Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.255
    Да, може да се симне многу, затоа што од бруфенот нагло се спушта покачената тт. Затоа и не е препорачлив на пониски тт. Јас блокмакс сум давала над 39 ако имале, и за болка во уво без тт, оти ефералганот не делува кај моиве за болката. Фала му на Бога, имам прилично позитивно искуство со него. Досега кај големиот не сум комбинирала од двата антипиретици, фала Богу немало потреба, а кај малово последниов пат дадов комбинација, кога после даден ефералган ми качи 39.4 после два часа, ладев и чекав да има поминато 4 часа за да го дадам. Со блокмаксот симна за пола саат на 36.7 и после 4 часа пак качи, ама 37.7 и таа тт беше константна до утрото кога се симна сама од себе.

На duffi, chocolade, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Како што гледаш повеќето одложуваат до 3 години и затоа сме во ваква ситуација да треба бебиња да се вакцинираат пред година. Дека 3 години не било детето здраво малку тешко тоа...

Мајка ако ја пушташ во градинка и да не задолжително јас би ја вакцинирала или снајди се за 2-3 месеца со одмор дали ти, дали сопруг, баби.
    Моето е 8 месеци и ја изолирам, планирам по календар да ја вакцинирам, ама ќе ми ја чуваат дома.

На @nchy и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Фала Ана.
    Супер поминавме, немав потреба од давање ништо. Не качи тт, си се спушти сама од себе по шеткањето надвор и бањањето. Еве стана преска и не е топол. Ќе видам како ќе е во теков на денов. Малку чудно сепак зашто да е вирус ќе праеше барем качи спушти или ќе држеше тт некој период.
    Сепак фала на советите и искуството. Ќе го имам тоа во предвид за во иднина со блок максот.
    Имај убав викенд.

На LiliBoz, vitamina, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Zdravo majki,
    Dali nekoj od vas ima informacija dali vo Bukurest se vakcinira za vreme na vikend?

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Дали е нормално местото од убодот на Де те пер вакцина да биде цврсто? Понеделникот ќерка ми ја прими, денес забележав дека има топче цврсто.

На karak и happygirl им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Имаше и мојот од сите три дози. Плус оток и црвенило. За топчето ми кажаа дека од боцнатото е, ќе помини за неколку дена, лепенки му ставав јас само.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.500
    Допаѓања:
    23.097
    Да, нормално е да се појави топче. Кај моето му стоеше скоро две недели.

На karak и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.754
    Допаѓања:
    145.214
    Да нормална реакција е.
    Можеш да ставаш ациди борици облози.
    Ќе се повлече.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    За мрп вакцината треба крвна слика?

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Мене матичната ми рече обавезно. А и во диспанзер кај нас бараат. За Црп ми кажаа да не проверувам, ама ќе проверам за секој случај.
    Јас и брисеви сакав, ама нема потреба ми рече матичната.

На didisi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.492
    Сакав само да прашам редовна вакцина од морбили на која возраст е? Кај нас пишува мали сипаници и заушки вакциран на 13месеци ( по стар календар ) а морбили на 7 год во 1во одд нели мали сипаници и морбили се едно исто?

12. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Тоа на 7 години е ревакцинација.
    Според календарот од 2018, прва доза МРП е на 12 месеци, со втора доза ревакцинација на 6 години.

http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2018/04/K-A-L-E-N-D-A-R-POLIVALENTNI-2018.pdf

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.492
    значи ние као демек сме еднаш заштитени со вакцинава. За 2 недели полни 6 години па би требало да посетиме диспанзер а треба ли крв да се испитува? Ние досега никогаш не сме испитувале крв пред вакцинација

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.455
    Допаѓања:
    76.607
    Сега пред секоја вакцина препорачуваат крвна слика, зашто има подмолни вируси кои пред да манифестираат може да се види на крвната слика, па така ако не е океј да одложат. Инаку да, не е целосно заштитен чим има една доза. Баш и за тоа тука се пишуваше, возрасни кои се родени пред 88/89 имаат само по една доза, па и за нив се дава препорака да се вакцинираат. Еве баш @Kitten е со една доза и сака да ја прими втората.

На mal.ecka, marchi-cool и Kitten им се допаѓа ова.
  15. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    @Kitten
    Здравствен дом Пролет на први кат, или во друг центар за јавно здравје, одиш и кажуваш дека сакаш МРП.
    5 минути работа, едно боцнување, мирна глава.
    Од искуство 8)

На Kitten и mariz им се допаѓа ова.
  16. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Со едно боцкање заштитата е 93% дека нема да фати, со две е 97%.
    Останатите 7%, односно 3%, и да фатат, поминуваат многу полесно пошто имунолошкиот систем е веќе спремен.

Зависи од персоналот во диспанзерот, во некои дуваат и на јогурт, и притоа несакајќи шират беспотребно паника, во некои си следат стриктно упатства.

Крвните слики се нова работа, порано прашањето беше дали имало скоро инфекција или има симптоми на болест - температура, кашлање, кивање, болки.... затоа има и преглед од лекар/педијатар во диспанзерот.
    Инаку крвната слика колку е добра, толку и треба да се знае како да се прочита - како инаку да се објасниш со луѓе дека и раскрварено непце може да крене ЦРП, а тие мислат дека е крај на светот и којзнае што имаат.

На pianogirl, marchi-cool и Kitten им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Ќе се консултирам сега и со пријателка од инфективно што да правам. Една доза имам примено како дете, а работам во училиште (со поголеми деца, но сепак..), плус имам 9 месечно бебе дома.

Фала на инфо!

На OutOfAnywhere и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.214
    Мајки,кралици да ве прашам,значи нашево вакцинирање отиде во недоглед,детево неможам да си го опоравам скроз,таман помина настинката,носот е ок,од ноќеска пак затната и мрсулава,други симптоми нема,само носот,далине паметно да правам к.слика и да боцкам или мора ама баш скроз да е здрава,мене ова веќе ми стана очајно,неможам да ја начекам скроз здрава неколку месеци уназад за да боцнам,што ми предлагате,очајна сум а и тоа е не е мрднато од дома детево 2 месеци и повеќе?
    @Alishan30 Те молам и тебе за совет?

19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.492
    јас сум 89 баш вчера проверував и кај мене и кај синот. Јас на 13 месеци прва вакцина а на 7год втора. Синко до 4години се вакцинираше по стар календар сега по нов на 6години треба да ја прима втората вакцина првата пишав на 13мес му беше. Е сега тој за 1 недела полни 6 па сум во план сама да си појдам и да си го вакцинирам секако со претходна контрола. Мислам бидејќи е прогласена епидемија и некаде масовно одат да се вакцинираар за морбили може ли да побарам само за морбили да се вакцинира? Па понатака комплет што му иде за возраста.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.255
    Јас сум '80 родена, па два пати сум вакцинирана, едната доза крај на '81, втората во '87, така ми пишува во картонот за вакцинација. Така што не е дека сите родени пред 88/89 се вакцинирани само со една доза, ревакцината е воведена во '87. Имало голем пропуст тој период поради дефицит на вакцини, затоа има лица што немаат примено ревакцина иако веќе била воведена.

На NarCis@, TeddyGrey, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.