Ни рече да провериме дали се на Санофи или Глаксо вакцините во диспанзер ако не се да земеме од Грција.
@NarCis@ да на ммр мислев, грешка. А за дитепер има информации дека се на санофи, па кажаа бугарски, и не знам што е точно. Баш ќе прашам другарка што работи во диспанзер.
Баш прашај и пиши ни овде. На нет пишува дека се бугарски од 2017, ама Мими мислам пиша дека се на Санофи. Не знам зошто ставаат погрешни информации на нет.
Самата ДТП е Бугарска, но сега не се дава таа на бебињата, туку поливалентни и тие се на Санофи (PENTAXIM i HEXAXIM) http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/...-vakcini-koi-momentalno-se-koristat-vo-RM.pdf
Дали вакцинираат во Сабота и до колку часот? Освен крвна слика треба ли нешто друго да се испита? Треба да прими ММР.
Не знам веќе што е што. На мојот кога го боцкавме конкретно со Пентаксим се сеќавам баш на пакувањето. Еве вакво беше Отвори сестрата кутивче, извади шприц, го боцна во стакленото шишенце и го боцна. Се што имаше во рака потоа фрли. Значи ништо не врати во фрижидер. За хекса-та и ММР не се сеќавам какви беа. Ама за оваа сум скроз сигурна зашто пазев каква ќе биде вазкцината. И на картончето за вакцинација му пишува дека примил Пента и Хекса. А тие се само на Sanofi Pasteur и колку што знам само единечни пакувања од нив има.
Jas znam pedijatar od privatno zdravstvo sto preporacuva vo grcija da se vakcinira i dava kontakt od ordinacijata tamu. Ustvari ispaga on e vrskata. Drugarka mi go prasa zosto tamu? Odgovorot, pa ako imate ne doverba ovde.
@JoyJoy и на ММР е такво паковањето, само Глаксо е фирмата, ми даде сестрата да ја го видам во диспанзер.
Дали некој имач искуство со антибиотик после примена ммр. Конкретно денес е 7 ден после примање. Синко од неделата е со кашлица која од вчера е многу влажна и постои опасност да спушти. И матичната и замената се за антибиотик заради неговата здравствена историја со операциајта. И двете сензапознаени дека ја прими вакцината пред една недела. Мене ме буни само да не има влијание на гардење на имунитетот од вакцината.
Логички не би требало едно со друго да има врска, антибиотикот не делува на вирус, а за вирусите од вакцината треба да изгради антитела. Ама не знам што да те советувам освен ако не си сигурна да се консултираш со повеќе доктори. Ако сакаш ќе прашам и јас педијатри специјалисти што имам број.