Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Па веројатно затоа што има недостиг од педијатри и у Јане работат и општи во диспанзерот само 1 педијатар мислам дека е. Видете и во картончето на печатот си пишува доктор по општа медицина.

2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    22.063
    Ние примивме пред скоро 3 недели во идадија, рокот беше 07/2019
    Инаку, за докторката. Таа пицната,нашминкана.. мене ми е ок. Ја прашав се што сакав, нормален муабет. Ми објасни се за вакцината.
    Ја прегледува убаво, гледа кс. Убав пристап и спрема дете и спрема нас.
    Предходно имаше една, 2 пати коа бевме ја мрзеше дете да погледне не па да прегледа. Погледот од компјутер не го креваше.

На LadyC, mal.ecka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  3. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    Bidejki barav sovet kako se pominuva 6 to valentnata da kazam deka ja primivme neli na 6 + meseci pominavme super prviot den nekade prikvecer pocna da i varira tt imase 37.3 pa za kratko vreme kaci 38 sama si ja simna za 10 min. nokta merevme ednas 37.3 i posle samo ja proveruvav cepkav po celoto. Eve pominaa 72 casa i sme dobro.

На duffi, pianogirl, TeddyGrey и 6 други им се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Вчера 18ти ден од ММР имаше 37.4тт. Доручкуваше па шетавме надвор, го избањав се шлапаше во када некој 20мин па заспа. Ете го од вчера нема веќе тт океј си е дете. Веројатно реакција од вакцината благо покачена тт која траеше кратко. Се надевам толку беше реакцијата и деновиве ќе биде океј.

На NarCis@, duffi, chocolade и 6 други им се допаѓа ова.
  5. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.786
    Obavexno napravi krvna slika. Nekade te procitav deka ima malata dermatot? Mojot ima dermatit i seuste ne e vakciniran. Doktorkata moja koga bese mal mi rece dodeka ne se sanira dermatitot niksko. On. I. Plus alergicen i na polen i ne e vakcininiran od mmr..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Мојот има дерматит. Зашто не се вакцинира кажи ми? :/

7. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.786
    Zatoa sto doplnitelno ke mu padne imunitetot od vakcinata bese objasnuvanje od maticnata zatoa sto vo vakcinata Ima zivi virusi. Seuste ne e vakciniran i ne planiram dodeka ne se sredi. Sega doduse e namalena no alergicen e na polen i kasla, mu tece nos taka da nema vakcina sega za sega. Ponatamu ke vidime iako ima 8 god..

8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.842
    Повлечен е дерматитот,кс рече е супер,ја прегледа и вакциниравме.

На Sexybaby86, LadyC, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    И ете си се подреков ама тоа е :)
    Сега доаѓа да ме бакне и осеќам топол дека е. Си викам да не е што трча и не застана ама ај викам ќе измерам за секој случај. Мерам и 38тт ( со живин измерив зашто останативе секад ми мањкаат за некој степен ) . Сега да видам дали ќе сака да јаде и да го стаам во када со помлака вода да го разладам. Ако качи над 38.5тт имам Еферелган тоа ќе дадам.
    Ама бидејќи до сега не сме имале вакво искуство затоа реков да ве прашам за искуства. Како и да е ќе ѕвонам и кај матичнава сега.
    Дали ако сега му е 38тт значи дека до вечер па и вечерва ќе качува повеќе? Дали само со еферелганот ќе можам да функционирам да намалувам тт? До сега само еферелган има пиено и со друго ништо немаме искуство.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    15.697
    Софи па може и да не качи повеќе од 38,следи го ти,измачкај со алкохол и вода,а ефералганот е ок,јас најубаво искуство имам со него,од бебе само тој го користам за малата за симнување на тт.

На LadyC, sofi2107 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Да да, до сега само со еферелганот имам искуство.
    Се чув со матичната ми спомна дека не верува да е од вакцината, дека веројатно е вирус кој прво е со ниска па со повисока тт. Но, сепак кажа дека неможе со сигурност да каже и да следам. Ако качи над 38,5тт да дадам еферелган. Доколку не спушта и качува повеќе да дадам Блок макс 3мл. И ако е вирусот кој е со константна тт и тешко симнување да сум давала еферелган па за 4ч блок макс и така најизменично. И чорапчиња со разреден оцет да сум ставала, рендан компир. Ако го фаќа треска да затоплувам напомена.
    Е сеа ме буни тоа што некоја од ќленкиве за блок максов по темиве имаше спомнато дека не се давал повеќе од 2 пати во едно деноноќии зашто е јак и може нагло да ја спушти тт па полошо да напраиме.
    Сега бев купив во аптека и аптекаркава вика да јак е ама ако не спушта тт и е над 39-40тт се дава блок макс ако од еферелган не спушта и паралелно на 4ч едното па другото.
    Па сеа сум во прашалници за како би постапила доколку недај Боже е вирусов со високи тт и кој држи со тт кај дечиња по неколку дена.
    Цело Скопје го свртев еве и живин топломер нигде неможам да најдам. Ми се скрши мојот и оние новине ич не ги сакам све погрешно ми покажуваат па и оној дигиталнион го фрлив и тој не ми се покажа асален.

На azelea, LadyC и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    сакам да ве прашам за вакцинирање од ММР и температура претходно- одложувавме веќе два пати ради настинка и вирус, сега беше супер две недели, во среда треба да ја носиме, ама вечерва и беше жешка главата и мериме температура 38.6 :(. други симптоми никакви, само кенкавост, јадеше малку и сега заспа. Приметив и излегува горе запче. Имал некој слично искуство? Дали може да заборавам вакцинирање чим крена температура, или ако е од забот само имам шанса уште да и стават? зошто негде читав за, забите може да е тогаш ослабен имунитетот, ама дека температурата нос и сл пак мора да е од вирус а не чисто ради забите. Ќе барам да ми направат крвна слика ама тука во Германија не знам колку ќе ме послушаат и колку брзо би било тоа.. Фала!

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @KidA почекај прво да видиш што е па после размислувај за вакцина. Може и вирус, од заби обично не се крева висока тт. И јас планирав наредна недела, кон среда-четврток, ама да е се во ред до тогаш.

На mal.ecka и KidA им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.255
    Јас користам безконтактен термометар, раат видов со него. Точен е, тоа да, може да варира за 0.1-0.5 степени, ама генерално точен е. Живини нема, забранети се, мислам дека сега се со галиум наместо жива. Не се секирај однапред, имај си сирупи дома, ќе биде во ред. Моево два дена креваше тт, со ефералган саат два се симнуваше, после пак качуваше, со блокмакс до 4 часа беше симната тт, после пак качуваше. После тоа навидум ок, за пак да почне да крева, ама некоја мутава тт, 37.6-37.8 што го омалакса дополнително. Само течности и електролити, ќе помине.

На mal.ecka и sofi2107 им се допаѓа ова.
  15. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала, имаш право. подобро да не брзаме, тоа е сега овие недели се баш сезона на вируси. Ја пазев пазев па се опуштив изгледа, ама па и дома да седиме две недели не бидува, ексик.

На kristina.k и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Земав блок макс и еферелган секад резерва имам дома. Си купив оцет ( зашто дома освен балзамико немам друг ) па како привентива ни рече матичнава 50/50 со вида разреден на чорапчиња или изрендан компир ми спомна во чирапи. Ми напомена само зашто не сме имале до сега такво искуство да внимавам ако го фати треска никако да го ладам туку да сум го затоплувала.
    И она кажа дека дека немора да значи дека ќе крева, но за секој случај да си земам блок макс и што да превземам. Спомна дека имало некој ептен лош вирус кој резултира со висока тт па и до 40+ и дека држи тт неколку дена константно со тешко симнување. Мислењето и е поделено со реакција од вакцина или да е вирус неможела да каже со сигурност. А, последниве денови како ги читам искуствава на мајкиве тука со дечињава со високи тт и тешко спуштање, па и некој мајки кој завршиле на клиника со нагло спуштена тт на дете под 35тт ауууу од памет се извадив искрено. Не сум паничарка по природа искрено. Ама па не ми е ни сеедно да го поминам тоа искуство како други што ги читав. Јака им душа.
    Ана имав два безконтактни термометри од Зегин и во една прилика кога имаше околу 39тт и двата ми покажуваа под 38тт. Среќа имав живин зашто според топлината сигурна бев дека е повисока од 38тт и испадна да е така. Ги фрлив. Земав од овие новиве без жива и ете и тие се крш. Барем ете јас имам такво искуство, не велам дека сите се со тоа искуство. Мене не ми се погодија како што со жива топломерот секад ми покажува точно. Ми падна преска и ене ја на испрекината е внатре живата и го фрлив. Цел град го свртев нема во продажба викаат. Па сега со мајка ми се чув знам она сеа брзо купи па утре ќе идела да ми купи. Од каде поима неам.
    Па ќе терам вечер со овие што ги имам. Сега го бањав и ене го трча, игра со татко му со колички возат. Го пипам топол е ама не којзнај колку. Па ќе видам како ќе е вечерва. Се надевам овој лош вирус нема да го има.
    Се извинувам на рефератов :)
    Едит : Ана а кажи ми дали навистина со блок максот може да дојде до нагло симнување на тт?
    Педијатаркава вака преска ми кажа : Ако не спушта тт и константно е крената ќе дадеш еферелган, ако не спушти блок макс, ако пак крева еферелган и така најизменично на 4ч.
    Доколку спушти ид еферелганот нема да дадеш блок макс.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @KidA и ние сме еве веќе трета недела по грипот дома и детево не можи да издржи веќе. Касно заспива, а не преспива преку ден, тажен е, плачко е станат и многу ми се лути. Денес го шетав и имаше тантрум во близина на Џамбо за таму, па во продавница за играчки бевме, не се смируваше никако.
    Никако не е. Едвај ја чекам вакцината, ама па и после дома, а и страв уште имам искрено.
    Нека помине веќе овој период и епидемијата, а и гриповите, оти мислам скренавме сите.

На KidA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Нa кoлкaвa вoзрaст ги вaкцинирaте децaтa сo мрп? Ние нa 9месеци требa вo грaдинкa aмa мoрa рaди епидемијaтa дa јa имa применo и тaa вaкцинa. Веќе не знaм штo е пaметнo...

19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Софи, јас мислам од вакцината ви е, вирус не верувам освен ако не сте шетале по затворени простори и сте имале контакт со дечиња.
    Мене Драгана ми кажа да не давам никако блок макс прво зашто наеднаш спушта тт, прво далерон па блок макс.
    До душа моево немало тт до сега, но ова ми го кажуваше пред одење на одмор што да дадам ако ни се деси тт на одмор.
    Исто ми кажа и сенф на чорапчињата да ставам.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Ние сме кај Кристина. Кристина кажа доколку качи над 38,5тт прво еферелган. Доколку не спушта и тт достигнува високо тогаш блок макс. Во меѓу време тие бабини марифети.
    Ама еве го океј е. Околу 19ч кога приметив дека е топол и измерив 38тт. Малку прошетавме надвор да го фати воздух ( така бев еднаш советувана и тоа го практикувам ) , дома му наполнив када се избања, вечераше и тт немаше веќе кога измерив. Еве сеа дур спие го пипнав не е топол. Ќе проверам пак во теков на ноќва. Кога ќе легнам како и да е го зимам со нас спие па сигурно ќе осетам ако крене.
    И јас верувам дека е од вакцината зашто до 21ден дава реакција. Не бил мешан со деца ( освен внуциве ама здрави се неидат во градинка ) и не бил во затворени простории периодов. Расположен си е и нема други симптоми. Ќе видам како ќе е утрешниот ден. Се надевам дека нема да качи ( да не си го подречам ).

На happygirl и azelea им се допаѓа ова.