тркнам до кај матичната да ми каже што. Очиве ми иде да си ги ископам, вилицата ме чеша дури... носот затнат, ни вкус, ни мирис осеќам како што треба. Два дена и како кинез станувам, скроз скоро отечени затворени очите (facepalm) Татко ми вика на чемпрес алергија било (тоа почнувало да цвета периодов). Па нека остане на тоа само, на поленот дај боже да не сум... Кај ме најде и мене сега, никогаш не сум имала ваква алергија :(

Инаку малава еве денес нема ич тт, 10 ден (имаше само 8,9ти ден). Можам пак уште да очекувам значи симптоми до 21ден?

Последна измена: 28 февруари 2019
    На kukla21 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Па другите ги прими во Букурешт, односот многу ми нема оставено впечаток, а и за Идадија имам повеќе позитивни искуства од мои блиски . Не мислев на вакцините.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И давам од вторникот но не ми повраќаше. Мислам од висока температура дека исповрати. Може и подобро, и олесна и и спадна температурата на 38. Се слушнав и со докторакта, ми рече дека и таква реакција давала вакцинава. Исплашена сум искрено :|

4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @LadyC јас во Идадија ја носам малата и презадоволна сум. Една докторка е, убаво ја прегледува, детално, крвна слика гледа детално и не вакцинира по секоја цена, ако увиди дека нешто не е во ред.

Кај малава се поминати 16 дена од ммр, и нема никаква реакција досега. Некаде на 10-тиот ден мм ми вика абе некако потопло е детево од вообичаено. Ја пипнав, беше малку потопла, ама беше весела и си јадеше, абе не застана од роварење и не и ни измерив темп. Она инаку од темп многу клапнува, си ја знам, па и да имала, била неначително покачена.
    Ок си е, супер си е све, ама сепак до 21 ден ќе чекам можна реакција, така ми кажа д-р во Идадија, а најкритично било од 5-15 ден.

Едит: ме советуваше д-рката ако качи темп, само чепче да дадам, оти сирупот може и да го поврати, па после нема да можам точно да го дозирам.

На duffi, LadyC, sofi2107 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Сирма? :rofl::rofl::rofl:
    Таму ја вакциниравме ама докторкава ме буни.

На TeddyGrey, LadyC и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да, Сирма :D
    Абе ок е, иако изгледа малку така... Како да речам :D
    Со нас секогаш била коректна :)

На TeddyGrey и mimiiiii им се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Начекав ја една дежурна пред 3 недели кога малиот ми фати вирус, беше некаде околу 40тина години, изгледаше како да е напушена.(facepalm) Само си се смешкаше безвезе, и таа не ми остави впечаток, ама не е педијатар, нити е за вакцини (ваљда, а?) :D
    Како и да е, не си прва што ми ја фали Идадија, малиот кога беше слабокрвен во Букурешт Венера ( бог да ја прости) ми се развика дека со плазми крв што примаат носеле деца и вакцинирале, не за малце паднато железо. Искрено тоа не е однос, не носам стока на вакцина, сепак е дете и сакам да ми каже со убаво дали нешто не е во ред и да ми побара крвна слика. Не се настапува така. Е ова е една од многуте причини поради кои сакам картонот да си го земам од Букурешт.

На duffi, mal.ecka, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @LadyC со црна долга коса ли беше, со пет кила шминка и вештачки трепки? Ако да, таа е, и има околу 40-тина години :D Ама штом не била педијатар оваа што викаш, изгледа некоја друга ќе да е.

Штознам, ок е докторкава. Малце е така успорена, не е многу зборлеста, ама убаво го гледа детето, објаснува се' што ќе ја прашаш, дава совети што и како по вакцина... Јас сум задоволна :)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Па не супер коректна беше ама за изгледот па како да речам и јас.:D
    Инаку Сирма не е педијатар, општ лекар е.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.180
    Надвор од темава, Венера од Букурешт кога починала? Ептен ми беше добра докторка...

11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас мислев педијатар дека е. Небитно, коректна е и темелна :)

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Сите што примивте сега ММР со рок до мај беа вакцините?

Планирав да го носам од понеделник, ќе има 3 недели поминато од грипот.
    Ме буни само што ноќе му се затнува носот, и на окото му се затна жлезда пак, не знам дали е проблем.
    Не знам дали да правиме брисеви, ништо не знам веќе. Докторката во диспанзер ми вели само крвна слика и ако е во ред да одам, а и немало гајле што се со толку близок рок вакцините. До мај е многу да чекаме за нови, не се издржува веќе дома.

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да, нашата во Идадија беше со рок до мај, а некоја членка имаше пишано дека во Јане биле со рок до јули. Валиден си е рокот, нема зошто да се плашиш.
    Направи кс како што ти рекла докторката, ќе ти кажат на прегледот дали може или не може да ја прими вакцината.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Во Јане го носевме на вакцина и до 07.2019г беше рокот.

На NarCis@, LadyC и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Бев кај матичната, ми рече ни брисеви да правам за затнат нос, ни на окото тоа што е локално било проблем.
    Наредна недела да го однесам. Само крвна слика. Коски ми се тресат од сега. :(

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Трет ден, темп 39.3.
    Др ми рече да и комбинирам со болк макс. Кога ќе помине веќе, аман :(

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Уште денес не би требало повеќе да трае. Кај другарка малото на 10ти ден 3 дена висока температура и наеднаш спадна сама.

На LadyC и chocolade им се допаѓа ова.
  18. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    Ако е идадија детски диспанзер зашто не прегледува педијатар? И јас кога бев беше Сирма и баш правеше некои безвезе муабети и не ми остави впечаток на професионалец, што од стајлинг што од однос. И искоментира на малата- оваа мајка ти све ти испитала на крвант слика:^) безвезе коментар според мене

На mimiiiii и LadyC им се допаѓа ова.
  19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Се надевам така ќе биде.. фала за утехата..

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Мене ич, ама па е човек. Ми кажаа повеќе личности, не знам ни од што ни како. :/
    @Sexybaby86 мила не ми текнува на изглед баш, ама ми останаа во памет нејзините мрежасти холахопки и тоа што се смееше на секое прашање као малце да не е со сите. Ми даде Амоксиклав за малиот на вирус. Пошо сумњав у нејзиниот преглед отидов у Систина , зашто малиот се одра од повраќање и не задржаа на инфузија една вечер. И рекоа никако Амоксиклав на вирус. И јас знам така. Нејсе, докторкава стварно ми е хит, бар беше позитивна ако не друго. :D

Последна измена: 28 февруари 2019
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.