Форумџика на годината

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.492
    ние исто со носот маки цел еден месец. На крај побарав упат за брис, како не ми текна порано. Испадна бактерија на нос

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    ЈАс сум 86 и првата вакцина ми е во '87, а ревакцина 1993. НЕ знам од кај ви е податокот дека сите пред 88 се со една доза. Ревакцината кај нас е порано воведена, мислам дека 82/83, така да сите кои во тие години немале полни 6/7 години се ревакцинирани.

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098

@kikin Јас сум родена 81. Имам примено само една доза во 87. Првата доза мене ми фали. Така што не знам што да кажам освен дека имало и тогаш пропусти.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Баш треба да мрднете со детето од дома,излевајте во парк, на чист воздух, на сонце, давај витамини, течности, редовно да се хране и хидрира. Доколку е настината, направете крвна слика, црп, асо,брисеви од грло и нос, нека биде прегледана од доктор

На Lolipop23, Надежна и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Денес прими мојот МРП.
    Бевме во Идадија. Сирма мн згодна била, не кажавте вие. :D
    Маж ми ама и се опули, машала. А таа озбилна, средена. Супер поминавме. Ќе видиме сега реакција дали ќе има. Нека е со лесно.

На duffi, happygirl, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    Првата доза е на една годинка, ќе си прашаш родителите што се случило и зошто не си примила, со оглед дека вакцината е воведена чинам беше 1976 (ако не 1972)...значи вакцина мрп во моментот кога ти си се родила имало во МАкедонија.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.129
    Допаѓања:
    36.663
    Ако во вашиот град има регистрирани случаи со морбили и надеж дека епидемијава ќе престане почекајте со вакцината.
    Во меѓувреме во околните села, по претпоставка дека си од мојот крај, има места кај што може да шетате со саати, убаво ќе му дојде свежиот воздух, ќе зајакне имунитет.
    Во спротивно крвна слика и брис во што побезбедни услови, приватна болница, дома да дојдат за крв, и педијатарот ќе каже дали може да прими вакцина.

На Надежна и Alishan30 им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.256
    Имало пропусти дефинитивно, па брат ми е вакциниран, а е роден '75. Е сега мислам дека тој само една доза има примено. А некој период во осумдесеттите имало дефицит на вакцини, тетка ми ми кажа пред некое време, педијатар е, тогаш амбулантски работеше.

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098
    Знам дека имало,а ма зошто ја немам примено е мистерија. Мајка ми не е свеса дека не сум ја примила. Ме носела редовно по календар на сите вакцини што тогаш ги ставале. Стигало покана и сме оделе.
    Дека не сум вакцинирана со првата доза открив случајно кога сама си отидов да примам вакцина за Менингит Ц зашто беше препорачно на сите студенти по 25 години да ја примат доколку сакаат да се заштитени во Велика Британија. Тогаш ми го дадоа картончето и така видов. Во Центар за Јавно Здравје ми рекоа тогаш нема потреба од уште една доза МРП зашто добра е покриеноста со вакцинација за тие болести.
    Сега се се смени па не знам што да правам.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.256
    Може не стигнала поканата. Тоа ми е логично објаснување штом редовно по календар те вакцинирала. Поштите и тогаш не беа многу ажурни. Иначе може да се вакцинираш сега ако сакаш.

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.074
    Допаѓања:
    33.098
    Не знам многу ми е чуден календарот за имунизација. Ќе да е дека тогаш немале ММР вакцина да ми стават па си ја скокнале. Имам примано ревакцини и по 13 месеци кога сум требала нели да ја примам ММР и не ми ја ставиле. Не сум била алергична на ништо. Најдобрата пријаелка на мајка ми работеше во тогашен детски диспанзер, па ако мајка ми и поштата нешто зе збуниле, таа следела се што требало. Нешто системот затаил тогаш дефинитивно според мене. Не е ни битно. Не треба да се враќаме назад сега.
    Знам дека сега можам да се вакцинирам и ако згусти ќе се вакцинирам, тоа е тоа.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    34.096
    Денес прими малиот Ди ти Пер ревакцина, раката баш му е потечрна и црвена дали е нормално или нешто не е во ред?
    Колку време ќе трае тоа отеченото ?

13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    Ставате облоги со медицински алкохол?

14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    34.096
    Немав ништо во моментот дома па земав ракија со вода разредив се повлече црвенилото.

15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    Да знаеш да си чуваш дома, по вакцина мора редовно облоги да се ставаат да е влажно местото. Или лепенки за температура ем разладува, ем помага за тт.

16. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Zdravo
    Maz mi go kasna kuce i mu dadoa tetanus ama nikoj ne mu spomna revakcina ? Koga treba?

Jas go vakcinirav sinceto od mmr,na 9i10 den imase temperatura37.9,38 i ne jadese sega pak e vesel po staro.Temperaturata 2dena ja imaae

17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Мајки ми треба инфо во ј.с. до колку вакцинираат? Дали редовно до 13 или има продолжено работно време?

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Мислам до 19 се сеуште

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.488
    Малиот мој кога дупна глава само серум тетанус прими. Не ни кажаа дека треба некоја ревакцина. Ви спомнаа такво нешто или ти мислиш дека треба?

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.078
    Допаѓања:
    40.439
    Благодарам, ќе се јавам за секој случај утре. Сабајле ќе дојдат од авицена за боцкање па ако е ок сакам да го носам на вакцина. Ама незнам кога ќе се готови резултатите за да стигнам во ист ден да завршам се.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.